• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzlabojumiem ES vienotajā pakalpojumu tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2006., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbaspēka brīvas kustības ierobežojumu atcelšanu

Vēl šajā numurā

06.04.2006., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzlabojumiem ES vienotajā pakalpojumu tirgū

Eiropas Komisija ir pieņēmusi grozījumus direktīvas projektā par pakalpojumiem ES vienotajā tirgū. Tas ir nākamais solis likumdošanas procesā pēc Eiropas Parlamenta balsojuma pirmajā lasījumā 2006.gada februārī. Grozījumi projektā izdarīti, ņemot vērā līdzšinējo Parlamenta darbu un apspriedes Padomē. Pateicoties brīvai pārrobežu tirdzniecībai un investīcijām pakalpojumu nozarē, tas veicinās izaugsmi un palielinās darbavietu skaitu ES. Kļūs vieglāk izveidot uzņēmumus visā ES, tādējādi ietaupot laiku un naudu. Bez tam būs vieglāk sniegt pakalpojumus ārzemēs – dalībvalstu pienākums būs likvidēt nepamatotus traucēkļus. Patērētājiem būs plašāka izvēle, vairāk informācijas un lielāka aizsardzība. Pakalpojumu sniedzējus pienācīgi uzraudzīs, izmantojot ciešas valstu iestāžu sadarbības noteikumus. Tagad Padome apspriedīs grozīto projektu un balsos par to.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Šis ir reāls, praktisks un īstenojams risinājums. Projektam ir ekonomiskas izaugsmes potenciāls šajā Eiropai izšķirīgajā laikā. Tas uzsāk procesu, kura rezultātā uzlabosies pakalpojumu tirgus integrācija, palielināsies tiesiskā noteiktība tirgus dalībniekiem, kas pārdod un pērk pakalpojumus. Varēs dibināt uzņēmumus un piedāvāt pakalpojumus bez traucējošiem pasākumiem, kuru dēļ tos varētu izslēgt no tirgus. Patērētāji būs ieguvēji no plašākas izvēles, lielākas konkurences un zemākām cenām. Darbavietu standarti nepazemināsies. Es ceru uz sadarbību ar Padomi un domāju, ka līdz gada beigām būs iespējams panākt galīgo vienošanos.”

Grozītais projekts ir daļa no visaptverošu pasākumu virknes, kuru mērķis ir nodrošināt pienācīgi darbojošos iekšējo tirgu pakalpojumu jomā. Eiropas Komisija publicēs arī metodiskas norādes dalībvalstīm par direktīvas darbību attiecībā uz darbinieku nosūtīšanu no vienas dalībvalsts uz citu. Tā nāks klajā ar atsevišķu ierosinājumu veselības jomā, ietverot tādus jautājumus kā pacientu mobilitāte, un publicēs paziņojumus par sociālajiem un vispārējas intereses pakalpojumiem.

Grozītā projekta mērķis ir samazināt pārvaldes sadrumstalotību un veicināt pārrobežu pakalpojumu sniegšanas izaugsmi. Tas likvidēs šķēršļus un palielinās patērētāju uzticēšanos. Projekta galvenās jomas ir šādas.

Uzņēmuma dibināšana visā ES: uzņēmumi varēs nokārtot visas formalitātes tiešsaistes režīmā, izmantojot vienu kontaktpunktu. Atļauju piešķiršanas shēmas būs skaidrākas un caurskatāmākas, bet “ekonomisko vajadzību” testi (dārgas procedūras, kuru laikā uzņēmumiem jāpierāda iestādēm, ka tie “neizjauks vietējās konkurences līdzsvaru”) turpmāk būs aizliegti. Tas paātrinās atļauju saņemšanu un samazinās izmaksas uzņēmumiem.

Pārrobežu pakalpojumu sniegšana: tiks likti pamati brīvai izvēlei sniegt pakalpojumus jebkur ES. Dalībvalstīm jāievēro pakalpojumu sniedzēja tiesības sniegt pakalpojumus ne tikai uzņēmuma dibināšanas valstī, bet arī citās dalībvalstīs. Jānodrošina, ka uzņēmējiem ir brīva pieeja un iespēja darboties pakalpojumu sniegšanas jomā jebkurā teritorijā. Tomēr dalībvalstis varēs piemērot nediskriminējošus, samērīgus un nepieciešamus pasākumus, ja tie vajadzīgi, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību, valsts drošību, sabiedrības veselību un vides aizsardzību.

Labāka patērētāju aizsardzība: uzņēmumu pienākums būs nodrošināt patērētājiem pieejamu svarīgāko informāciju, un tie nedrīkstēs diskriminēt patērētājus to dzīvesvietas vai tautības dēļ.

Labāka uzņēmumu uzraudzība: dalībvalstīm būs jāpastiprina administratīvā sadarbība, lai nodrošinātu labāku un efektīvāku uzņēmumu uzraudzību. Praktiskā līmenī to atbalstīs elektroniskās informācijas sistēma, kas ļaus iestādēm tieši un efektīvi sniegt un iegūt informāciju.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta labojumiem grozītais projekts neskar darba likumu un neattiecas uz darbinieku nosūtīšanu. Šī direktīva neattiecas uz finanšu, telekomunikāciju, transporta un ostu pakalpojumiem, veselības aprūpi, sociālajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar sociālajiem mitekļiem, bērnu aprūpi un atbalstu trūcīgām ģimenēm un personām, darbībām, kas saistītas ar valsts varas īstenošanu, pagaidu darba aģentūrām, privātajiem drošības pakalpojumiem, azartspēlēm un audiovizuālajiem pakalpojumiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa aa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!