• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2006., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par granta projektu konkursu sabiedrības izglītošanai par attīstības sadarbību

Vēl šajā numurā

28.03.2006., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām

 

Pēc deputātu pieprasījuma Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijas darba kārtībā Eiropas Parlaments 23.martā iekļāva debates par situāciju Baltkrievijā pēc 19. martā notikušajām vēlēšanām. Pret Lukašenko diktatūru jāvērš sankcijas, vairāk jāatbalsta Baltkrievijas pilsoniskā sabiedrība un Eiropas Savienībai jāpārvērtē sava pieeja Krievijai, kas atbalsta Lukašenko režīmu, debatēs teica deputāti.  

“Mūsu bažas par vēlēšanu norisi Baltkrievijā bija pamatotas. Vēlēšanas nebija taisnīgas un brīvas, un tās neatbilda EDSO standartiem,” ziņojot ES Padomes vārdā, teica ES prezidentvalsts Austrijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Hanss Vinklers. ES Padome savu nosodījumu jau ir izteikusi.

 “Mums ir jāpārskata sadarbība, jāīsteno sankcijas pret funkcionāriem, kas noliedz demokrātijas principus. Jāpaplašina saraksts ar  tiem režīma pārstāvjiem, kam liegts ieceļot ES,” teica Bogdans Adams Klihs (Polija), Parlamenta sadarbības delegācijas attiecībām ar Baltkrieviju priekšsēdētājs. Deputāts iesaka izveidot arī programmu Baltkrievijas jauniešu studijām Eiropā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apsveicis Aleksandru Lukašenko ar uzvaru un izteicis vēlmi stiprināt abu valstu attiecības – Parlamenta sociāldemokrātu grupas vārdā norādīja Jans Vīrsma (Nīderlande). Deputāts prasa, lai jautājuma risināšanā iesaistītos ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Havjers Solana, jo “mums vajadzīga redzamāka ES politika šajā valstī”.

 “Putins ļauj Baltkrievijas ekonomikai noturēties pie dzīvības, nodrošinot izejvielas. ES diplomātiskajos kontaktos ar Krieviju skaidri jānorāda, ka mēs nevaram stāvēt malā, kamēr cilvēktiesības tiek mītas kājām,” liberāldemokrātu vārdā teica Ženīna Hennisa-Plašerta (Nīderlande). “Mums jādomā par naftu un gāzi, tomēr mēs arī nevaram ļaut mīt kājām ideālus, uz ko balstās Eiropas vērtības.”

Baltkrievijas jautājums ir šķērslis labākām ES un Krievijas attiecībām, norādīja EP Zaļo spēku pārstāve Elizabete Šretere (Vācija). “Lukašenko jūtas tik drošs tikai tāpēc, ka viņam ir atbalsts Krievijā,” teica Nāciju Eiropas grupas pārstāvis Mihals Tomašs Kamiņskis (Polija), izsakot gandarījumu, ka Eiropas Parlamenta politiķi savā nosodījumā pret režīmu ir vienoti. Krievijas atbalstu Baltkrievijai, nosaucot to par “Eiropas Kubu”, nosodīja arī Dr.Čārlzs Tennoks (Lielbritānija).

Atbildot uz debatēs izteiktajiem jautājumiem, kādā veidā Eiropas Savienība varētu īstenot sankcijas un kā atbalstīt opozīciju un pilsonisko sabiedrību, Eiropas komisārs Lāslo Kovāčs norādīja uz iespējām veicināt kontaktus ar Baltkrievijas iedzīvotājiem, izmantojot Eiropas kaimiņattiecību politikai paredzētos līdzekļus, un minēja režīma pārstāvju Eiropas banku kontu iesaldēšanu. Eiropas Komisija ir atradusi veidu, kā apiet noteikumu, ka finanšu atbalstu var piešķirt tikai reģistrētām nevalstiskajām organizācijām, ņemot vērā ierobežotās NVO darbības iespējas Baltkrievijā, – EK pieļaus līdzekļu piešķiršanu citās valstīs reģistrētām Baltkrievijas NVO. 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!