• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES finanšu atbalsta piešķiršanu olu un mājputnu nozarei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2006., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131782

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisko mobilo sakaru viesabonēšanas cenām

Vēl šajā numurā

31.03.2006., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES finanšu atbalsta piešķiršanu olu un mājputnu nozarei

Trešdien, 29.martā, Eiropas Komisija iesniedza priekšlikumu, ka turpmāk no Eiropas Savienības (ES) budžeta drīkstēs daļēji segt tirgus atbalsta pasākumu izmaksas olu un mājputnu nozarē. Nesenās putnu gripas izraisītās krīzes dēļ dažās dalībvalstīs dramatiski samazinājies olu un mājputnu gaļas patēriņš un līdz ar to strauji kritušās cenas. Pašreizējie noteikumi attiecībā uz olu un mājputnu tirgu ES atļauj līdzfinansēt kompensācijas pasākumus, bet tikai gadījumos, ja saimniecībā ir konstatēta putnu gripa vai ja ražotājam nav iespēju pārvietot mājputnus tādēļ, ka ir spēkā veterinārie ierobežojumi. Pašreiz nedrīkst sniegt ES atbalstu, lai ņemtu vērā tirgus sarežģījumus, kas saistīti ar pārdošanas apjoma kritumu tādēļ, ka mazinājusies patērētāju uzticēšanās. Tā kā šobrīd tirgū vērojama smaga krīze, Eiropas Komisija ierosina līdzfinansēt pusi no izmaksām tirgus atbalsta pasākumiem, kas saistīti ar olu un mājputnu gaļas patēriņa un cenu samazināšanos. Priekšlikumu nosūtīs Eiropas Parlamentam un Padomei, un jācer, ka to pieņems jau aprīļa beigās. Tiklīdz būs radīts nepieciešamais tiesiskais pamats, dalībvalstīm būs jāiesniedz Eiropas Komisijai to ierosinātie pasākumi apstiprinājuma saņemšanai.

“Šo situāciju, kurai nav agrāka precedenta, vairs nevar atrisināt ar pašreizējiem instrumentiem,” teica lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. “Tādēļ mēs vēlamies paplašināt esošo noteikumu darbības spektru, lai ES līdzfinansējumu varētu piešķirt arī īpašiem tirgus pasākumiem. Tad dalībvalstis varēs izstrādāt savus pasākumus, kas būtu vislabāk piemēroti katras konkrētajai situācijai. Manuprāt, vissaprātīgāk būtu atlīdzināt zaudējumus tiem lauksaimniekiem, kas uz laiku samazinājuši ražošanu. Es ceru, ka Eiropas Parlaments un Lauksaimniecības ministru padome pasākumu pieņems bez kavēšanās, lai atbalstu varētu piešķirt pēc iespējas drīzāk.”

Ar Regulu 2771/75 un 2777/75 ir noteikts tiesiskais pamats atbalsta pasākumiem olu un mājputnu nozarē. Eksporta kompensācija ir vienīgais šajās regulās atļautais tirgus atbalsta pasākums. Pašreiz regulās nav paredzēta iespēja sniegt ES finanšu atbalstu lauksaimniekiem, kurus skāris ievērojams patēriņa kritums.

Ar šo priekšlikumu paplašinātu abu minēto regulu 14.panta darbības jomu. Tādējādi būtu atļauts piešķirt 50% līdzfinansējumu no ES budžeta līdzekļiem veterinārajiem pasākumiem (piemēram, cāļu nokaušanai) un 50% līdzfinansējumu kompensācijām par ierobežojumiem dzīvnieku pārvietošanai, kas noteikti pēc dzīvnieku slimības uzliesmojuma kādā saimniecībā ES teritorijā.

Ar to arī būtu atļauts veikt “ārkārtas atbalsta pasākumus” pēc dalībvalsts pieprasījuma, lai ņemtu vērā “nopietnus tirgus traucējumus, kas rodas, zaudējot patērētāju uzticēšanos, jo pastāv risks sabiedrības un dzīvnieku veselībai”.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!