• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties valstsvizītē Moldovā 2006.gada 2.-4.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2006., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

04.04.2006., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties valstsvizītē Moldovā 2006.gada 2.-4.aprīlī

0.JPG (20847 bytes)
Ar oficiālo sagaidīšanas ceremoniju 3.aprīļa rītā Kišiņevā sākās Latvijas Valsts prezidentes valstsvizīte Moldovā. Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Moldovas Republikas prezidents Vladimirs Voroņins (priekšplānā), Imants Freibergs un Taisa Voroņina
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

Tiekoties ar Moldovas prezidentu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Kišiņevā, uzsākot valstsvizīti, pirmdien, 3.aprīlī ar Moldovas prezidentu Vladimiru Voroņinu apspriedās par abu valstu sadarbības nākotni un Eiropas kontinenta drošības un labklājības jautājumiem. Pārrunājot abu valstu attiecības, V.Voroņins pateicās prezidentei par Latvijas atbalstu Moldovas virzībā uz Eiropas Savienību (ES), sniedzot atbalstu un pieredzi reformu gaitā: “Jūsu pieredze un atbalsts ES integrācijā ir mums ļoti svarīgs.” Prezidente aicināja Moldovu turpināt uzsāktās demokratizācijas un valsts attīstību veicinošās reformas: “Šis process bieži prasa nepopulārus lēmumus un sāpīgas reformas, bet Latvijas pieredze rāda, ka šīs reformas ir to vērtas.”

Apspriežoties par situāciju Piedņestrā, Moldovas prezidents pateicās prezidentei par Latvijas atbalstu Moldovas teritoriālās integritātes nostiprināšanā. Atzinīgi tika vērtēta arī Latvijas pieredze tieslietu sistēmas reformās un robežsargu klātbūtne ES misijas ietvaros uz Ukrainas un Moldovas robežas. Prezidente izteica gandarījumu par iespēju palīdzēt Moldovai, kā arī mudināja to apgūt jaunas sadarbības un savstarpējā atbalsta iespējas. Pēc viņas sacītā, viena no turpmākās sadarbības jomām varētu būt ciešāki abu valstu nevalstisko organizāciju kontakti.

Kā stimuls valstu iedzīvotāju, uzņēmēju kontaktiem un kultūras projektiem prezidentu sarunās tika novērtēts tas, ka Moldova pagājušajā gadā atvēra vēstniecību Rīgā, bet Moldovas iedzīvotājiem no šā gada 1.maija nebūs jāmaksā par Latvijas vīzas saņemšanu.

Prezidente minēja jomas, kurās arī Latvija varētu gūt lietderīgu ieskatu Moldovas sasniegumos, piemēram e-pārvaldes jautājumos. V.Voroņins atzīmēja, ka Moldovā ir iecerēts ar IT jomas sistēmām palīdzēt valstij cīņā ar noziedzību, kontrabandu, risināt medicīnas aprūpes un ekonomikas veicināšanas jautājumus.

Runājot par Eiropas kontinenta nākotni, V.Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka ir būtiski, lai visas kādreizējās PSRS valstis panāktu demokrātiju un labklājību: “Tas ir Eiropas kontinenta drošības un stabilitātes interesēs, tas ir visu mūsu interesēs, lai šīs valstis būtu stipras, demokrātiskas un labklājīgas.”

1.JPG (15430 bytes)
Latvijas Valsts prezidenti un delegāciju 2.aprīļa vakarā Kišiņevas starptautiskajā lidostā sagaida Moldovas ārlietu ministrs Andrejs Stratans un moldāvu tautumeita ar nacionālo sālsmaizi
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

2.JPG (15543 bytes)
Kišiņevā 3.aprīlī, sākoties valstsvizītei: Moldovas Prezidenta pils hallē – Taisa Voroņina, Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Moldovas Republikas prezidents Vladimirs Voroņins un Imants Freibergs

3.JPG (15156 bytes)
Moldovas parlamenta vadītājs Marians Lupu, sirsnīgi sagaidot Vairu Vīķi-Freibergu pie parlamenta ēkas

4.JPG (16841 bytes)
Ieinteresētā sarunā: Latvijas Valsts prezidente un Moldovas premjerministrs Vasile Turlevs

V.Vīķe-Freiberga un V.Voroņins apspriedās par Eiropas infrastruktūru attīstību, izsakot cerības par veiksmīgu Eiropas dienvidu – ziemeļu ceļu attīstību. V.Voroņins informēja par tā dēvētā 9.koridora ieceri – caur Moldovu savienot Balkānus un Skandināviju. Abi prezidenti bija vienisprātis, ka Eiropai ir jādažādo enerģijas ieguves avoti.

Pēc prezidentu un abu valstu delegāciju tikšanās parakstīti divi starpvaldību līgumi. Latvijas un Moldovas valdību līgumu par sadarbību parakstīja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs un Moldovas ekonomikas un tirdzniecības ministrs. Latvijas un Moldovas Aizsardzības ministriju vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā parakstīja abu valstu aizsardzības ministri.

Valsts prezidente 3. un 4.aprīlī pēc Moldovas prezidenta ielūguma uzturas valstsvizītē Moldovā, lai stiprinātu abu valstu politisko, ekonomisko, aizsardzības un citu valstu sadarbību, kā arī nodotu Latvijas reformu pieredzi Moldovai. Latvijas ārpolitikā tā dēvētā attīstības sadarbība ir viena no prioritātēm, un tās ietvarā sadarbībai ar Ukrainu, Gruziju, Moldovu ir atvēlēta būtiska vieta.

 

Tiekoties ar Moldovas parlamenta vadītāju

Vakar valstsvizītes ietvaros Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga tikās ar Moldovas Republikas parlamenta vadītāju Marianu Lupu un parlamenta komisiju vadītājiem, lai pārrunātu aktualitātes Latvijas un Moldovas starpparlamentārajā sadarbībā.

Sveicot Moldovas izvēli integrēties Eiropas struktūrās, prezidente norādīja uz lielo lomu, kāda šajā procesā veicama parlamentam likumdošanas jautājumos: “Reformas ir investīcijas nākotnē. Jūsu tauta no tām iegūs, no to veiksmīgas īstenošanas iegūs visas Eiropas attīstība.” M.Lupu izteica gandarījumu par sekmīgo Latvijas, Zviedrijas un Moldovas sadarbības projektu, Moldovai pārņemot likumdošanas saskaņošanas pieredzi. Ielūdzot Latvijas parlamenta vadītāju apmeklēt Moldovu, M.Lupu sacīja, ka Latvijas nesenā pieredze īpaši svarīga arī tāpēc, ka Latvija šo ceļu gājusi nesen.

M.Lupu pateicās Latvijai par izpratni Piedņestras situācijas jautājumā, atbalstot Moldovas teritoriālo integritāti.

 

Tiekoties ar Moldovas premjerministru

Tikšanās laikā ar Moldovas premjerministru Vasili Turlevu Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai tika izteikts augsts novērtējums par Latvijas atbalstu Moldovai, kā arī par Latvijas un Moldovas konstruktīvo sadarbības dialogu.

Runājot par Moldovas eirointegrācijas procesu, V.Vīķe-Freiberga aicināja Moldovas valdību turpināt demokratizācijas un tieslietu sistēmas reformu ceļu un veidot aktīvu dialogu ar sabiedrību par reformu nepieciešamību. Pēc Moldovas

5.JPG (18146 bytes)
Cieņas apliecinājumā: noliekot ziedus pie pieminekļa Stefanam Lielajam Kišiņevā 3.aprīlī
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

premjera sacītā, pēdējos gados ir būtiski pieaugusi iedzīvotāju pozitīvā attieksme pret valsts tuvināšanos ES, un šobrīd atbalsts valsts virzībai uz ES pārsniedz pusi. “Eiropa ir mūsu kopējās mājas, tāpēc es ceru uz mūsu valstu turpmāku aktīvu sadarbību,” sacīja V.Turlevs. Prezidente izteica cerību, ka vizīšu apmaiņa starp abām valstīm un uzņēmēju delegācijas vizīte Moldovā, kas norit valstsvizītes ietvaros, palīdzēs paplašināt abu valstu ekonomiskos sakarus, īpaši enerģētikas un finanšu jomās. V.Turlevs informēja V.Vīķi-Freibergu par Moldovas izstrādāto plānu drīzumā atcelt vīzas ES pilsoņiem ieceļošanai Moldovā. V.Turlevs sarunas laikā izteica ielūgumu Latvijas premjerministram apmeklēt Moldovu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!