• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmajām pētījumu tēmām vēstures jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2006., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131380

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 23.marta sanāksmē

Vēl šajā numurā

28.03.2006., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmajām pētījumu tēmām vēstures jautājumos

Ceturtdien, 23.martā, notika kārtējā PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai veltītā komisijas sēde.

Komisijas locekļi vienojās par pirmo nepieciešamo pētījumu veikšanu gan vēstures, gan ekonomikas jautājumos. Tika uzklausīti ekspertu viedokļi par iespējamo izpētāmo ekonomikas jautājumu loku, kas skartu vienotas ekonomisko zaudējumu pētīšanas metodikas izstrādi, noteiktu zaudējumu aprēķināšanas valūtas noteikšanas un konvertācijas metodes, kā arī citus iespējamos pētījumus. Konkrētu pētījumu noteikšanai, pēc komisijas locekļu viedokļiem, vēl jāiegūst papildu informācija.

Pēc iepriekšēja izpētes darba komisija vienojās, ka vēsturisko jautājumu lokā tiks veikti vairāki pētījumi, skarot dažādus aspektus – gan vēsturiskus, militārus, gan ekonomiskus. Viens no pētījumiem paredzēts par Masļeņiku robežapsardzes punktā 1940.gada 15.jūnijā nodarītiem cilvēku un materiālajiem zaudējumiem. Atsevišķā pētījumā paredzēts apkopot Latvijas bruņoto spēku likvidācijas rezultātā 1940. un 1941.gadā nodarītos materiāli tehniskos zaudējumus. Pētījumu jautājumi skars Latvijas arhīviem nodarītos zaudējumus, kā arī Latvijas baznīcām un ticīgajiem nodarītos zaudējumus. Īpaši apjomīgs darbs gaida pētījumu, lai apzinātu Latvijas pilsoņu un iedzīvotāju apbedījuma vietas bijušās PSRS teritorijā. Paredzēts veikt pētījumu arī par jaunāko laiku vēstures faktiem, kas skartu barikāžu laika uzbrukumos nodarītos zaudējumus. Paredzams arī pētījums, lai iegūtu informāciju, kura apzinātu šobrīd Krievijas Federācijas arhīvos esošos vēsturiskos dokumentus, kas liecinātu par okupācijas faktiem.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!