• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mazās Dānijas lielais diplomātijas un sirds atbalsts Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2000., Nr. 426/429 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13093

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija Nr.6.1.-7/164

Par dokumentiem, kas saņemti no Pasaules tirdzniecības organizācijas sekretariāta (01.10.2000. - 31.10.2000.)

Vēl šajā numurā

28.11.2000., Nr. 426/429

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mazās Dānijas lielais diplomātijas un sirds atbalsts Latvijai

Atklāts moderns militārās taktikas mācību centrs

Ģenerāļa ideja un tās realizācija

Dānijas armijas brigādes ģenerālis Mihels Klemmesens 1998.gadā pauda ideju katrā Baltijas valstī izveidot modernu militārās taktikas trenažieri. M.Klemmesens drīz vien tika iecelts par Baltijas aizsardzības

T1.JPG (26891 BYTES)

Centra atklāšanas brīdī — Nacionālās Aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Ilmārs Vīksna, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Dānijas vēstnieks Ole Haralds Lisborgs Foto: Andris Kļaviņš

koledžas rektoru, un viņš varēja būt apmierināts, jo jau tā paša gada 7.septembrī tika parakstīta vienošanās starp Dānijas Karalistes un Latvijas Republikas aizsardzības ministrijām par trenažiera būvi Latvijā uz Nacionālās aizsardzības akadēmijas bāzes.

Sākotnēji bija paredzēts iegādāties tikai trenažieri. Tomēr darbu gaitā atklājās, ka racionālāk būtu izveidot īpašu taktikas centru. Un radās NAA taktikas katedras laboratorija, kurā var mācīt virsniekus, sākot no rotas līdz pat brigādes komandieru līmenim. Taktikas centrs paredzēts štāba personāla treniņiem dažādu taktikas paņēmienu un kaujas darbību izpildei. Palielā telpā ar dažādu audio, video un citu vizuālo efektu palīdzību tiek radīta reālai kaujas darbībai pietuvināta gaisotne, un štāba virsnieki var trenēties kaujas izvērtēšanā, plānošanā, pavēļu sastādīšanā, sakaru nodrošināšanā, uguns atbalsta organizēšanā, sadarbībā starp vienībām, apgādē utt.

Realizēt ģenerāļa ideju dzīvē nebija ne viegli, ne lēti. Tomēr virsnieku mācības šādā centrā ir lētākas nekā poligonā, iesaistot darbībā pašas apakšvienības. Nacionālajā aizsardzības akadēmijā vēl bija telpu rezerves, kuras gaidīja savu pielietojumu no bijušās padomju Birjuzova vārdā nosauktās karaskolas laikiem. Līdz 1999.gada vasaras vidum telpas tika izremontētas un pārbūvētas atbilstoši Dānijas virsnieku projektiem. Tas akadēmijai maksāja 40 tūkstošus latu, bet Dānijas puse iztērēja 92 tūkstošus latu par audio, video un citu aprīkojumu. Lai iepazītos ar līdzīga centra darbu, uz Dāniju tika komandēts projekta virsnieks virsleitnants Valts Āboliņš, tāpat Dānijas armijas taktiskā centra pārstāvji regulāri apmeklēja NAA, lai konsultētu mūsu pusi.

 

Centra atklāšana

24.novembrī Nacionālajā aizsardzības akadēmijā ieradās Dānijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ole H.Lisborga kungs, Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, NBS komandieris pulkvedis Raimonds Graube, militārie atašeji, augsti Dānijas un Latvijas virsnieki, lai svinīgā ceremonijā atklātu jauno taktikas centru. Ģirts Valdis Kristovskis sacīja:

— Katrai valstij ir ļoti svarīgi uzdevumi. Viens no tiem ir rūpēties par tās drošību un aizsardzību. Dažkārt šie uzdevumi šķiet ļoti sarežģīti un grūti paveicami. Īpaši sarežģīti tas ir jaunai valstij, kura ir atguvusi neatkarību, un šinī gadījumā tā ir Latvija, jo mūsu valsts un tautas bruņoto spēku un militārās tradīcijas pārtraukums ir bijis tik ievērojams, ka praktiski mums viss bija jāsāk no nulles. Tikai cilvēki, kuri ir saistīti ar bruņotajiem spēkiem, saprot, cik komplekss, dziļš un vispusīgs ir šis darbs, un tas atbilst teicienam, ka tad jāveido valsts valstī. Protams, bruņoto spēku attīstība nevar iztikt bez stabilas un modernas militārās izglītības sistēmas. Domāju, ka mūsu Nacionālā aizsardzības akadēmija kopš tās izveidošanas sākuma ir godam pildījusi tos uzdevumus, ko bruņotie spēki sagaida no akadēmijas, sagatavojot virsniekus bruņoto spēku vajadzībām.

Vēl jo vairāk, ja tas tiek darīts ar minimāliem resursiem apstākļos, kādus mēs šeit cauri gadiem šajās ēkās esam pieredzējuši.

Šīs taktiskās katedras atklāšana ir zīme un liecība tam, ka akadēmijas dzīvē pakāpeniski ienāk mūsdienīga un atbilstoša laika garam mācību tehnika un mācību pieeja. Tāpēc es pirmkārt gribu pateikties visām kaimiņu un partnervalstīm, kuras palīdzējušas attīstīt Aizsardzības akadēmijas mācību procesu un tās mācību bāzi, bet šī katedra ir mūsu dāņu partneru īpašais palīdzības piemērs, un tāpēc īpašs paldies Dānijas valstij un virsiekiem, kuri palīdzēja šīs katedras izveidošanā.

Tajā pašā laikā es gribu sacīt, ka ir sācies periods, kad Latvijas valsts arvien vairāk līdzekļu un uzmanības veltī Aizsardzības akadēmijai. Par to mēs varam pārliecināties arī citās telpās, kur sadzīves apstākļu uzlabošanai tiek veikti ievērojami darbi. Arī šīs ēkas, kurā mēs pašreiz atrodamies, tālākai attīstībai un renovācijai veikti plānošanas darbi. Es ticu, ka pēc gada vai dažiem gadiem, kad mēs apmeklēsim akadēmiju, tā būs mācību iestāde, kura pēc savas formas būs tuvojusies Rietumu standartiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo arī lielā mērā forma, kurā tiek ietērpts intelektuālais un mācību process, nosaka rezultātu. Es ceru, ka tās mācību procesa intensifikācijas pieejas, metodes, par kurām mēs esam izšķīrušies, mūsu Aizsardzības akadēmijas mācību procesu padarīs ļoti efektīvu, kas apmierinās bruņoto spēku prasības, kādas līdz ar bruņoto spēku attīstības procesu rodas. Rezultātā Latvijas bruņotie spēki spēs būt uzticami saviem partneriem un nākotnē noteikti atbildīs NATO standartiem, tām prasībām, tām kapacitātēm, kuras ir mūsdienu demokrātisko valstu bruņoto spēku ikdienā. Šī katedra būs kā viens no šī Rietumu spēka demokrātijas nesējiem un devējiem. Paldies visiem par ieguldījumu, un lai šī katedra ir sekmīga savā darbībā!

Dānijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ole H.Lisborga kungs teica:

— Man ir tas gods piedalīties šajā ceremonijā, lai oficiāli nodotu Nacionālās aizsardzības akadēmijas rīcībā jaunas telpas taktiskajām mācībām. Šo mācību telpu lietošana ir solis Latvijas bruņoto spēku gatavošanās ceļā uz NATO. Jūs varētu kļūt par dažādu Rietumu struktūru locekli, bet to var izdarīt tikai pati Latvija demokrātiskā procesā. Gatavošanās dalībai NATO ir process, kura gaitā jāizpilda dažādas prasības, tajā skaitā ietilpst arī komplicēta politiskā vide, kurā jāprot pārliecināt. Jūs varat būt droši, ka Dānija jūs šajos centienos atbalstīs. Kaut gan darbs šajās mācību telpās kādu laiku turpinās, tās vēl nav pabeigtas. Lai tuvinātu mācības reālajai situācijai, vajadzētu ieviest vēl dažus tehniskus uzlabojumus, ar kuriem Dānija jums ar prieku palīdzēs. Tomēr dāņu militārie eksperti uzsver, ka, neraugoties uz šo mācību telpu lieliskajām iespējām, taktisko problēmu izvērtēšanā tās nevar pilnībā aizstāt lauka mācības. Esmu pārliecināts, ka Latvijā novērtēs jauno mācību telpu iespējas, un to izmantojums būs lielisks ieguldījums mūsu kopīgās nākotnes veidošanā.

Viņa ekselences, vēstnieka runu latviski tulkoja Dānijas militārais atašejs Latvijā pulkvežleitnants N.M.Moesgaards.

Ar pateicības vārdiem dāņu kolēģiem savās runās neskopojās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ZS pulkvedis Raimonds Graube un Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Ilmārs Vīksne. Dānijas armijas operatīvās pavēlniecības vārdā runāja Dānijas armijas karaskolas priekšnieks pulkvedis E.B.Dams.

Nākotnē Latvija sastapsies ar daudz un dažādiem izaicinājumiem, un valstu savstarpējā palīdzība šādās situācijās būs ļoti nozīmīga.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!