• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzīvi Eiropas Savienībā bez tabakas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2006., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 28.marta sēdē

Vēl šajā numurā

30.03.2006., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzīvi Eiropas Savienībā bez tabakas

Eiropas veselības un patērētāju aizsardzības komisāram Markosam Kiprijanu un dažiem citiem komisāriem trešdien, 29.martā, pārbaudīja izelpu, lai noteiktu oglekļa monoksīda (CO) daudzumu; CO ir toksiska gāze, ko rada tabakas dūmi, un minētais tests notika, aizsākot jaunu posmu ES pretsmēķēšanas kampaņā “Help: par dzīvi bez tabakas”. Komisāriem oglekļa daudzuma noteikšanu izelpā veica vienā no divdesmit piecām “Help” nojumēm, kas izrotātas ar dalībvalstis raksturojošām krāsām un novietotas pie Eiropas Komisijas centrālās ēkas Berlaymont bulvārī. Viņi saņēma sertifikātu ar testa rezultātiem, un turpat viņus konsultēja par tā sauktās pasīvās smēķēšanas radīto risku. Oglekļa monoksīds ir augsti toksiska, piesārņojoša gāze, kas saistīta ar sadegšanas procesu, un to uzskata par vienu no bīstamākajām cigarešu dūmu sastāvdaļām. Augstu oglekļa monoksīda līmeni saista ar tādām problēmām kā pavājināta sirdsdarbība, paaugstināts asinsvadu aizsprostošanās risks un augļa attīstības traucējumi grūtniecēm. Laikā no 2006.gada marta līdz novembrim “Help” kampaņa apceļos Eiropu, un tās ietvaros plānoti vairāk nekā 100 pasākumi. Pasākumu laikā būs redzamas “Help” nojumes, kur Eiropas iedzīvotāji tiek aicināti pārbaudīt izelpas sastāvu, turpat viņus konsultēs par smēķēšanas profilaksi, pasīvo smēķēšanu un iespējamiem atmešanas paņēmieniem. Plānots veikt vairāk nekā 50000 oglekļa monoksīda noteikšanas testu.

Komisārs M.Kiprijanu teica: “Es smēķēšanu atmetu jau vairāk nekā pirms piecpadsmit gadiem un, par laimi, oglekļa monoksīda līmenis izelpā jau atgriezies normālajā līmenī. Diemžēl ik dienu šo paradumu pārņem daudzi jaunieši, un šī kampaņa ir veidota, lai izplatītu informāciju par risku, ko veselībai rada oglekļa monoksīds cigarešu dūmos. Eiropā ar smēķēšanu saistītas veselības aprūpes izmaksas sasniedz 100 miljardus eiro gadā, un smēķēšana ir nozīmīgākais dzīvildzi saīsinošais faktors, kuru iespējams novērst. “Help” kampaņa līdz šim ļoti veiksmīgi spējusi savu vēstījumu pasniegt smēķētājiem, lai palīdzētu tiem šo ieradumu atmest; tās ietvaros jauniešus brīdina par pasīvās smēķēšanas un atkarības izraisīto risku. Ar šo kampaņas posmu par oglekļa monoksīdu kampaņa uzņem straujāku tempu, lai popularizētu dzīvi bez tabakas.”

Laikā no 2006.gada marta līdz novembrim “Help” kampaņa būs vairāk nekā 100 valstu pasākumos visā Eiropā. Ir īpaši izstrādāti 25 dažādi stendi (viens katrai dalībvalstij). Katrā “Help” nojumē Eiropas Smēķēšanas profilakses apvienības (ENSP) profesionāļu grupa gaidīs gan smēķētājus, gan nesmēķētājus, kas vēlēsies noteikt CO līmeni.

CO testu veiks anonīmi, un rezultātus pierakstīs attiecīgās telpas darbinieki. Pēc tam rezultātus kodēs un radīs datorizētu datu bāzi. Dati tiks izmantoti kā pamats Eiropas mēroga pētījumam, kuru vadīs profesors Bertrams Daucenbergs, starptautiski pazīstams plaušu speciālists un tā sauktais tabakologs (Groupe Hospitalier Pitié Salp?tri?re, Parīze); viņš arī koordinē sadarbību starp Eiropas slimnīcām, kurās nedrīkst smēķēt.

Pēc veiksmīga TV reklāmu translācijas trešā posma vairāk nekā 80 televīzijas kanālos 2006.gada janvārī, kas bija saistītas ar “Jaunā gada apņemšanos”, drīz, septembrī, visā Eiropā tiks pārraidīts ceturtais posms. Turklāt jūnijā sadarbībā ar MTV būs īpaša televīzijas kampaņa.

“Help” kampaņas atpazīstamība internetā palielināsies, jo īpaši tādēļ, ka daudzās tīmekļa vietnēs izvietos reklāmkarogus, kur redzami populāri gados jauni cilvēki. Kampaņas tīmekļa vietnē būs daudzas interaktīvās spēles, e-atklātnes un TV reklāmas klipi līdztekus nopietnākai informācijai par smēķēšanas bīstamību.

Vēl būs tādas aktivitātes kā “Eiropas jauniešu manifests”, kuru plānots pabeigt maijā, ņemot vērā apspriedes ar jauniešiem visās 25 dalībvalstīs, “Help” kampaņu izrādīs Eiropas Parlamentam, būs arī ceļojošais kampaņas posms vairāk nekā 100 pasākumos visās 25 dalībvalstīs.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!