• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kopīgu sadarbību ar Dāniju militārajā izglītībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2000., Nr. 426/429 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts finansējumu partijām

Vēl šajā numurā

28.11.2000., Nr. 426/429

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kopīgu sadarbību ar Dāniju militārajā izglītībā

Dānijas Karaliskās militārās akadēmijas virsnieki un kadeti ziņu par karalienes mātes Ingrīdas nāvi saņēma, jau būdami Rīgā. Tā nu viņu vizīte mūsu Nacionālajos bruņotajos spēkos iekrita dienās, kad Dānijā bija sēras un ar militāru godu karalienes māte tika guldīta Roskildes katedrālē.

Aizsardzības ministrijas divpusējās sadarbības līgumā starp Dāniju un Latviju nozīmīga vieta ir sadarbībai starp Dānijas Karalisko militāro akadēmiju un mūsu virsnieku kalvi — Nacionālo aizsardzības akadēmiju (NAA). Ar dāņu palīdzību un tai dodot visu aprīkojumu, uzbūvēts moderns militārās taktikas mācību centrs, kas nemaz neatpaliek no Karaliskās akadēmijas līdzīga centra. Katru gadu no Dānijas militārās vadības centra pie mums ierodas pasniedzēju grupa, kas latviešiem palīdz apgūt militāro pedagoģiju, kuras pamatā ir komunitatīvā metodika, balstīta uz kadetu pašiniciatīvu un domas atraisītību, risinot problēmas, kurām pasniedzēji dod tikai ievirzi. Nobeigumam tuvojas NAA militārās šķēršļu joslas būve, kas būs modernākā Latvijā.

Lai palīdzētu kadetu treniņu metodikas izstrādāšanā, apgūstot sarežģīto joslu, no Dānijas ieradās pulkvežleitnants Jens E.Nilsens ( Jens E.Nielsen ) un pirmais leitnants Mihels Jensens ( Michael Jensen ). Tā kā abi virsnieki pirmoreiz bija Baltijas valstīs, akadēmijas kolēģi viņiem bija paredzējuši plašāku iepazīšanās programmu ne tikai karaspēku daļās vien, arī Dānijas Kultūras institūta apmeklējumu un tikšanos ar tā direktori Riki Helmsu. Direktore, kura Latvijā strādā jau desmit gadu, iepazīstināja virsniekus ar institūta darbu, stāstīja par latviešu kultūras dzīvi, veltot tai daudz cildinošu vārdu. Sarunu gaitā radās idejas par Dānijas institūta sadarbību ar mūsu karaskolas kadetiem. Dāņu kadeti iepazinās ar Nacionālo bruņoto spēku štāba bataljonu, kuram savukārt ir sadarbības līgums ar radniecīgo militāro struktūrvienību — Dānijas Karalisko gvardi. Novakares tika pavadītas abu militāro akadēmiju kadetu sporta sacensībās. Kā jau to varēja gaidīt no Eiropas čempionu zemes, viesi demonstrēja skaistu futbola spēles prasmi, savukārt viņi bija pārsteigti par mūsu kadetu kora un ansambļa muzicēšanu, jo pie viņiem akadēmijā tādu neesot.

Kā pastāstīja NAA rektors pulkvežleitnants Ilmārs Vīksne, nākamā gada sākumā paredzēts parakstīt ilgtermiņa sadarbības līgumu starp abām militārajām akadēmijām. Līguma pamatā ir NAA mācību materiālās bāzes modernizēšana ar Dānijas atbalstu, kā arī plašāka sadarbība katedru līmenī un kadetu savstarpējā apmaiņā.

A1.JPG (27813 BYTES)

Dānijas institūta direktore Helmsas kundze sarunā ar pulkvežleitnantu Jensu Nilsenu un leitnanti Mihelu Jensenu

A2.JPG (33657 BYTES)

Nacionālās Aizsardzības akadēmijas rektori pulkvežleitnants Ilmārs Vīksne (pa labi) pasniedz piemiņas velti Danijas Karaliskās akadēmijas delegācijai

Andris Kļaviņš — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!