• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 29. marta rīkojums Nr. 215 "Par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2006.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2006., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131806

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.216

Par Kultūras ministrijas valdījumā esošu valsts nekustamo īpašumu nodošanu Finanšu ministrijas valdījumā

Vēl šajā numurā

31.03.2006., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 215

Pieņemts: 29.03.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.215

Rīgā 2006.gada 29.martā (prot. Nr.16 44.§)

Par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2006.gadam

 

1. Apstiprināt Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2006.gadam (turpmāk — plāns).

2. Atbildīgajām institūcijām nodrošināt plāna uzdevumu izpildi atbilstoši tām piešķirtajiem budžeta līdzekļiem plānā noteiktajos termiņos.

3. Atbildīgajām institūcijām iesniegt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā apkopošanai informāciju par plānā paredzēto pasākumu izpildi:

3.1. līdz 2006.gada 15.jūnijam — par pasākumiem, kuru izpildes termiņš ir līdz 2006.gada 1.jūnijam;

3.2. līdz 2007.gada 15.janvārim — par pasākumiem, kuru izpildes termiņš ir līdz 2006.gada 31.decembrim.

4. Ekonomikas ministrijai, ņemot vērā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras apkopoto informāciju un viedokli, ko paudusi vadības grupa uzņēmējdarbības vides uzlabošanai:

4.1. līdz 2006.gada 1.augustam iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna izpildes gaitu;

4.2. līdz 2007.gada 1.februārim iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna izpildi.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

 

(Ministru kabineta

2006.gada 29.marta rīkojums Nr.215)

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna 2006.gadam
kopsavilkums

Uzņēmējdarbības vides kvalitāte ir viens no svarīgākajiem faktoriem valsts ekonomikas attīstībā un ārvalstu investīciju piesaistē. Šī iemesla dēļ Latvijā katru gadu tiek sagatavots un Ministru kabinetā apstiprināts uzņēmēj­darbības vides uzlabošanas pasākumu plāns, kura mērķis ir uzņēmējdarbības vides pilnveidošana, nodokļu politikas un administrēšanas uzlabošana, adminis­tratīvo šķēršļu samazināšana, kā arī Latvijas konkurētspējas Eiropas Savienībā veicināšana. Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns 2006.gadam (turpmāk — pasākumu plāns) ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, un tajā ietvertie pasākumi ir Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Zemkopī­bas ministrijas, kā arī citu institūciju kompetencē.

Pasākumu plāns izstrādāts saskaņā ar Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu attīstības programmu 2004.–2006.gadam (apstiprināta ar Ministru kabineta 2004.gada 26.maija rīkojumu Nr.344). Pasākumu plānā ietvertie veicamie pasākumi atbilst šādiem politikas plānošanas dokumentiem:

1) Tautsaimniecības vienotā stratēģija (apstiprināta ar Ministru kabineta 2004.gada 18.augusta rīkojumu Nr.568);

2) Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu attīstības politikas pamatnostādnes (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2004.gada 29.janvāra rīkojumu Nr.61);

3) Pamatnostādnes nodokļu un nodevu sistēmas attīstībā (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2003.gada 10.jūnija rīkojumu Nr.380);

4) Patērētāju tiesību aizsardzības politikas pamatnostādnes (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2004.gada 14.oktobra rīkojumu Nr.754);

5) Latvijas rūpniecības attīstības pamatnostādnes (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2004.gada 25.februāra rīkojumu Nr.120);

6) Nacionālā inovācijas programma 2003.–2006.gadam (apstiprināta ar Ministru kabineta 2003.gada 8.aprīļa rīkojumu Nr.205).

Pasākumu plāna izpildei papildu finanšu līdzekļi no valsts budžeta nav nepieciešami.

Izstrādājot pasākumu plānu, problēmu apzināšanā un risināšanā ņemti vērā Ārvalstu investoru padomes Latvijā, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Tautsaimniecības padomes, Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecī­bas padomes, kā arī citu komersantu pārstāvju ieteikumi.

2005.gadā publicēti divi pētījumi, kuros atspoguļota Latvijas uzņēmēj­darbības vides konkurētspēja salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm. Kopumā pētījumos norādīts, ka Latvijas uzņēmējdarbības vide pēdējos gados salīdzināju­mā ar citām reģiona valstīm ir uzlabojusies. Tā kā uzņēmējdarbības vides konkurētspējas paaugstināšana ir nepārtraukts un apzināts process, kurš nepie­ļauj stihiskumu un kampaņveidīgumu, tad globālās konkurences apstākļos valstij regulāri un sistemātiski jārūpējas par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu. Tomēr abos pētījumos norādīts, ka Latvijā pastāv vairākas jomas, kurās nepieciešami uzlabojumi.

1) Pasaules bankas pētījums “Doing Business in 2006: Creating Jobs”. Pētījumā salīdzināti uzņēmējdarbības vidi reglamentējošie tiesību akti 155 pa­saules valstīs. Kopumā pētījumā atzinīgi novērtēta Latvijas uzņēmējdarbības vide, ierindojot Latviju 26.vietā pasaulē. Apsteidzot Franciju, Spāniju, Austriju un Itāliju, Latvija tomēr atpaliek no tuvākajiem konkurentiem — Igaunijas (16.vieta) un Lietuvas (15.vieta). Uzņēmējdarbības vide vērtēta 10 aspektos, un Latvija tajos novērtēta šādi:

11.vieta — uzņēmējdarbības izbeigšana;

15.vieta — līgumu darbība;

26.vieta — kredīta pieejamība;

26.vieta — uzņēmējdarbības uzsākšana;

40.vieta — investoru tiesību aizsargāšana;

47.vieta — licenču iegūšana;

62.vieta — ārējā tirdzniecība;

83.vieta — nodokļu maksāšana;

89.vieta — īpašuma reģistrācija;

103.vieta — darbinieku pieņemšana darbā un atlaišana no darba.

Latvija iekļauta to valstu vidū, kas veic visstraujākās reformas uzņēmējdarbības vides uzlabošanā. Pilns pētījuma teksts pieejams internetā (www.doingbusiness.org);

2) Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas un Pasaules bankas pētījums “Business Environment and Enterprise Performance Survey” (BEEPS). Pētījums tika veikts jau trešo reizi (iepriekšējie — 1999. un 2002.gadā), un tajā salīdzinātas Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu uzņēmējdarbības vides izmaiņas pēdējos gados. Pētījuma pamatā ir komersantu aptauja par dažādiem uzņēmējdarbības vides aspektiem. Pamatojoties uz šo pētījumu, var secināt, ka kopumā pēdējos gados Latvijas uzņēmējdarbības vidē ir vērojami uzlabojumi. Par problemātiskākajām jomām pētījumā atzītas nodokļu politika un administrācija, darbaspēka izglītība un iemaņas, makroekonomiskā stabilitāte un neskaidrības par tiesību aktu izmaiņām.

Pasākumu plāns ir vērsts uz pētījumos atklātām un komersantu identificē­tām problēmām un sastāv no 23 veicamajiem pasākumiem, kas apkopoti piecās sadaļās:

1) nodokļu politika un administrēšana;

2) uzņēmējdarbības tiesiskās vides pilnveidošana;

3) administratīvo šķēršļu novēršana uzņēmējdarbībā;

4) uzņēmējdarbības atbalsts instrumentu pilnveidošanai;

5) uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2005.gadam identificēto veicamo pasākumu turpināšana.

Pasākumu plāns neietver nekustamā īpašuma reģistrācijas uzlabošanas pasākumus, jo tie paredzēti Pasākumu plānā problēmu novēršanai nekustamo īpašumu darījumu jomā (apstiprināts ar Ministru kabineta 2006.gada 13.februāra rīkojumu Nr.80).

Pasākumu plānā iekļautajiem uzdevumiem noteikti rezultatīvie rādītāji, kuru izpildi uzrauga atbildīgā institūcija.

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!