• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 21. marta noteikumi Nr. 214 "Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.974 "Dopinga kontroles noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2006., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.215

Noteikumi par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

Vēl šajā numurā

24.03.2006., Nr. 49

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 214

Pieņemts: 21.03.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.214

Rīgā 2006.gada 21.martā (prot. Nr.16 22.§)
Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.974 "Dopinga kontroles noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Sporta likuma 6.panta piektās daļas 4.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.974 "Dopinga kontroles noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 192.nr.) grozījumu un izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 30.novembra noteikumiem Nr.974

Dopinga vielas un dopinga metodes

Nr. p.k.

Dopinga vielu
vai metožu grupa

Apakšgrupa

Dopinga viela vai metode

Piezīmes

1.

S1.

Anaboliskie līdzekļi

S1.1.

Androgēnie anaboliskie steroīdi

S1.1.a.

Eksogēnie androgēnie anaboliskie steroīdi

1-androstendiol (5 -androst-1-ene-3 ,17 -diol);
1-androstendione (5 -androst-1-ene-3,17-dione); bolandiol (19-norandrostenediol); bolasterone; boldenone; boldione (androsta-1,4-diene-3,17-dione); calusterone; clostebol; danazol (17 -ethynyl-17 -hydroxyandrost-4-eno[2,3-d]isoxazole); dehydrochlormethyltestosterone (4-chloro-17 -hydroxy-17 -methylandrosta-1,4-dien-3-one); desoxymethyltestosterone (17 -methyl-5 -androst-2-en-17 -ol); drostanolone; ethylestrenol (19-nor-17 -pregn-4-en-17-ol); fluoxymesterone; formebolone; furazabol (17 -hydroxy-17 -methyl-5 -androstano[2,3-c]-furazan); gestrinone; 4-hydroxytestosterone (4,17 -dihydroxyandrost-4-en-3-one); mestanolone; mesterolone; metenolone; methandienone (17 -hydroxy-17 -methylandrosta-1,4-dien-3-one); methandriol; methasterone (2 , 17 -dimethyl-5 -androstane-3-one-17 -ol); methyldienolone (17 -hydroxy-17 -methylestra-4,9-dien-3-one); methyl-1-testosterone (17 -hydroxy-17 -methyl-5 -androst-1-en-3-one); methylnortestosterone (17 -hydroxy-17 -methylestr-4-en-3-one); methyltrienolone (17 -hydroxy-17 -methylestra-4,9,11-trien-3-one); methyltestosterone; mibolerone; nandrolone; 19-norandrostenedione (estr-4-ene-3,17-dione); norboletone; norclostebol; norethandrolone; oxabolone; oxandrolone; oxymesterone; oxymetholone; prostanozol ([3,2-c]pyrazole-5 -etioallocholane-17 -tetrahydropyranol); quinbolone; stanozolol; stenbolone; 1-testosterone (17 -hydroxy-5 -androst-1-en-3-one); tetrahydrogestrinone (18a-homo-pregna-4,9,11-trien-17 -ol-3-one);
trenbolone un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību
Eksogēns - viela, kuru organisms nevar izstrādāt dabiski

S1.1.b.

Endogēnie androgēnie anaboliskie steroīdi

Androstenediol (androst-5-ene-3 ,17 -diol); androstenedione (androst-4-ene-3,17-dione); dihydrotestosterone (17 -hydroxy-5 -androstan-3-one); prasterone (dehydroepiandrosterone, DHEA); testosterone

un šādi metabolīti un izomēri:

5 -androstane-3 ,17 -diol; 5 -androstane-3 ,17 -diol; 5 -androstane-3 ,17 -diol; 5 -androstane-3 ,17 -diol; androst-4-ene-3 ,17 -diol; androst-4-ene-3 ,17 -diol; androst-4-ene-3 ,17 -diol; androst-5-ene-3 ,17 -diol; androst-5-ene-3 ,17 -diol; androst-5-ene-3 ,17 -diol; 4-androstenediol (androst-4-ene-3 ,17 -diol); 5-androstenedione (androst-5-ene-3,17-dione); epi-dihydrotestosterone; 3 -hydroxy-5 -androstan-17-one; 3 -hydroxy-5 -androstan-17-one; 19-norandrosterone; 19-noretiocholanolone

Endogēns - viela, kuru organisms var izstrādāt dabiski.

Par dopinga vielas atrašanos paraugā uzskata gadījumus, ja anabolisko androgēno steroīdu organisms var izstrādāt dabiskā veidā un šīs dopinga vielas vai tās metabolīta, vai diagnostiska marķiera koncentrācija vai cits rādītājs paraugā atšķiras no koncentrācijas, kuru normāli konstatē cilvēka organismā un kura nav saistāma ar endogēnu šīs vielas izstrādāšanu. Ja sportists pierāda, ka dopinga vielas vai tās metabolītu, vai marķieru koncentrācija vai citi rādītāji paraugā saistīti ar fizioloģisku vai patoloģisku stāvokli, uzskata, ka paraugā nav atrastas dopinga vielas.

Ja, pamatojoties uz ticamu analītisko metožu rezultātiem, laboratorija pierāda, ka dopinga viela ir eksogēnas izcelsmes, tad par dopinga vielas atrašanos paraugā uzskata visas atradnes jebkurā koncentrācijā un laboratorija ziņo par dopinga vielas atrašanu paraugā. Šādā gadījumā nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Ja laboratorija ziņo, ka koncentrācija neatšķiras no koncentrācijas, kuru normāli konstatē cilvēka organismā, un ticamas analītiskās metodes nav noteikušas eksogēnu vielas izcelsmi, bet ir pamatotas aizdomas, piemēram, steroīdu profila salīdzināšana, par iespējamu dopinga vielas lietošanu, antidopinga organizācija organizē papildu izmeklējumus, izvērtējot jebkuru iepriekš veikto pārbaužu rezultātus vai organizējot turpmākas pārbaudes, lai noteiktu šāda rezultāta fizioloģisku vai patoloģisku cēloni vai eksogēnas izcelsmes dopinga vielas lietošanu.

Ja laboratorija ziņo, ka testosterona (T) un epitestosterona (E) attiecība sportista urīnā ir lielāka nekā četri pret viens (4:1), un jebkuras izmantotās ticamās analītiskās metodes rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, var veikt papildu izmeklēšanu, izvērtējot iepriekšējo pārbaužu rezultātus vai veicot turpmākas pārbaudes, lai noteiktu, vai rezultāts ir fizioloģiska vai patoloģiska stāvokļa dēļ vai tas radies no eksogēnas izcelsmes dopinga vielas. Ja laboratorija ziņo, ka, izmantojot ticamas analītiskas metodes, noteikts, ka viela ir eksogēnas izcelsmes, nav nepieciešami papildu izmeklējumi un uzskata, ka paraugā ir dopinga vielas. Ja papildu ticama analītiska metode nav izmantota un nav pieejami vismaz triju iepriekšējo pārbaužu rezultāti, attiecīgā antidopinga organizācija organizē vismaz trīs sportista pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma triju mēnešu laikā. Ja sportista longitudinālais profils minētajās pārbaudēs neatbilst fizioloģiskajai normai, paziņo par dopinga vielas atrašanos paraugā.

Īpaši retos gadījumos endogēnas izcelsmes boldenone var tikt regulāri atrasts urīnā ļoti nelielā koncentrācijā (nanograms mililitrā (ng/mL)). Ja laboratorija ziņo par boldenone šādā zemā koncentrācijā un jebkuras izmantotās ticamās analītiskās metodes rezultāti (piemēram, IRMS) nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, var tikt veikta papildu izmeklēšana, izvērtējot iepriekšējo pārbaužu rezultātus vai veicot turpmākas pārbaudes. Ja papildu ticama analītiska metode nav izmantota un nav pieejami vismaz triju iepriekšējo pārbaužu rezultāti, attiecīgā antidopinga organizācija organizē vismaz trīs sportista pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma triju mēnešu laikā. Ja sportista longitudinālais profils minētajās pārbaudēs neatbilst fizioloģiskai normai, paziņo par dopinga vielas atrašanos paraugā.

Ja laboratorija ziņo par dopinga vielas atrašanos paraugā 19-norandrostenona gadījumā, šāds atzinums uzskatāms par zinātnisku un pamatotu pierādījumu dopinga vielas eksogēnai izcelsmei. Šādos gadījumos nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Ja sportists atsakās piedalīties izmeklējumos, tad uzskata, ka paraugā atrasta dopinga viela

S1.2.

Citi anaboliskie līdzekļi

Clenbuterol, zeranol, zilpaterol un citi anaboliskie līdzekļi

2.

S2.

Hormoni un līdzīgas vielas

1. Eritropoetīns (EPO).

2. Augšanas hormons (hGH), insulīnam līdzīgais augšanas faktors (piemēram, IGF-1), mehāniskie augšanas faktori (MGFs).

3. Gonadotropīni (LH; hCG), aizliegti tikai vīriešiem.

4. Insulīns.

5. Kortikotropīni un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību un to atbrīvotājfaktori

Ja dopinga vielas vai tās metabolīta, vai diagnostiska marķiera koncentrācija vai cits rādītājs paraugā atšķiras no koncentrācijas, kuru normāli konstatē cilvēka organismā un kura nav saistāma ar endogēnu šīs vielas izstrādāšanu, un sportists nevar pierādīt, ka šī koncentrācija ir fizioloģiska parādība vai patoloģijas sekas, uzskata, ka paraugā atrastas dopinga vielas.

Ja laboratorija, izmantojot ticamu analītisku metodi, ziņo, ka dopinga viela ir eksogēnas izcelsmes, uzskata, ka paraugs satur dopinga vielu un ziņo par dopinga vielas atrašanos paraugā.

Ja paraugā atrastas citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai bioloģisko iedarbību vai minēto hormonu diagnostiskie marķieri, vai atbrīvotājfaktori vai konstatēti citi dati, kas norāda, ka atrastā viela nav dabiski izstrādāts hormons, ziņo par dopinga vielas atrašanos paraugā

3.

S3.

Beta-2 agonisti

Visi beta-2 agonisti, arī to D- un L- izomēri

Izņēmums ir formoterola, salbutamola, salmeterola un terbutalīna lietošana inhalācijās. Tam ir nepieciešama terapeitiskās lietošanas atļauja.

Ja laboratorija ziņo par salbutamola (brīvais un glikuronizētais) koncentrāciju urīnā virs 1000 ng/ml (nanogramiem mililitrā) sportistam, kuram izsniegta terapeitiskās lietošanas atļauja, to uzskata par dopinga vielas atrašanos paraugā, ja vien sportists nevar pierādīt, ka šāda atradne ir sekas salbutamola lietošanai inhalācijās ārstēšanās nolūkos

4.

S4.

Līdzekļi ar

antiestrogēnu

darbību

1. Aromatāzes inhibitori, tajā skaitā anastrozole, letrozole, aminogluthetimide, exemestane, formestane, testolactone un citi līdzekļi.

2. Selektīvi estrogēnu receptoru modulatori (SERMs), tajā skaitā raloxifene, tamoxifen, toremifene un citi līdzekļi.

3. Citi antiestrogēni savienojumi, tajā skaitā clomiphene, cyclofenil, fulvestrant un citi savienojumi

5.

S5.

Maskējoši līdzekļi

Diurētiskie līdzekļi1); epitestosterone, probenecid, alfa-reduktāzes inhibitori (piemēram, finasteride, dutasteride); plazmas aizvietotāji (piemēram, albumīns, dekstrāns, hidroksietilciete) un citi līdzekļi.

1) Diurētiskie līdzekļi:

acetazolamide, amiloride, bumetanide, canrenone, chlortalidone, etakrīnskābe, furosemide, indapamide, metolazone, spironolactone, tiazīdi (piemēram, bendroflumethiazide, chlorothiazide, hydrochlorothiazide), triamterene un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību (izņemot drosperidone, kas nav aizliegts)

Terapeitiskās lietošanas atļauja zaudē spēku, ja sportista urīns satur diurētisku līdzekli kopā ar citu dopinga vielu, kura ir augstākās atļautās koncentrācijas robežās vai nedaudz zem tās

6.

M.

Dopinga metodes

M1.

Skābekļa transportēšanas funkcijas uzlabošana

a. Asins dopings, tajā skaitā jebkuras izcelsmes autologu, homologu vai heterologu asins vai eritrocītu produktu ievadīšana.

b. Mākslīga skābekļa piesaistes, transportēšanas vai piegādāšanas uzlabošana, tajā skaitā perfluora ķīmisko savienojumu, efaproxiral (RSR13), modificētu hemoglobīna produktu (piemēram, asins aizstājēji uz hemoglobīna bāzes, mikroinkapsulēti hemoglobīna produkti) lietošana un citas metodes

M2.

Ķīmiskas un fizikālas manipulācijas

a. Dopinga kontroles laikā iegūtā parauga bojāšana vai bojāšanas mēģinājums, lai izmainītu parauga derīgumu un integritāti. Par šādu rīcību uzskata katetrizāciju, urīna aizvietošanu vai izmainīšanu, kā arī citas manipulācijas.

b. Intravenozas infūzijas, izņemot medicīniski pamatotu ārstēšanu akūtos slimības gadījumos

7.

S6.

Stimulatori

Adrafinil, adrenaline1), amfepramone, amiphenazole, amphetamine, amphetaminil, benzphetamine, bromantan, carphedon, cathine2), clobenzorex, cocaine, cropropamide, crotetamide, cyclazodone, dimethylamphetamine, ephedrine3), etamivan, etilamphetamine, etilefrine, famprofazone, fenbutrazate, fencamfamin, fencamine, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, mefenorex, mephentermine, mesocarb, methamphetamine (D-), methylenedioxyamphetamine, methylenedioxymethamphetamine, p-methylamphetamine, methylephedrine3), methylphenidate, modafinil, nikethamide, norfenefrine, norfenfluramine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, parahydroxyamphetamine, pemoline, pentetrazol, phendimetrazine, phenmetrazine, phenpromethamine, phentermine, prolintane, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, strychnine, to optiskie (D- un L-) izomēri un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi un līdzīgu bioloģisko iedarbību4)

1) adrenaline izmantošana ar vietējās anestēzijas līdzekļiem vai lokālai lietošanai (piemēram, degunā, acīs) nav aizliegta.

2) cathine lietošana ir aizliegta, ja tā koncentrācija urīnā pārsniedz 5 mikrogramus mililitrā.

3) ephedrine un methylephedrine lietošana ir aizliegta, ja to koncentrācija urīnā pārsniedz 10 mikrogramu mililitrā.

4) bupropion, caffeine, phenylephrine, phenylpropanolamine, pipradol, pseudoephedrine, synephrine neuzskata par dopinga vielām

8.

S7.

Narkotikas

Buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (heroin), fentanyl un tā atvasinājumi, hydromorphone, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine

9.

S8.

Kanabinoīdi

Kanabinoīdi (piemēram, hašišs, marihuāna)

10.

S9.

Glikokortiko-

steroīdi

Visi glikokortikosteroīdi, ja tos lieto orāli, rektāli, intravenozās vai intramuskulārās injekcijās. Šādai lietošanai nepieciešama terapeitiskās lietošanas izņēmuma atļauja"

Ministru prezidents A.Kalvītis

Veselības ministra vietā — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs M.Kučinskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!