• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērnu stāvokli Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2000., Nr. 432/434 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Atzinības Krusta Goda zīmi apbalvotie

Vēl šajā numurā

30.11.2000., Nr. 432/434

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bērnu stāvokli Latvijā

LR prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai

LR Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem

LR Ministru prezidentam Andrim Bērziņam

LR izglītības ministram Kārlim Greiškalnam

Godājamie Prezidentes kundze, Saeimas priekšsēdētāja kungs, Ministru prezidenta kungs, Ministra kungs!

Sirsnīgi lūdzam Jūs veicināt Latvijas valsts saistību izpildi pret ANO, pildot ANO Konvencijā par bērnu tiesībām 44. pantā noteiktās prasības, kas šobrīd ir Latvijas valdības, tātad – Ministru prezidenta biroja vadītāja atbildība.

Līdz š.g. 1. decembrim ANO Bērnu tiesību komisijā Ženēvā ir jāiesniedz Latvijas valdības sagatavotā papildinformācija par bērnu stāvokli Latvijā no 1997. gada līdz 2000. gadam, lai ANO to varētu oficiāli izvērtēt 9. janvāra sesijā par Latvijas bērniem. Pagaidām diemžēl ANO rīcībā atrodas vienīgi veci dati līdz 1997. gadam, kuri turklāt tika iesniegti tikai 1999. gadā, lai gan bija jāiesniedz 1994. gadā. ANO par šo ANO Konvencijas pārkāpumu valsts līmenī ir izteikusi savu nosodījumu Latvijas valdībai jau sen.

Savukārt organizācija "Glābiet bērnus" izpildīja savu lomu, iesniedzot Alternatīvo ziņojumu, tāpēc 9.–13. oktobrī organizācija "Glābiet bērnus" tika uzaicināta ziņot Ženēvā ANO Bērnu tiesību komisijas konfidenciālā sēdē par bērnu situāciju un komentēt valdības morāli novecojušo ziņojumu. Komisijas locekļi, lai nenostādītu Latvijas valdības delegācijas neveiklā stāvoklī (2000. gada 9. janvārī Ženēvā ANO aizstāvot četru gadu novecojušu informāciju), atsaucās "Glābiet bērnus" pārstāvju lūgumam un nosūtīja Latvijas valdībai aicinājumu līdz 1. decembrim iesniegt īsu papildinformāciju ne vairāk kā 20 lappušu apjomā, atbildot uz konkrētiem jautājumiem.

Par šo ANO prasību organizācijas "Glābiet bērnus" pārstāvji pēc ANO Cilvēktiesību komisijas locekļu ieteikuma paziņoja Saeimas vadībai un Bērnu tiesību apakškomisijai oktobra sākumā, kā arī izskaidroja situāciju Ministru kabineta biroja vadītājam. Ņemot vērā iepriekšējo gadu negatīvo pieredzi, pat ar Valsts prezidenta bezrezultatīviem solījumiem iesniegt laikus ANO nepieciešamo informāciju par Latvijas bērniem, lūdzam Jūs personīgi pasekot, lai prasītais papildziņojums par bērnu tiesību stāvokli Latvijā patiesi nonāktu ANO līdz 1. decembrim vai vismaz pirmajā decembra nedēļā.

ANO Konvencijas par bērnu tiesībām 4. paragrāfs reglamentē starptautiskas palīdzības iespējas, bet ārkārtīgi novēlotie ziņojumi kavē starptautiskas palīdzības ienākšanu Latvijas bērniem.

Patiesā cieņā, —

organizācijas "Glābiet bērnus" priekšsēdētāja

2000. gada 27. novembrīs Inguna Ebela

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!