• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno dalībvalstu pilsoņiem Eiropas Komisijas darbā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2006., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132240

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesvedības uzsākšanu pret valstīm, kas nenodrošina atjaunojamās elektroenerģijas veicināšanu

Vēl šajā numurā

06.04.2006., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno dalībvalstu pilsoņiem Eiropas Komisijas darbā

4.aprīlī, pirms desmit jauno dalībvalstu pievienošanās otrās gadadienas, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieka Sīma Kallasa iesniegtajā ziņojumā kolēģijai par ES desmit valstu pilsoņu darbā pieņemšanu Eiropas Komisijā sniegts īss pārskats par sasniegto salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Vispārējie darbā pieņemšanas rezultāti līdz šim ir teicami– 2006.gada 15.janvārī bija pieņemti darbā 1627 pilsoņi. Vidējā līmeņa vadošā personāla pieņemšana ir apmierinoša, ņemot vērā faktu, ka konkursa uzvarētāju saraksts kļuva zināms diezgan vēlu – 2005.gadā. Eiropas Komisija ir pārliecināta, ka darbā pieņemšana augstākajos vadošajos amatos būs sekmīga un līdz 2007.gada vidum no katras dalībvalsts pieņems vismaz vienu ģenerāldirektoru vai ģenerāldirektora vietnieku. Darbā pieņemšanā un visu līmeņu konkursu plānošanā vēl ir ievērojamas problēmas.

Līdz 2006.gada 15.janvārim Eiropas Komisijā darbā pieņemti 1627 jauno dalībvalstu pilsoņi. Tas pārsniedz tālejošo darbā pieņemšanas plānu, kāds bija izvirzīts 2004.–2005.gadam (1529) un labi atbilst mērķim (218), kas jāsasniedz 2004.–2006.gadā.

Ģenerāldirektoru un ģenerāldirektoru vietnieku līmenī līdz šim ir pieņemti seši lēmumi par iecelšanu amatā un pieci direktoru vietnieku amati ir izsludināti atbilstoši pagājušajā novembrī Eiropas Komisijas pieņemtajai mobilitātes paketei. Vidējā līmeņa vadītāju amatiem Eiropas Komisija līdz šim ir pieņēmusi 34% no plānotā mērķa, kas ir 134 darbā pieņemtie laikā no 2004. līdz 2006.gadam, un saglabās šo darbā pieņemšanas tempu 2006.gadā, kaut gan EPSO vēlu izveidoja rezerves sarakstus un abās konkursa kārtās ir mazāk konkursa uzvarētāju, nekā cerēts, un tas padara mērķi grūtāk sasniedzamu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecību vadītāju līmenī jaunajās dalībvalstīs ir aizpildīti septiņi no desmit amatiem, atlikušie trīs (CZ, LV, LT) tiks aizpildīti līdz 2006.gada vidum.

Attiecībā uz direktoru un galveno padomnieku darbā pieņemšanu, lai gan Eiropas Komisija pielika pastāvīgas pūles, bija vairāk nekā 2900 pieteikumu un notika vairāk nekā 400 interviju, jāturpina pasākumi vidējo indikatīvo darbā pieņemšanas mērķu sasniegšanai līdz 2007.gada vidum. Līdz šim no formāli noteiktā mērķa– 41 darbinieks– pieņemšanas formalitātes ir pabeigtas 22.

Eiropas Komisija rūpīgi uzraudzīs, lai līdz 2010.gada beigām panāktu atbilstošu personāla līdzsvaru visās pakāpēs un kategorijās. Īpaši ir ievērojamas atšķirības vidējā līmeņa vadītāju amatos, B* (asistentu) amatos, kur vēl nav pieejami uzvarētāju saraksti, un dažiem citiem amatiem. Eiropas Komisija rūpīgi izpētīs situāciju, kad būs pieejami otrās kārtas konkursa rezultāti, lai noteiktu, kur uzvarētāju skaits nav pietiekams. Tad var plānot koriģējošus pasākumus, piemēram, uzsākt konkursus noteiktās valstīs.

Lai pakāpeniski pieņemtu darbā ES desmit valstu pilsoņus, Eiropas Komisija ir noteikusi kopējo ES-10 indikatīvo darbā pieņemšanas mērķi septiņu gadu pārejas periodam (2004–2010), un tā ir 3441 štata vieta (ierēdņi un pagaidu darbinieki), kā arī indikatīvo līmeni katras jaunās dalībvalsts proporcijai.

Vadības līmenī indikatīvais darbā pieņemšanas mērķis desmit jaunajām dalībvalstīm ir noteikts šādi: 189 vidējo vadītāju amati un 41 direktora/galvenā padomnieka amats. Ģenerāldirektora vai ģenerāldirektora vietnieka līmenī Eiropas Komisija sev noteikusi mērķi pieņemt darbā vismaz vienu ierēdni no katras dalībvalsts, lai panāktu ģeogrāfisku līdzsvaru. Tā kā jaunie resursi ir pieejami pakāpeniski, tad kopējais mērķis– 3441 amats– tiek sadalīts pa budžeta gadiem.

Mērķis ir pārejas perioda beigās panākt pienācīgu līdzsvaru starp personālu no katras jaunās dalībvalsts visās pakāpēs un visās personāla kategorijās. Galvenais faktors attiecībā uz darbā pieņemšanu noteikti ir katra kandidāta nopelni. Tomēr, ja no konkrētas dalībvalsts darbā pieņemto ierēdņu pastāvīgi būs pārāk maz, tiks veikti koriģējoši pasākumi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!