• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par transportlīdzekļu apdrošināšanas jautājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2006., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārkārtas pasākumiem putnu gripas radīto zaudējumu kompensācijai

Vēl šajā numurā

07.04.2006., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par transportlīdzekļu apdrošināšanas jautājumiem

Eiropas Komisija ir uzsākusi sabiedrisku apspriešanos tiešsaistē par diviem ar transportlīdzekļu apdrošināšanu saistītiem jautājumiem – atlīdzības prasību administrēšanas pārstāvju darbības efektivitāti prasību nokārtošanā un tiesāšanās izdevumu apdrošināšanas segumu. Atbildes tiks ņemtas vērā gaidāmajā Eiropas Komisijas ziņojumā Eiropas Parlamentam un Padomei. Apspriešanās notiek līdz 2006.gada 5.jūnijam, un tā ir pieejama tīmekļa vietnē http://europa.eu.int/yourvoice/consultations.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Eiropas iedzīvotājiem jābūt iespējai savas automašīnas citās dalībvalstīs izmantot tāpat kā savā valstī – esot pārliecinātiem, ka viņiem ir atbilstošs apdrošināšanas segums un jebkuru prasību var nokārtot ātri un efektīvi. Mēs vēlamies, lai cilvēki, kas tieši saskārušies ar šiem diviem jautājumiem, darītu mums zināmu, cik veiksmīgi praksē darbojas mūsu ieviestās sistēmas. Mēs vēlamies uzklausīt jūsu viedokļus.”

Viens no Ceturtās mehānisko transporta līdzekļu apdrošināšanas direktīvas (Direktīva 2000/26/EK) mērķiem ir panākt, ka cietušie iebraucēji – cilvēki, kas guvuši savainojumus vai cietuši zaudējumus ārpus savas pastāvīgās dzīvesvietas dalībvalsts, ātrāk saņemtu kompensāciju savā pastāvīgās dzīvesvietas valstī. Saskaņā ar šīs direktīvas 4.pantu transportlīdzekļu apdrošināšanas sabiedrībām ir bijis jāieceļ pastāvīgi atlīdzības prasību administrēšanas pārstāvji katrā dalībvalstī, izņemot to valsti, kurā tām ir atļauts veikt apdrošināšanas darbību. Tas nozīmē, ka cietušie iebraucēji var vērsties ar prasību pie savas dalībvalsts atlīdzības prasību administrēšanas pārstāvja un viņiem nav tieši jāsazinās ar vainīgās personas apdrošinātāju dalībvalstī, kurā negadījums noticis. Eiropas Komisija pārbauda šā mehānisma efektivitāti.

Piektās mehānisko transporta līdzekļu apdrošināšanas direktīvas izstrādes gaitā Eiropas Parlaments izvirzīja dažus jautājumus attiecībā uz tiesāšanās izdevumu apdrošināšanas segumu. Konkrēti šie jautājumi attiecas uz šādas apdrošināšanas pieejamību uz brīvprātības pamata, kā arī uz to, kāda ietekme prēmiju izmaksu ziņā ir cietušās personas tiesāšanās izdevumu apdrošināšanas seguma iekļaušanai vainīgās puses obligātajā mehānisko transporta līdzekļu trešās puses atbildības apdrošināšanā. Eiropas Komisija piekrita izpētīt šos jautājumus, un arī tie ir iekļauti starp apspriešanās jautājumiem. Apspriešanās procesā paredzēts iesaistīt ES pilsoņus un visas citas ieinteresētās puses, piemēram, juristus un apdrošinātājus.

Lai maksimāli paātrinātu un vienkāršotu atbilžu sniegšanu, Eiropas Komisija izmanto Interaktīvas politikas veidošanas (IPM) instrumentu, kura nolūks ir uzlabot pārvaldību, izstrādājot tīmeklī izvietotas anketas, lai apkopotu un analizētu atsauksmes. Apspriešanās notiks līdz 2006.gada 5.jūnijam. Tai var piekļūt, arī izmantojot Eiropas Komisijas tīmekļa vietni “Your Voice in Europe” (“Tava balss Eiropā”), kas ir centralizēta elektronisko komunikāciju sistēma attiecībā uz jebkuru Eiropas Komisijas apspriešanos un tās rezultātiem: http://europa.eu.int/yourvoice/consultations.

Rezultātu apkopojums tiks publicēts šajā tīmekļa vietnē pēc apspriešanās beigām. Visas atbildes tiks ņemtas vērā, sagatavojot ziņojumu, ko iesniegs Eiropas Parlamentam un Padomei.

Ceturtās un Piektās direktīvas pilns teksts un sīkāka informācija par mehānisko transporta līdzekļu apdrošināšanu iekšējā tirgū pieejama: http://europa.eu.int/comm/internal_market/insurance/motor_en.htm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!