• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2006. gada 5. aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2006., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Vēl šajā numurā

12.04.2006., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2006. gada 5. aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja.

Cienījamie kolēģi, sāksim jautājumu un atbilžu sēdi.

Es gribu jūs informēt, ka mums ir informācija no Ministru prezidenta biroja, ka sakarā ar iepriekš saplānotiem pasākumiem Kalvīša kungs šodien nevarēs piedalīties sēdē.

Tālāk. Arī ekonomikas ministrs Arturs Krišjānis Kariņš ir informējis Saeimu par to, ka sakarā ar saspringto darba grafiku viņš šā gada 5.aprīlī pulksten 17.00 nevarēs ierasties Saeimā, lai sniegtu atbildes uz deputātu jautājumiem.

Tātad šie jautājumi– gan Kalvīša kungam, gan arī Kariņa kungam uzdotie jautājumi– tiks izskatīti nākamajā reizē.

Un arī tieslietu ministre Solvita Āboltiņa informē Saeimu par to, ka 5.aprīlī pulksten 17.00 viņa sakarā ar darba pienākumiem diemžēl nevarēs sniegt atbildes uz deputātu jautājumiem. Tātad arī šie jautājumi tiek pārcelti uz nākamo reizi.

Tagad izskatīsim jautājumus. Šodien sniegt uz jautājumiem atbildes ir ieradies veselības ministrs Gundars Bērziņš. Tātad izskatām 5.jautājumu, kuru deputāti Golubovs, Deņisovs, Bekasovs, Fjodorovs un Solovjovs ir iesnieguši veselības ministram Gundaram Bērziņam,– “Par ģimenes ārstu un slimnieku faktisko krāpšanu ar zāļu cenām”. Ir saņemta rakstiska atbilde. Es saprotu, ka deputātus tā neapmierina.

Tāpēc jums, ministra kungs, ir iespēja papildus sniegt informāciju trīs minūtes. Lūdzu!

G.Bērziņš (veselības ministrs).

Šis ir vienā ziņā, es uzskatu, pamatots jautājums. Ieviešot tā saucamo references cenu, protams, informācijas ir sniegts ļoti daudz, taču mēs vēl šobrīd pastiprināti sniedzam masu medijos šo informāciju.

Es godīgi varu pateikt: tādus jautājumus, kādus jūs uzdodat, uzdod arī pacienti. Faktiski tajos gadījumos būtu ārstiem jāpaskaidro par šo sistēmu, ka katrā grupā ir tā saucamās references zāles– medikaments, kura iegādes izdevumus kompensē simtprocentīgi un kuram ir pilnīgi vienāda ķīmiskā formula. Un, ja vēlas dārgāku, būtu jāpiemaksā. Un iespēja ir aptiekās nomainīt to... Taču pilnībā tā ne vienmēr strādā... Tāpēc mēs rūpīgi analizējam, tiekamies arī ar pacientu organizācijām, piemēram, tām lielajām asociācijām, kas ir,– diabēta slimnieku un citām... Un tikko mēs pieņēmām arī tādu būtisku lēmumu... Valdība jau ir apstiprinājusi...

Bija paredzēts, ka ar 1.jūliju būs ne tikai tā, ka ir tā tīrā formula... tā sauktā formulas reference, kura ir tad, kad ir pilnīgi vienādas formulas, bet jau būs arī tā sauktā grupas reference– sešzīmju vai trīszīmju reference. Mēs to jau atlikām uz 1.janvāri, lai varētu visus sagatavotos dokumentus apspriest ar pacientu organizācijām, jo lielākās slimnieku grupas parasti ir labi organizētas un pārstāvētas. Papildus sniedzam arī informāciju, rūpīgi sekojam līdzi tam, kāda situācija veidojas ar šo zāļu izrakstīšanu. Varu teikt, ka ļoti būtiski ir tas, ka pagājušogad to cilvēku skaits, kas saņēma tā saucamās kompensējamās zāles, pieauga vairāk nekā par 25 procentiem. Viena gada laikā! Un arī patlaban to dārgo, vienādo zāļu izrakstīšana tiešām samazinās, bet šādu pašu alternatīvo, lētāko– būtiski pieaug. Un tas ļauj sniegt cilvēkiem palīdzību.

Vēl. Ļoti svarīgi– jo zāles jau ir ļoti dažādas– ir tas, ka mēs, piemēram, tikko atrisinājām arī jautājumu saistībā ar asins vēzi, jo attiecīgā ārstēšanās kursa izmaksas gadā ir 36tūkstoši, turklāt tur nav citu zāļu. Tātad šīs zāles tiem cilvēkiem vai nu ir pieejamas, vai nav.

Tā ka šeit tas darbs notiek ļoti intensīvi.

Te ir arī prasīts, kā sodīs. Zāļu cenu aģentūra, es domāju, strādā ļoti profesionāli. Mēs uzturam dialogu arī gan ar ražotājiem, gan ar pacientu organizācijām, kā arī ar Latvijas Pensionāru federāciju. Tiek gādāts arī par informāciju. Taču jautājums šinī sakarībā ir pamatots. Es uzskatu, ka tas, kas ir nepieciešams, ir informācija. Informācijas šajā jomā nekad nevar būt par daudz, lai gan mēs esam to jau ļoti daudz snieguši. Reģionos notiek arī semināri, uz kuriem aicinām arī Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvjus, un tā tālāk. Mēs arī to nākamo posmu atlikām tieši tāpēc, ka tomēr ir jāspēj pastāstīt. Uz nākamo posmu ejot, vispirms ir jāspēj precīzi pastāstīt, un tikai tad var spert nākamo soli. Tas ir pacientu labā, jo šādā gadījumā ir pieejams arī plašāks zāļu sortiments pacientiem.

Sēdes vadītāja.

Vai jautājuma iesniedzējiem ir papildjautājumi?

Lūdzu, Golubova kungs!

A.Golubovs (Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija).

Augsti godātais ministra kungs! Jūs pateicāt, ka jūs veicat visādas konsultācijas, bet... Vai jums ir zināms un vai jūs esat pārliecināts, ka tās zāles, kuras ir lētākas, iedarbojas tādā pašā veidā kā tās, kuras ir daudz dārgākas? Un vai šajā gadījumā, ja jūs apmaksājat tieši lētākās zāles, jūs nenodarāt kaut kādu postījumu mūsu tautai?

G.Bērziņš.

Jā, es domāju... Es esmu pārliecināts... Blakusparādību pētniecība farmācijā saucas “farmakovgilance”, un tā ir noteikta ar likumu. Ikvienam ārstam, kurš pamatoti konstatē jebkuru blakusparādību, tā ir jāfiksē noteiktā formā, jo tai ir jābūt reģistrētai.

Cita lieta ir gadījumi, kas ir ļoti specifiski, jo šīs ir pilnīgi vienādas ķīmiskās formulas zāles... Gadījumos, kad ir konstatēts, ka kādai grupai ir vajadzīgas varbūt nedaudz citādas zāles, pēc ārstu konsilija slēdziena ir iespējams piešķirt arī citas zāles. Tā ka ir sistēma, kā to var darīt– bet tas nav vairs individuāli –, lai nevarētu izrakstīt tikai dārgākās zāles.

Un otrkārt. Mums tas ir ļoti svarīgi– nevairot nepamatotu farmācijas industrijas peļņu, kā arī domāt par to, kā tās zāles padarīt pieejamākas. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka esošā sistēma ļauj to garantēt, jo šīs zāles ir reģistrētas starptautiski un pārbaudītas un to ķīmiskā formula ir vienāda. Protams, sintēzes procesi atsevišķos gadījumos ir atšķirīgi. Atšķirība ir vēl arī tajā ziņā, ka tām zālēm, kas ir oriģinālās, ir veikta medicīniskā izpēte, bet ģenēriķi ražo jau pēc ķīmiskās formulas. Viņi vairs neveic visu atzīšanas procedūru.

Sēdes vadītāja.

Vai jums ir vēl kāds jautājums? Lūdzu!

A.Golubovs.

Varbūt jūs, kad mācījāties... jūs varbūt nezināt, ka tā pati ķīmiskā formula var izveidot jebkādu citu formulu. Bet tanī pašā laikā, ja slimniekam palīdz tieši šis konkrētais medikaments, kāpēc jūs negribat tam pašam slimniekam, it īpaši sirds slimniekam vai diabēta slimniekam, dot to medikamentu un kompensēt to medikamentu, kurš varbūt ir pats labākais šajā formā?

G.Bērziņš.

Nu šinī gadījumā zāļu nosaukums ir tikai brends. Īstenībā aizvietotas tiek zāles ar pilnīgi vienādu ķīmisko nosaukumu. Tātad tas, ar ko ir aizvietots, ir pilnīgi vienāds. Protams, ir iespējamas kaut kādas ļoti minimālas, teiksim, darbības starpības, bet tām tad ir jābūt fiksētām. Un, kā jau es minēju, pastāv starptautiskā prakse, kā fiksē jebkuru, kaut pašu mazāko blakusparādību, un tad, ja tāda ir fiksēta, tā tiek ņemta vērā.

Sēdes vadītāja.

Vai citiem iesniedzējiem ir papildu jautājumi? Nav.

A.Golubovs.

Es vēlos pateikt paldies Bērziņa kungam, ka viņš atnāca šeit pie mums un atbildēja uz tiem jautājumiem, kuri bija uzdoti. Un sakarā ar to paldies jums!

Bet diemžēl vajadzētu domāt tieši par tiem cilvēkiem, kuriem palīdz kāds konkrētais medikaments. Varbūt jūs neesat... Nevis varbūt, bet jūs tiešām neesat dakteris, un jūs varat arī nezināt, kas tas ir.

Bet paldies jums, ka jūs atbildējāt uz mūsu jautājumiem.

Sēdes vadītāja.

Es domāju, ka mūsu cienījamais veselības ministrs varētu atbildēt arī uz 11.– deputātu Golubova, Deņisova, Bekasova, Fjodorova un Solovjova jautājumu, kas ir adresēts gan labklājības ministrei Dagnijai Staķei, gan arī viņam,– “Par bezmaksas medicīnisko palīdzību smagas invaliditātes invalīdiem”. Ir arī divi atbildes dokumenti.

Vai jums ir jautājumi?

A.Golubovs (Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija).

Konkrēti šajā jautājumā mēs gribētu dzirdēt tieši Staķes kundzi.

Sēdes vadītāja.

Paldies. Tad mēs varam pateikt paldies ministra kungam un...

G.Bērziņš (veselības ministrs).

Es gribētu pateikt paldies arī deputātiem, jo īstenībā kompensācijas sistēmā ir vēl daudz pamatotu jautājumu. Bet jūs jau paši zināt, ka pēdējos divos gados saistībā ar Saeimas pieņemtajiem lēmumiem budžetā šī joma ir kļuvusi daudzkārt sakārtotāka. To daudzās vietās jums pateiks. Jā, ir šīs problēmas, kas ir pamatotas.

Paldies arī jums!

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Tagad ir jautājumi deputātiem. Un pirmais ir deputātu Golubova, Deņisova, Bekasova, Fjodorova un Solovjova jautājums tieslietu ministrei Āboltiņai. Viņa ir sniegusi arī atbildes rakstu. Vai jums ir papildu jautājumi?

A.Golubovs (Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija).

Jā.

Sēdes vadītāja.

Labi. Tad šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo sēdi.

Otrais ir deputātu jautājums ekonomikas ministram Arturam Krišjānim Kariņam “Par iedzīvotāju ienākumu progresīvo nodokli”. Vai jums ir papildu jautājumi? Arī tas tiek pārcelts uz nākamo sēdi.

Trešais jūsu jautājums arī ir ekonomikas ministram A.K.Kariņam “Par vistrūcīgākajām personām– tām, kam jāiztiek ar Ls 0,80 dienā”. Vai arī ir papildu jautājumi? Labi.

Un nu ceturtais jūsu jautājums “Par kārtējo un perspektīvo ekonomisko politiku”. Ir atbildes dokuments. Vai jums ir papildu jautājumi? Arī ir. Labi.

Sestais jūsu jautājums “Par ieslodzījumu vietās ieslodzīto personu nodarbinātības organizēšanu”. Tas ir uzdots tieslietu ministrei Āboltiņai. Ir saņemts atbildes dokuments, bet jums ir jautājumi.

Septītais jūsu jautājums ir Ministru prezidentam A.Kalvītim “Par labklājības ministres Dagnijas Staķes nekompetenci”. Ir sniegts atbildes dokuments. Vai jums ir jautājumi? Ir jautājumi. Labi.

Tad vēl ir deputātu Gulbja, Ostrovskas, Kiršteina, Tabūna un Rasnača jautājums ekonomikas ministram A.K.Kariņam “Par ES struktūrfondu iesniegšanas kārtību un sadali”. Ir uzrakstīts atbildes dokuments. Tā kā iesniedzēji nav ieradušies, mēs uzskatām, ka šis jautājums ir atbildēts.

Devītais jūsu jautājums arī ir ekonomikas ministram A.K.Kariņam “Par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu līdz 5% Latvijā ražotajām pārtikas precēm un tā ietekmi uz preču cenām”. Ir saņemts atbildes dokuments. Vai jums ir papildu jautājumi? Par šo jums nav papildu jautājumu. Tātad tas tiek uzskatīts par... Ir papildu jautājumi? Labi.

Desmitais jautājums, ko iesniedza minētie deputāti, ir adresēts labklājības ministrei Dagnijai Staķei– “Vai Latvijā tagad ir personas, kas strādā smagos un sevišķi smagos apstākļos?”. Ir saņemts atbildes dokuments. Vai jums ir papildu jautājumi? Ir jautājumi. Labi. Pārceļam šo atbildes sniegšanu uz nākamo sēdi.

Vienpadsmitais jūsu jautājums arī ir adresēts labklājības ministrei Dagnijai Staķei un veselības ministram Gundaram Bērziņam. Jūs jau minējāt, ka gribat uzdot papildu jautājumus tieši labklājības ministrei Dagnijai Staķei “Par bezmaksas medicīnisko palīdzību smagas invaliditātes invalīdiem”. Ir sniegta rakstiska atbilde, bet jums ir papildu jautājumi.

Nākamais ir deputātu Plinera, Sokolovska, Aleksejeva, Buzajeva, Kabanova un Tolmačova jautājums ekonomikas ministram A.K.Kariņam “Par politiku enerģētikas jomā”. Ir saņemts atbildes dokuments. Vai deputātiem ir papildu jautājumi? Jums ir? Jā. Labi. Tad arī šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo sēdi.

Un visbeidzot deputātu Plinera, Sokolovska, Aleksejeva, Buzajeva, Kabanova un Tolmačova jautājums vides ministram Raimondam Vējonim “Par Latvijas Valsts ģeoloģiskā dienesta tālāko likteni”. Ir sniegta rakstiskā atbilde. Vai jūs esat apmierināti ar atbildi? Ir papildu jautājumi. Labi, tad šos jautājumus izskatīsim nākamajā sēdē.

Līdz ar to visi jautājumi ir izskatīti. Slēdzu šo jautājumu un atbilžu sēdi. Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!