• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par drošu un solidāru ES enerģētikas tirgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2006., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības atbalstu patērētāju aizsardzībai

Vēl šajā numurā

24.03.2006., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par drošu un solidāru ES enerģētikas tirgu

Sākoties ES galotņu sanāksmei, kurā dalībvalstu vadītāji apspriedīs enerģētikas jautājumus, Eiropas Parlaments ceturtdien, 23.martā, pieņēma rezolūciju par energopiegādes drošību, aicinot Eiropas Savienībā (ES) izveidot ambiciozu enerģētikas politiku, koordinēt to ar ārpolitiku un vairāk ieguldīt pētniecībā un atjaunīgajās enerģijās.

Eiropas Parlaments rezolūcijā aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis pēc iespējas drīzāk sākt veidot mērķtiecīgu Eiropas enerģētikas politiku, ņemot vērā dalībvalstu atšķirības. Krievijas un tās kaimiņvalstu strīdi par gāzes cenām un naftas cenu nesenais pieaugums liek enerģētikas politiku saistīt ar ārpolitiku un drošības politiku, norādīts rezolūcijā. Deputāti arī brīdina, ka Krievijas un Alžīrijas vienošanās varētu būt pirmais solis uz “gāzes OPEC” izveidošanos un ilgtermiņā ietekmēt gāzes cenas un apgādes drošību. Eiropas Savienībai jāierosina starptautiska starpniecības sistēma enerģētikas strīdu risināšanai un sadarbībai enerģētikas jomā jāatvēl nozīmīga vieta jaunajā Eiropas kaimiņattiecību politikā.

Dalībvalstu solidaritātei savstarpējā palīdzībā jābūt vienam no ES enerģētikas politikas pamatelementiem, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar infrastruktūras drošību. Deputāti arī izsaka bažas par iekšējā tirgus izkropļojumiem, ko rada vairāku valstu “ekonomiskais patriotisms” — protekcionisms pret savu enerģijas tirgu līderiem, tāpēc aicina Komisiju novērst oligopolitisku enerģijas tirgu veidošanos.

Atzīstot gāzes tirgus pieaugošo nozīmi, rezolūcijā aicināts atbalstīt piegādes drošību veicinošas stratēģijas, piemēram, būvējot termināļus, uzglabāšanas iekārtas un cauruļvadus. Attiecībā uz kodolenerģiju ieteikts to atstāt dalībvalstu kompetencē, vienlaikus atzīstot kodolenerģijas nozīmi, lai saglabātu energoapgādes drošību daudzās no dalībvalstīm un izvairītos no siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām.

Rezolūcijā ieteikts veikt plašus ieguldījumus energoefektīvā ekonomikā, gan ieguldot efektīvākā tradicionālo enerģijas resursu izmantošanā, gan pētījumos par atjaunīgajām enerģijām. Parlaments atbalsta Eiropas Komisijas jau aizsāktās iniciatīvas par biomasu un biodegvielu un atgādina — ES apņēmusies līdz 2010.gadam nodrošināt, ka atjaunīgās enerģijas veido 12% no kopējā enerģijas patēriņa.

Debatēs, atbildot uz deputātu jautājumiem, ko Eiropas Komisija gatavojas darīt energopiegādes drošības jomā, komisārs Andris Piebalgs norādīja, ka būtiskākais priekšnoteikums ir dalībvalstu solidaritāte, apzināšanās, ka vienas valsts lēmumi skar pārējās valstis, kā arī avotu daudzveidība. Komisija drīzumā ierosinās rīcības plānu energoefektivitātei, kurā īpaša uzmanība tiks pievērsta transporta jomai.

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!