• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisko mobilo sakaru viesabonēšanas cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2006., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Francijas pavasaris" Latvijā 2007.gadā

Vēl šajā numurā

31.03.2006., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisko mobilo sakaru viesabonēšanas cenām

Pārmērīgajām cenām par mobilā tālruņa lietošanu ārvalstīs drīz varētu pienākt gals. 28.martā atklātā Eiropas Komisijas (EK) atjauninātā vietne par starptautiskajām viesabonēšanas cenām ir papildu arguments par labu Eiropas Komisijas priekšlikumam šīs cenas samazināt ar ES regulas palīdzību. Atjauninātajā vietnē skaidri redzams, ka cena par standarta četru minūšu sarunu kopš 2005.gada septembra visā Eiropā ir palikusi tikpat augsta un dažos gadījumos pat paaugstinājusies, neraugoties uz EK brīdinājumiem uzņēmējiem, ka cenu nesamazināšanas gadījumā būs nepieciešama ES regula.

“Ir pats pēdējais laiks ES iekšējā tirgū panākt, lai patērētājiem un darījumu cilvēkiem, kas devušies ceļojumā uz ārvalstīm, tiktu krietni samazināta maksa par sakaru pakalpojumiem,” sacīja informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga. “Tādēļ es ierosinu izmantot ES regulu, lai likvidētu visas nepamatotas viesabonēšanas cenas. Mobilā tālruņa lietotājam nedrīkstētu noteikt augstāku tarifu tikai tāpēc, ka viņš ir devies uz ārzemēm.”

“Mēs noteikti atbalstām komisāres Redingas apņemšanos risināt šo ieilgušo problēmu,” piebilda Apvienotās Karalistes telekomunikāciju regulatora “Ofcom” vadošais stratēģis Kips Mīks, kas pašreiz ir arī priekšsēdētājs Eiropas regulatoru grupai (ERG) – iestādei, kurā strādā ES 25 valstu regulatori un kas konsultē Eiropas Komisiju. “ERG ir cieši apņēmusies strādāt kopā ar komisāri Redingu, lai nāktu klajā ar praktisku, samērīgu un ātri ieviešamu mehānismu, kā krasi samazināt viesabonēšanas mazumtirdzniecības cenas.

Atjaunotajā Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē, kas lasāma angļu, franču, vācu, itāliešu, spāņu un poļu valodā, redzams, ka viesabonēšanas cena par četru minūšu sarunu joprojām atšķiras: tikai EUR0,20, Somijas patērētājam zvanot uz mājām no Zviedrijas, un EUR13,05 par četru minūšu viesabonēšanas sarunu, Maltas abonentam zvanot no Latvijas uz Maltu. Dažos gadījumos viesabonēšanas cenas pēdējos sešos mēnešos ir pat palielinājušās. Kāds Apvienotās Karalistes operators viesabonēšanas cenu ir palielinājis no EUR3,45 līdz EUR4,92 par zvanu uz mājām no citām ES dalībvalstīm. Lietuvas operatoru klientiem par četru minūšu sarunu, zvanot no Francijas, jāmaksā no EUR4,41 līdz pat veseliem EUR12,08.

Dažu operatoru piedāvātie īpašie kompleksie viesabonēšanas pakalpojumi sevišķu klientu atsaucību nav guvuši, jo vairumā gadījumu šos tarifus piedāvā tikai ieinteresētajiem vai par šiem pakalpojumiem prasa papildu ikmēneša maksājumu. Tikai pāris izņēmuma gadījumos tiešām ir panākts progress. Viens Beļģijas operators ir ieviesis fiksētu viesabonēšanas likmi, kā rezultātā no EUR7, 20 līdz EUR4,40 samazinājusies cena par zvanu uz mājām no Kipras. Tūlīt pēc Eiropas Komisijas pirmā paziņojuma par ES regulu viesabonēšanas jomā tajā pašā dienā vairāki Īrijas operatori paziņoja, ka tiks pilnībā likvidēta maksa par viesabonēšanu tiem, kas devušies ceļojumā uz Apvienoto Karalisti.

Eiropas Komisija pašreiz izstrādā priekšlikumu ES regulai, ar ko samazināt starptautiskās viesabonēšanas cenas, izmantojot iekšējā tirgus principus. Komisāre Redinga iepazīstināja ar ša priekšlikuma galvenajiem punktiem.

• Jaunajā ES regulā katrā ziņā jāaplūko tarifi, kurus savstarpēji piemēro operatori (vairumtirdzniecības cenas). Ar šo regulu jānodrošina, lai operatori no citu valstu operatoriem neprasītu krietni vairāk par faktisko cenu.

• Lai nodrošinātu, ka operatora ietaupījumus no vairumtirdzniecības izjūt arī patērētājs, Eiropas Komisija saskata nepieciešamību arī mazumtirdzniecības jomā ieviest regulējumu.

• Ar jauno ES regulu jo īpaši varētu likvidēt visas viesabonēšanas maksas par zvana saņemšanu, atrodoties ārvalstu ceļojumā Eiropas Savienībā.

• Turklāt attiecībā uz zvaniem, kas izdarīti, esot ceļojumā Eiropas Savienībā, ar jauno ES regulu varētu ieviest “mītnes vietas cenas” principu. Tādējādi mobilo sakaru operatora klientam, kas ir devies ārvalstu ceļojumā Eiropas Savienības robežās, vienmēr noteiktu tikai tās cenas, ko viņš maksā savā mītnes valstī. Viņš maksātu vai nu pēc vietējā tarifa par vietēju sarunu ES robežās (piemēram, izsaucot taksometru ceļojuma laikā Madridē), vai arī pēc parasta starptautiskā tarifa, zvanot uz ES adresātiem, lai arī uz kuru ES valsti viņš būtu aizceļojis (piemēram, atvaļinājuma laikā zvanot mājās palikušajiem ģimenes locekļiem).

Eiropas Komisija jau ir beigusi apspriedes pirmo fāzi par to, vai ir vajadzīga ES regula par starptautisko viesabonēšanu, aicinot no 20.februāra līdz 22.martam sniegt atsauksmes Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē. Pamatojoties uz 28.martā sniegto izklāstu par ierosināto ES regulu, 3.aprīlī sāksies apspriedes otrā fāze, kas ilgs līdz 28.aprīlim. Pēc detalizēta ietekmes novērtējuma Eiropas Komisija šo priekšlikumu varētu pieņemt jūnijā. Ierosinātajai ES regulai par starptautisko viesabonēšanu būs vajadzīgs Eiropas Parlamenta un Ministru padomes apstiprinājums. Tā būs iekšējā tirgus instruments un neskars pašreiz notiekošās tiesvedības saistībā ar konkurenci starptautiskās viesabonēšanas jomā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!