• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimniecības izejvielām enerģētikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2006., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par A.Niedolu

Vēl šajā numurā

24.03.2006., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimniecības izejvielām enerģētikā

Eiropas Parlaments prasa, lai Eiropas Komisija veicinātu kultūraugu audzēšanu biodegvielas, biomasas, siltumenerģijas un ķimikāliju ražošanai. Eiropas Savienībā arī vairāk jāiegulda pētniecībā par alternatīvām tehnoloģijām.

Parlaments 23.martā ar 471 balsi par, 12 pret un 12 atturoties pieņēma Nīla Periša (Lielbritānija) ziņojumu par kultūraugu izmantošanu ar pārtiku nesaistītiem mērķiem — labāk aizsargājot vidi un palīdzot iegūt alternatīvus enerģijas avotus.

Ziņojumā ieteikts palielināt atbalstu pētniecībai, noteikt par saistošām jau spēkā esošās biodegvielas direktīvas prasības un izskatīt iespējas, kā stimulēt biomasas ražošanu ar struktūrfondu līdzekļu atbalstu.

Deputāti aicina veicināt ķimikāliju ražošanu no lauksaimniecības izejvielām, lai apgādātu tirgu ar videi draudzīgiem produktiem, kā arī izmantotu kultūraugus farmācijas industrijā. Ar izejvielām, kas iegūtas no augiem, piemēram, kaņepju un linu šķiedrām, ieteikts aizvietot tradicionālā veidā iegūtās minerālšķiedras, ko izmanto plastmasas, eļļu un izolācijas materiālu ražošanā. Deputāti iesaka atbalstīt inovācijas, kas ļautu ieviest tādas jaunas tehnoloģijas kā papīra un bioetanola ražošana no salmiem.

Deputāti atgādina par biodegvielas ražošanas izdevīgumu gan no ekonomikas, gan vides aizsardzības viedokļa. Viņi prasa Komisijai apsvērt noteikumu ieviešanu tirgus pieejamībai attiecībā uz biodegvielas importu no trešām valstīm, piemēram, Brazīlijas, kas varētu veicināt nozares attīstību Eiropas Savienības valstīs. Ziņojumā arī ieteikts izmantot lauksaimniecības un mežsaimniecības atkritumus siltumenerģijas ražošanai.

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!