• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2006., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131098

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 21.marta sēdē:

Vēl šajā numurā

23.03.2006., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmi

Pirmdien, 20.martā, Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksme. Ārlietu ministri sanāksmē turpināja darbu pie ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes – Eiropadomes – sagatavošanas, kura notiks 23. un 24.martā. Eiropadomes pavasara sanāksmē tiks izvērtēts paveiktais Lisabonas stratēģijas īstenošanā. Tās uzmanības centrā būs ieguldījumi zināšanās un inovācijās, uzņēmējdarbības (īpaši mazo un vidējo uzņēmumu potenciāla atraisīšana), nodarbinātības veicināšana un jaunas ES enerģētikas politikas veidošana. Pirmdienas diskusijā Latvija novērtēja Eiropas Komisijas (EK) Zaļo grāmatu kā drošu, konkurētspējīgu un ilgtspējīgu enerģētiku Eiropā, īpaši izceļot EK piedāvāto starpsavienojumu attīstīšanas plānu, kas ir būtisks solis Baltijas valstu enerģētikas tirgus izolācijas novēršanai.

ES valstu ārlietu ministri pieņēma zināšanai tikko publicēto Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja ziņojumu par 19.martā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā. Ministri pievienojās ziņojumā izteiktajam vērtējumam, ka šīs vēlēšanas neatbilst starptautiskajiem standartiem. ES ārlietu ministri atgādināja, ka pēdējos mēnešos ir stingri nosodījuši nopietnos pārkāpumus vēlēšanu sagatavošanas kampaņā, tai skaitā spēka lietošanu pret vēlēšanu kandidātiem un starptautisko novērotāju izraidīšanu. Ministri vienojās strādāt pie iespējamām sankcijām pret Baltkrievijas varas iestāžu pārstāvjiem, kuri ir atbildīgi par pārkāpumiem vēlēšanu norisē. Vienlaikus Padome apsveica Baltkrievijas opozīcijas konsolidāciju, kura spējusi piedāvāt sabiedrībai demokrātisku alternatīvu, un apliecināja stingru atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un demokratizācijai.

Ārējo attiecību padomē ministri izvērtēja arī attiecības ar Rietumbalkānu valstīm. Ministri apsveica sasniegto sarunās par Stabilizācijas un asociācijas līgumu ar Bosniju un Hercegovinu. Padome pozitīvi novērtēja panākto sarunās par konstitucionālo reformu šajā valstī un aicināja tās politisko partiju vadītājus pēc iespējas drīzāk panākt vienošanos par vēl neatrisinātajiem jautājumiem. Padome izteica stingru atbalstu Serbijas tautai tās centienos pārvarēt Slobadana Miloševiča režīma atstāto mantojumu, kas palīdzēs tai virzīties uz priekšu, lai iekļautos Eiropas tautu saimē. Ārējo attiecību padomē tika atgādināta nepieciešamība nodrošināt pilnīgu sadarbību ar Hāgas tribunālu.

Sanāksmē komisārs Pīters Mandelsons iepazīstināja ar pašreizējo situāciju Pasaules tirdzniecības organizācijas daudzpusējās tirdzniecības liberalizācijas sarunās.

Ārējo attiecību sanāksmē notika arī viedokļu apmaiņa par Tuvo Austrumu miera procesu, un ministri tikās ar Libānas premjerministru Fūadu Sinioru. Padome pieņēma mandātu sarunām ar Irāku par tirdzniecības un sadarbības līgumu. Ministri pārrunāja arī aktualitātes Irānā, Sudānā un Kongo Demokrātiskajā Republikā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!