• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas interneta augšējā līmeņa domēnu ".eu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2006., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EK piešķīrumu Latvijai 2005.gada vētras nodarīto postījumu novēršanai

Vēl šajā numurā

12.04.2006., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas interneta augšējā līmeņa domēnu “.eu”

Kopš 7.aprīļa ikviens, kas dzīvo Eiropas Savienībā (ES), rindas kārtībā var pieteikties uz augšējā līmeņa domēna “.eu” nosaukuma reģistrāciju. ES dalībvalsts pilsonība nav obligāta. Iepriekšējā reģistrācijā preču zīmju īpašnieki, valsts iestādes un citu pirmtiesību (piemēram, vēl nereģistrētu preču zīmju, uzņēmuma identifikācijas zīmju vai autortiesību) īpašnieki iesniedza 320 000 pieteikumus “.eu” domēna izvēlētā nosaukuma reģistrācijai. 2006. gada 9. maijā, Eiropas dienā, uz “.eu” nosaukumiem pārreģistrēsies arī ES institūcijas un ierēdņi.

“Šodien konkurētspējīgā Eiropas zināšanu sabiedrība kļūst pasaulei labi pamanāma internetā,” 7.aprīlī skaidroja informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga. “Tagad Eiropai un tās iedzīvotājiem ir iespēja tīmeklī veidot pašiem savu identitāti, ko aizsargā ES noteikumi. Es domāju, ka pirmajās reģistrācijas stundās tiks iesniegts tūkstošiem pieteikumu un “.eu” kļūs par spilgtu domēna nosaukumu, tādu pašu kā “.com.””

Iedzīvotājiem, kas vēlas reģistrēt “.eu” domēna nosaukumu, jāizvēlas viens akreditēts “.eu” reģistrētājs no http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en. “.eu” domēna nosaukums var tikt aktivizēts dažās stundās. Reģistrācijas izmaksas nav visā ES vienādas, un dažos gadījumos kopējā maksa (ko prasa reģistrētājs un reģistrs) ir tikai 12 eiro. Domēna nosaukumu reģistrācijā konkurē simtiem reģistrētāju, tāpēc klientiem jāsalīdzina, kurš ir labākais piedāvājums cenas, kvalitātes un piedāvāto pakalpojumu ziņā.

Vispārējās reģistrācijas laikā iesniegtos pieteikumus izskatīs rindas kārtībā, proti, ja divi pretendenti būs pieteikušies uz vienu un to pašu domēna nosaukumu, “.eu” reģistrs reģistrēs to pieteikumu, kas saņemts pirmais. Atšķirībā no iepriekšējās reģistrācijas posmā iesniegtajiem pieteikumiem vispārējā reģistrācijā pieteikumus reģistrēs automātiski bez papildu formalitātēm dažās stundās pēc to iesniegšanas.

Eiropas dienā, 9.maijā, uz “.eu” domēnu tiks pārcelta arī ES institūciju galvenā tīmekļa vietne (lielākā Eiropā) un visu ES ierēdņu e-pasta adreses. Vismaz vienu gadu līdzās pastāvēs gan vecās, gan jaunās adreses, bet pēc tam tiks izmantoti tikai “.eu” nosaukumi. Eiropas Komisijas sagatavošanos “.eu” domēnam vada priekšsēdētāja vietnieks Sīms Kallass, kurš organizē virzību uz e-Komisiju.

Sākumā pieteikties uz “.eu” nosaukumu reģistrēšanu varēja tikai preču zīmju īpašnieki un valsts iestādes (no 2005.gada 7.decembra līdz 2006.gada 7.februārim). Vēlāk šāda iespēja bija arī pārējo “pirmtiesību”, proti, uzņēmumu nosaukumu vai uzņēmumu identifikācijas zīmju, īpašniekiem (no 2006.gada 7.februāra līdz 7.aprīlim). No 7.aprīļa “.eu” domēna nosaukumu var reģistrēt visi interesenti, kuru dzīvesvieta vai mītne ir Eiropas Savienībā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!