• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Slovākijas un Latvijas ciešāku sadarbību nākotnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2000., Nr. 432/434 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bērnu stāvokli Latvijā

Vēl šajā numurā

30.11.2000., Nr. 432/434

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Slovākijas un Latvijas ciešāku sadarbību nākotnē

B3.JPG (23220 BYTES) B2.JPG (27676 BYTES) B1.JPG (17133 BYTES)

Jau otro reizi šā mēneša laikā Latvijā īpašu skanējumu ieguvis Slovākijas vārds. Vēl tikai pirms dažām nedēļām vizītē Latvijā bija ieradies Slovākijas Republikas ārlietu ministrs Eduards Kukans. Rīgā tika atklāta Slovākijas vēstniecība. Bet šonedēļ, 28. novembrī, Latvijā viesojās Slovākijas aizsardzības ministrs Pavols Kaniss. Tikšanās laikā norisinājās sarunas ar vairākām Latvijas valsts amatpersonām un tika parakstīta vienošanās par militāro sadarbību starp Latvijas un Slovākijas aizsardzības ministrijām.

P. Kaniss vizītes ietvaros viesojās arī Eiropas Savienības (ES) informācijas centrā Rīgā, kur 28. novembrī bija Slovākijas Republikas informācijas diena. Slovākijas aizsardzības ministrs uzstājās ar uzrunu un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Kā norādīja P. Kaniss, nesenā Slovākijas vēstniecības atklāšana Rīgā un citas pēdējā mēneša aktivitātes, kā arī strauji augošā interese par Latviju Slovākijā liecina par jaunu ēru Latvijas un Slovākijas sadarbībā. P.Kaniss uzsvēra, ka Latvijai un Slovākijai ir daudz kopīga gan vēsturē, gan nākotnes centienos. Pagātnē abas mūsu valstis ir cietušas no apspiestības gan no Rietumiem, gan no Austrumiem, bet XX gadsimta beigas ir laiks, kad mūsu valstis beidzot var pilnvērtīgi sadarboties un integrēties Eiropas valstu saimē. Latvijai un Slovākijai ir kopīgi nākotnes mērķi — ceļš uz ES un NATO. Kā izteicās P. Kaniss, ES un NATO mūsu valstīm ir kā maize un zobens, kas dos lieliskas iespējas attīstīt savu valstu ekonomisko izaugsmi un drošības stiprināšanu. Neraugoties uz to, ka Kosovas krīzes laikā slovāku atbalsts NATO ievērojami samazinājās, pašlaik Slovākijas pievienošanos aliansei atbalsta aptuveni puse Slovākijas iedzīvotāju, bet par integrāciju ES iestājas turpat 70 procentu visas valsts iedzīvotāju. Sabiedrības atbalsts abām starptautiskajām organizācijām pēdējā laikā pieaudzis, galvenokārt redzot to, kādu ekonomisko labumu Čehijai sniegusi tās pievienošanās NATO.

ES informācijas centrā ar lekciju "Slovākija ES integrācijas kontekstā" uzstājās arī Slovākijas vēstnieks Latvijā Jozefs Draveckis. Gan Latvija, gan Slovākija ir tā sauktās ES paplašināšanās otrās grupas valstis, kuras iestāšanās sarunas uzsāka tikai šā gada februārī, un tieši tādēļ mūsu valstīm ir svarīgi sadarboties un apmainīties ar pieredzi kopējā ceļā uz ES, teica J. Draveckis. Slovākijas vēstnieks pauda gandarījumu, ka tieši Slovākija ir pirmā, kurai veltīta šāda informācijas diena, un tas vēl jo vairāk stiprinās Latvijas un Slovākijas attiecības, kuras pēdējā laikā attīstās īpaši strauji.

Slovākijas informācijas dienas ietvaros notika arī slovāku filmas "Tūkstošgadīgā bite" demonstrācija, slovāku tautas dzejas tulkojumu latviešu valodā priekšlasījumi, kuros piedalījās dzejnieks, slovāku dzejas tulkotājs Knuts Skujenieks.

Bet līdz nedēļas beigām visiem interesentiem ES informācijas centrā Rīgā ir iespēja aplūkot divas izstādes par Slovākiju: izstādi "Bratislava — Slovākijas Republikas galvaspilsēta" un slovāku grāmatu un citu informatīvo materiālu izstādi.

Artis Nīgals, "LV" Eiropas lietu redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!