• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EP Parlamentārās asamblejas pārstāvja vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2006., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 21.marta sēdē

Vēl šajā numurā

22.03.2006., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EP Parlamentārās asamblejas pārstāvja vizīti

Pie Ministru prezidenta

Otrdien, 21.martā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Juridisko un cilvēktiesību komitejas ziņotāju Adrianu Severīnu, kurš ieradies Latvijā, lai iepazītos ar minoritāšu stāvokli valstī un sagatavotu EPPA ziņojumu par nacionālo minoritāšu aizsardzību Latvijā.

Aigars Kalvītis un Adriāns Severīns pārrunāja nacionālo minoritāšu aizsardzības jautājumus Latvijā, īpaši pievēršoties integrācijas procesa norisei. Ministru prezidents informēja par valdības veikumu likumdošanas pieņemšanā un institūciju izveidē, plašajām etnisko minoritāšu pārstāvju un Latvijas valdības dialoga un sadarbības iespējām, izglītības reformas gaitu, kas veicina latviešu valodas apguvi skolās.

Latvijas valdība strādā pie tā, lai sekmētu naturalizācijas procesu un nodrošinātu nepilsoņu pilnvērtīgu iekļaušanos Latvijas multikulturālajā sabiedrībā. Valdības mērķis ir nevis saglabāt esošo nepilsoņu skaitu, bet to samazināt, izmantojot starptautiskiem standartiem atbilstošo naturalizācijas procesu.

Aigars Kalvītis atzina Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) pozitīvo ietekmi uz naturalizācijas gaitu, kas pēc 2004.gada 1.maija ir kļuvusi daudz aktīvāka, arvien pieaug to nepilsoņu skaits, kuri vēlas iegūt Latvijas pilsonību, apzinoties ES pilsoņa priekšrocības un iespējas.

Adrians Severīns atzinīgi novērtēja valdības paveikto nacionālo minoritāšu integrācijā. EPPA ziņotājs ieteica sabiedrības saliedēšanā vairāk izmantot sabiedrības dažādām grupām nozīmīgus mērķus un iesaistīt minoritātes kopīgu projektu īstenošanā, aktīvāk uzrunāt nacionālās minoritātes ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību un īpašu uzmanību veltīt jaunatnei. 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedres

Otrdien, 21.martā, Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece tikās ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Juridisko lietu un cilvēktiesību komitejas priekšsēdētāju Adrianu Severīnu.

Tikšanās ietvaros pārrunāti jautājumi, kas skar mazākumtautību integrācijas procesa norisi, un Saeimas priekšsēdētājas biedre V.Muižniece norādīja, ka šie temati ir parlamenta dienaskārtībā. Par to liecinot gan Saeimas ratificētā mazākumtautību aizsardzības konvencija, gan sekmīgā naturalizācijas procesa norise, gan arī nevalstisko organizāciju iesaistīšana likumprojektu izstrādē.

A.Severīns atzinīgi novērtēja Latvijas delegāciju darbību starptautiskajās organizācijās, tostarp Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā, kur tā esot ļoti aktīva. Mazākumtautību jautājums ir svarīgs un delikāts, tāpēc tas prasa īpašu parlamentu attieksmi, pie tā strādājot. Viņš arī norādīja uz savstarpējas lojalitātes nozīmību – gan indivīda attiecībās ar valsti, gan arī valsts attieksmē pret indivīdu. Attiecību pamatā jābūt mierīgai līdzāspastāvēšanai un dialogam.

Abas puses bija vienisprātis, ka mazākumtautību jautājumu Latvijā ietekmē gan mūsu valsts vēsturiskie aspekti, gan demogrāfiskā situācija un sociālie faktori. Tomēr tie risināmi, sadarbojoties Latvijas un starptautiskajām institūcijām. A.Severīns uzsvēra – pastāv risks, ka mazākumtautību problēmatika var tikt savtīgi izmantota iekš-politisko vai ārpolitisko attiecību veidošanā, bet tas nav pieļaujams.

Sarunas noslēgumā V.Muižniece informēja par īpašas darba grupas darbu, kas izveidota valdībā un ko vada ārlietu ministrs – tā seko līdzi tam, kā tiek īstenoti pieņemtie lēmumi, kas skar mazākumtautības. Viņa minēja arī valsts īstenoto izglītības politiku, kas skar gan mācību apguvi augstskolās, gan arī pamatskolās – valsts finansē pamatizglītības apgūšanu astoņu nacionālo minoritāšu valodās.

 

Pie Saeimas opozīcijas partiju deputātiem

Otrdien, 21.martā, Saeimas opozīcijas partiju pārstāvji Valērijs Agešins, Juris Sokolovskis, Aleksandrs Golubovs un Māris Grīnblats tikās ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Juridisko lietu un cilvēktiesību komitejas pārstāvi Adrianu Severīnu.

EPPA pārstāvis A.Severīns informēja, ka tikšanās ar opozīcijas partiju deputātiem, uzklausot viņu viedokļus par situāciju nacionālo minoritāšu integrācijā, notiek viņa vizītes ietvaros, lai pēc tam sagatavotu ziņojumu EPPA par nacionālo minoritāšu aizsardzību Latvijā.

Apvienības “Saskaņas Centrs” frakcijas priekšsēdētāja biedrs V.Agešins, raksturojot situāciju Latvijā, uzsvēra nepieciešamību liberalizēt valsts valodas lietošanu pašvaldību līmenī. Savukārt apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšsēdētāja biedrs J.Sokolovskis norādīja uz lielo nepilsoņu skaitu, valsts nevēlēšanos veicināt un atvieglot naturalizēšanās procesu, kā arī uz nepietiekamu valdības un pašvaldību komunikāciju ar nacionālajām minoritātēm. Arī Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas priekšsēdētājs A.Golubovs akcentēja valdības nevēlēšanos risināt šos jautājumus.

Apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšsēdētājs M.Grīnblats EPPA pārstāvi informēja, ka viņa pārstāvētā partija ārpolitikas un drošības jautājumos atbalsta valdību, taču dažos jautājumos tai ir nedaudz atšķirīgs viedoklis, piemēram, par nacionālajām minoritātēm un naturalizācijas procesu. M.Grīnblats norādīja, ka valsts valodas politika pašreiz ir pareiza, jo pilsonības iegūšana naturalizējoties, bet nezinot valsts valodu, nav iespējama.

Tikšanās laikā sarunas dalībnieki diskutēja arī par nacionālās minoritātes, mazākumtautības un nepilsoņa jēdzienu, kā arī par valsts valodas statusu.

Saeimas preses dienestsa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!