• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesnešu zvēresta ceremonijā Rīgas pilī 2005.gada 30.martā:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2006., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131785

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēstulē Izraēlas premjerministra vietas izpildītājam

Vēl šajā numurā

31.03.2006., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesnešu zvēresta ceremonijā Rīgas pilī 2005.gada 30.martā:

HX0W5185.JPG (21905 bytes)
Pēc zvēresta nodošanas: Una Melameda – Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, Malda Helēna-Gavariņa – Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, Inese Kazjonova – Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, Sandra Zeire – Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, Indra Kreicberga – Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, Anda Niedola – Ventspils zemesgrāmatu nodaļas tiesnese, tieslietu ministre Solvita Āboltiņa, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Sandra Groza – Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnese, Laila Fogele – Jelgavas tiesas tiesnese, Iveta Kniploka – Jelgavas tiesas tiesnese
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Augsti godātā ministres kundze [tieslietu ministre Solvita Āboltiņa]!

Godātās tiesneses!
Vispirms vēlos apsveikt jaunās tiesneses, kuras stājušās amatā, līdz ar to saņēmušas savas profesijas un atbildības, kā arī valstiskās nozīmes un uzticības zīmes. Ievēroju, ka šodien šeit, Rīgas pils zālē, vērojama ļoti izteikta tiesu sistēmas feminizācija, jo no sievietes Valsts prezidentes rokām pēc sievietes tieslietu ministres ieteikuma ir apstiprinātas amatā un šodien zvērestu dod tikai tiesneses. Es saskatu šajā apstāklī pierādījumu tam, ka Latvija ir sasniegusi apsveicamu demokratizācijas pakāpi, kurā ir skaidrs, ka sievietēm visas durvis ir vaļā, ja vien viņām pašām nepietrūkst enerģijas, apņēmības un arī ambīciju šā vārda pozitīvā nozīmē. Mums dažreiz Latvijā ambīcijas tiek minētas kā kaut kas negatīvs un nosodāms, bet man šķiet, ka vēlme kaut ko dzīvē sasniegt, tieši otrādi, ir kaut kas ļoti pozitīvs, nepieciešams, tas ir viens no dzinējspēkiem, kas palīdz sabiedrībai attīstīties.
Mēs Latvijā kopš neatkarības atgūšanas esam cīnījušies par savas republikas nostiprināšanu uz demokrātiskiem pamatiem. Demokrātijas pamatos, protams, ir tiesiskums. Demokrātiska valsts ir tiesiska valsts; valsts, kurā viens likums valda visiem. Visus šos gadus esam centušies pārņemt labāko no tā, kas citās Eiropas valstīs demokrātijas apstākļos attīstīts tieši likumdošanas ziņā. Šis process turpinās un turpināsies, protams, visā paredzamā nākotnē, jo vienmēr dzīvē mainās apstākļi, likumdošana ir jākoriģē, jāsaskaņo, jāpilnveido, ir jānāk ar jauniem likumiem.
Šodien tiesnešiem Latvijā ir labi jāpazīst un jāpārvalda gan Latvijas likumdošana, gan arī starptautiskās konvencijas, ko Latvija ir parakstījusi, kā arī acquis communautaire – viss šis ietvars, kurā mēs darbojamies kā Eiropas Savienības dalībvalsts. Man šķiet, tas nozīmē, ka jebkuram tiesnesim, īpaši tādam, kas amatā stājas gados jauns, ir pienākums ne tikvien turpināt apzinīgi, atbildīgi un pēc iespējas profesionāli un augstā līmenī izpildīt savus pienākumus, bet arī mūža garumā turpināt savu izglītību. Mūža izglītība ir tāds jēdziens, kam, man šķiet, jākļūst par mūsu dzīves sastāvdaļu visiem, vienalga, kādā profesijā mēs darbotos, bet tieši tiesnešiem, kuru atbildībā ir likumu taisnīga pielietošana un īstenošana dzīvē, šīs mūža izglītības prasības ir īpaši augstas.
Es vēlētos arī atgādināt jaunajām tiesnesēm, cik ļoti tā atbildība, kas gulstas uz jūsu pleciem, iespaido visu to cilvēku dzīvi, kam nāksies ar jums saskarties. Tiesneša korekta savu pienākumu izpildīšana, pareiza lēmuma pieņemšana atstāj ļoti dziļu un tālejošu iespaidu uz visiem tiem ļaudīm, kam nākas saskarties ar kādu tiesneša rīcību vai spriedumu.
Tamdēļ es novēlu, lai šī atbildības sajūta, kuru jūs šodien, zvērestu dodot, apliecinājāt, pavada jūs visu jūsu profesionālo mūžu. Es apsveicu jūs ar jūsu sasniegumu, saņemot šo valsts uzticību, apsveicu jūsu vecākus, kas palīdzējuši jūs izglītot un virzīt, apsveicu jūsu ģimenes, kurām, es ceru, jūsu darbība sagādās lepnumu un gandarījumu. Apsveicu Tieslietu ministriju, kas ar jūsu piepulcēšanos tiesnešu saimei ir papildinājusies ar tiem spēkiem, kas Latvijai ir tik ļoti nepieciešami, lai jebkurā jautājumā cilvēkiem nebūtu jāstāv garās rindās un jāgaida gari gadi kāda jautājuma tiesiskam risinājumam.
Apsveicu jūs visas un novēlu, lai jums pašām savā darbībā būtu gandarījums par sasniegto un lepnums par labi padarītu darbu savā, savas dzimtas un valsts vārdā. Paldies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!