• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 253 "Kārtība, kādā organizējama ilgstoši slimojošu izglītojamo izglītošanās ārpus izglītības iestādes". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2006., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132350

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.254

Noteikumi par ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāžu sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

Vēl šajā numurā

07.04.2006., Nr. 57

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 253

Pieņemts: 04.04.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.253

Rīgā 2006.gada 4.aprīlī (prot. Nr.19 21.§)

Kārtība, kādā organizējama ilgstoši slimojošu izglītojamo izglītošanās ārpus izglītības iestādes

Izdoti saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 4.panta 15.punktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā organizējama ilgstoši slimojošu izglītojamo (turpmāk – izglītojamais) izglītošanās (turpmāk – mācības) ārpus izglītības iestādes izglītojamā dzīvesvietā (turpmāk – mājas) vai stacionārā ārstniecības iestādē (turpmāk – slimnīca).

2. Mācības organizē saskaņā ar vispārējās izglītības programmu (tās veidu), pielāgojot to katra izglītojamā individuālajām vajadzībām.

3. Piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmas īstenošanu ilgstoši slimojošiem bērniem organizē pašvaldības izglītības pārvalde, nodrošinot vecākiem (aizbildņiem) metodisku palīdzību pašvaldību pirmsskolas izglītības konsultatīvajā centrā vai izglītības iestādē, kura īsteno piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligāto sagatavošanu skolai.

4. Ņemot vērā izglītojamā veselības stāvokli, mācību slodze 1.–4.klasē nedrīkst pārsniegt trīs stundas dienā un sešas mācību stundas nedēļā, bet 5.–12.klasē – četras stundas dienā un astoņas mācību stundas nedēļā.

5. Izglītības iestāde, kurā izglītojamais mācās, nodrošina viņa slimošanas laikā mājās vai slimnīcā mācību priekšmetos saņemtā vērtējuma ierakstīšanu izglītojamā klases žurnālā, kā arī pārceļ viņu nākamajā klasē un izsniedz attiecīgos izglītības dokumentus.

II. Mācību organizēšana mājās

6. Ja veselības stāvokļa dēļ izglītojamais ilgāk par mēnesi nespēj apmeklēt izglītības iestādi, mācības organizē mājās.

7. Mācības mājās organizē, ņemot vērā valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas ieteikumu, kas pamatojas uz ārstu komisijas vai ģimenes ārsta atzinumu.

8. Mācības mājās organizē uz laiku, ne ilgāku par sešiem mēnešiem. Ja minēto termiņu nepieciešams pagarināt, veic atkārtotu izglītojamā veselības stāvokļa pārbaudi. Valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskā komisija iesaka vecākiem (aizbildņiem) izglītojamā veselības stāvoklim atbilstošu izglītības programmu.

9. Pamatojoties uz valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas ieteikumu par izglītojamā mācību organizēšanu mājās, izglītības iestādes direktors nodrošina individuāla mācību plāna izstrādi noteiktam termiņam atbilstoši izglītojamā veselības stāvoklim un izglītības programmai, kuru apgūst izglītojamais, un norīko pedagogus, kuri norādītajā termiņā attiecīgo mācību priekšmetu māca izglītojamā mājās.

10. Ja izglītojamais nedzīvo tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kas ir izglītības iestādes dibinātāja, pēc izglītības iestādes vai vecāku (aizbildņu) pieprasījuma mācības mājās var organizēt izglītojamā dzīvesvietai atbilstošā pašvaldības izglītības pārvalde.

11. Pedagogs, kurš norādītajā termiņā attiecīgo mācību priekšmetu māca izglītojamā mājās, ieraksta izglītojamā dienasgrāmatā nodarbības datumu, mācīto vielu, mācību stundu skaitu un zināšanu vērtējumu.

12. Pedagogs, kurš izglītojamo māca mājās, katru mēnesi izglītības iestādes vadītāja noteiktajā kārtībā iesniedz pārskatu. Pārskatā norāda izglītojamā vārdu un uzvārdu, klasi, nodarbību datumu un laiku, mācīto vielu un mācību stundu skaitu, kā arī ziņas par izglītojamā zināšanu vērtējumu.

13. Vecāku (aizbildņu) pienākums ir atbilstoši spējām un finansiālajām iespējām nodrošināt mājās piemērotus mācību apstākļus (mācību vieta, mācību grāmatas un piederumi), kā arī sekmēt pedagoga norādījumu un ieteikumu izpildi.

III. Mācību organizēšana slimnīcā

14. Ja, pamatojoties uz ārstējošā ārsta atzinumu, paredzams, ka izglītojamam veselības stāvokļa dēļ būs jāpaliek slimnīcā ilgāk par divām nedēļām, mācības organizē slimnīcā. Mācības slimnīcā uzsākamas, ja atbilstoši ārstējošā ārsta atzinumam to pieļauj izglītojamā veselības stāvoklis.

15. Mācības izglītojamiem, kuri ārstējas slimnīcā, organizē pašvaldības izglītības pārvalde, kuras administratīvajā teritorijā atrodas slimnīca, un slimnīcas vadītājs.

16. Pašvaldības izglītības pārvalde, kuras administratīvajā teritorijā atrodas slimnīca, nosaka izglītības iestādi(-es), kas organizē mācības izglītojamajiem, kuri ārstējas slimnīcā.

17. Pēc izglītojamā ievietošanas slimnīcā:

17.1. slimnīcas vadītājs divu dienu laikā pēc ārstējošā ārsta atzinuma saņemšanas sniedz pašvaldības izglītības pārvaldei informāciju par ilgstoši slimojošiem izglītojamiem;

17.2. pašvaldības izglītības pārvaldes noteiktās izglītības iestādes direktors nodrošina individuāla mācību plāna izstrādi noteiktajam termiņam atbilstoši izglītojamā veselības stāvoklim un izglītības pro­grammai, kuru apgūst izglītojamais, un norīko pedagogus, kuri norādītajā termiņā attiecīgo mācību priekšmetu māca slimnīcā;

17.3. slimnīcas nodaļas vadītājs kopīgi ar ārstējošo ārstu, ievērojot izglītojamā veselības stāvokli, nosaka mācību laiku un kārtību un izdara attiecīgu ierakstu izglītojamā slimības vēsturē.

18. Pedagogs, kurš norādītajā termiņā attiecīgo mācību priekšmetu māca slimnīcā, ieraksta izglītojamā dienasgrāmatā nodarbību datumu, mācīto vielu, mācību stundu skaitu un vērtējumu.

19. Pedagogs, kurš izglītojamo māca slim­nīcā, katru mēnesi izglītības iestādes vadītāja noteiktajā kārtībā iesniedz pārskatu. Pārskatā norāda izglītojamā vārdu un uzvārdu, klasi, nodarbību datumu un laiku, mācīto vielu un mācību stundu skaitu, kā arī ziņas par izglītojamā zināšanu vērtējumu.

20. Slimnīcas vadītājs ir atbildīgs par konkrētās slimnīcas iespējām nodrošināt mācību darbam atbilstošus apstākļus (mācību telpa, mācību literatūras un mācību līdzekļu glabāšanas un izmantošanas nodrošināšana).

21. Izglītojamiem mācības organizē individuāli vai grupās. Ja slimnīcas nodaļā ir četri līdz divpadsmit 1.–4.klases izglītojamie, organizējama klase – komplekts.

22. Pēc izglītojamā izrakstīšanas no slimnīcas izglītības iestāde, kura organizē izglītošanos slimnīcā, izsniedz izglītojamam izziņu, kurā norādīts zināšanu vērtējums visos mācību priekšmetos. Izziņa iesniedzama izglītības iestādē, kurā izglītojamais mācās.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Izglītības un zinātnes ministre I.Druviete

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 8.aprīli.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!