• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par viltotu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2006., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par parlamenta un pašvaldību vēlēšanām Ukrainā

Vēl šajā numurā

28.03.2006., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par viltotu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu

Eiropas Komisija ir izdevusi brīdinājumu par to, ka pašlaik, izmantojot vairākas tīmekļa vietnes, tiek pārdoti medikamenta rimonabanta viltojumi. Rimonabantu izstrādāja, lai ārstētu aptaukošanos un ar to saistītos riska faktorus un palīdzētu atmest smēķēšanu. Medikamentu joprojām novērtē Eiropas Zāļu novērtēšanas aģentūra (EMEA). Šim medikamentam Eiropas Komisija tirdzniecības atļauju piešķirs tikai tad, kad EMEA zinātniskā komiteja apstiprinās tā kvalitāti, nekaitīgumu un efektivitāti, taču šis apstiprinājums vēl nav saņemts. Kad medikaments būs apstiprināts, uzņēmējsabiedrība paredzējusi laist tirgū rimonabantu ar nosaukumu “acompliaTM”. Pacienti, kas iegādājas nelicencētu un viltotu vai nelikumīgu rimonabantu, apdraud savu veselību. Šis pēdējais piemērs pamato Eiropas Komisijas bažas, ka noziedznieki izmanto interneta anonimitāti, lai pārdotu viltotus un nelicencētus medikamentus lētticīgiem cilvēkiem, kuri tādējādi riskē ar dzīvību, kā arī grauj farmācijas reputāciju.

Eiropas Komisijas priekšēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas atbildīgs par uzņēmējdarbību un rūpniecību, teica: “Mani satrauc arvien pieaugošā viltoto medikamentu pārdošana internetā. Tas reāli apdraud pacientu veselību. Komisija kopā ar Eiropas un starptautiskajiem partneriem dara visu iespējamo, lai nodrošinātu likumības ievērošanu medikamentu tirdzniecībā.”

Viltotāji mēģina apiet paredzēto regulatīvo licencēšanas ceļu un kompetento iestāžu pārbaudi. Pēc nesenā dalībvalstīs veiktā apsekojuma konstatēts, ka 170 medikamenti pēdējos piecos gados ir viltoti un nelegāli izplatīti. Šāda nelikumīga tirdzniecība bieži notika internetā. Īpaši daudz šādu konstatējumu attiecās uz augšanas hormoniem bodibildingam un uz miegazālēm. Kriminālo viltotāju pārdošanas sarakstos ir bijuši arī licencētu medikamentu viltojumi un neatļauti aizstājēji erektilās disfunkcijas (piemēram, “Viagra”, “Cialis”) un vīrusu infekciju (piemēram, “Tamiflu”) ārstēšanai. Tie var būt viltojumi, kas nesatur nekādas zāles vai satur nepareizās zāles. Tai pašā laikā tie var kaitēt medikamenta tēlam un to uzņēmējsabiedrību tēlam, kuras investē šo medikamentu pētniecībā un izmantošanā, kamēr noziedznieki mēģina nopelnīt, neuzņemoties nekādu atbildību vai risku.

Lai zāles varētu laist ES tirgū, tām visām ir jāveic stingra atļaujas piešķiršanas novērtēšana, lai pierādītu, ka tās ir efektīvas, pietiekami nekaitīgas un tām ir augsta kvalitāte. To nodrošina jauno zāļu stingra regulatīvā atļaujas piešķiršanas sistēma. ES ir arī stingri noteikts tiesiskais medikamentu licencēšanas, ražošanas un izplatīšanas regulējums. Attiecībā uz izplatīšanu patēriņam tikai licencētām aptiekām un apstiprinātiem mazumtirgotājiem ir atļauts piedāvāt medikamentus pārdošanai, tostarp likumīgai pārdošanai internetā.

Dalībvalstu tiesībsargājošās iestādes cieši sadarbojas cīņā pret zāļu viltojumiem. Lai turpmāk pasargātu pacientus un nozari no noziedzīgo viltotāju darbībām, Eiropas Komisija pašlaik analizē stāvokli un sadarbojas ar dalībvalstīm, Eiropas Zāļu novērtēšanas aģentūru un starptautiskajiem partneriem, lai nolemtu, kas turpmāk būtu darāms, lai aizsargātu sabiedrības veselību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!