• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu Eiropas mēroga partijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2006., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131229

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas-Vācijas gāzes vada izvērtējumu ietekmē uz vidi

Vēl šajā numurā

24.03.2006., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu Eiropas mēroga partijām

Lai palielinātu Eiropas mēroga politisko partiju nozīmi, veidojot visas Eiropas sabiedrības viedokli, jāpieņem Eiropas partiju statūti un jāvienojas par partiju finansēšanas noteikumiem, prasa Eiropas Parlamenta deputāti ziņojumā, ko Eiropas Parlaments 23.martā pieņēma ar 498 balsīm par, 95 pret un 7 atturoties.

Eiropas mēroga partijas, kurās apvienojas vairāku Eiropas valstu politiskās organizācijas, palīdz mazināt plaisu starp Eiropas iedzīvotājiem un iestādēm, un tām ir būtiska nozīme pašlaik notiekošajās debatēs par ES nākotni. Lai uzlabotu Eiropas mēroga partiju darbību, deputāti uzsver vajadzību “vienoties ne tikai par Eiropas līmeņa politisko partiju finansēšanas noteikumiem, bet arī par patiesiem Eiropas partiju statūtiem”. Statūti dotu iespēju partijām iegūt juridiskas personas statusu. Deputāti arī iesaka statūtos iekļaut noteikumus par personu piederību Eiropas mēroga partijām, kā arī noteikumus par pārvaldi, kandidātu izvirzīšanu un vēlēšanām.

Deputāti ierosina izdarīt dažus grozījumus spēkā esošajos finansēšanas noteikumos, padarot tos elastīgākus attiecībā uz izmantošanas periodiem un ļaujot vieglāk pārvietot līdzekļus no vienas izdevumu kategorijas uz otru. Deputāti iesaka ļaut partijām pašu līdzekļus (galvenokārt no ziedojumiem un biedra naudām) izmantot rezervju veidošanai neatkarīgi no sabiedriskā finansējuma. Deputāti arī ierosina vienoties par finansēšanas plānu vairākiem gadiem, lai politikas virzienus varētu plānotu laikus.

2005.gadā astoņām politiskajām partijām, kas pārstāvētas Eiropas Parlamentā, kopā piešķīra 8,4 miljonus eiro. Papildus šai summai partijas saņēma 20 071 eiro, ar ko Eiropas Parlaments tām apmaksāja saņemto tehnisko palīdzību, t.i., zāles, tehnisko personālu un tulku pakalpojumus.

Eiropas Savienības finansējumu var saņemt politiskās partijas, kas pārstāvētas vismaz vienā ceturtdaļā no ES dalībvalstīm un kas katrā no šīm valstīm iepriekšējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir saņēmušas vismaz 3% balsu. Partijai jābūt reģistrētai vismaz vienā no dalībvalstīm, un tās vērtībām arī jāatbilst vispārējām Eiropas Savienības vērtībām. Pavisam Eiropā ir desmit Eiropas mēroga partiju.

Eiropas Parlamenta ziņojums sagatavots, izpildot regulas prasību, kas liek Parlamentam līdz 2006.gada februārim publicēt ziņojumu par regulas piemērošanu un finansētajām darbībām.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!