• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Moldovas Republikas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2006., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas Federatīvās Republikas Eiropas lietu valsts ministra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

13.04.2006., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Moldovas Republikas aizsardzības ministra vizīti Latvijā

Pie aizsardzības ministra

03.JPG (14792 bytes)
Vakar, tikšanās laikā aizsardzības ministrijā: Latvijas aizsardzības ministrs Atis Slakteris un Moldovas aizsardzības ministrs Valeriu Pleška
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

12.aprīlī, aizsardzības ministrs Atis Slakteris tikās ar Moldovas aizsardzības ministru Valeriu Plešku (Valeriu Plesca).

Tikšanās laikā A.Slakteris atzina, ka ir sākta veiksmīga sadarbība starp abu valstu aizsardzības ministrijām, kuras apliecinājums ir pirms nedēļas Kišiņevā parakstītā vienošanās par sadarbību aizsardzības jomā. Latvija cieši seko līdzi Moldovas aizsardzības reformas procesam un ir gatava dalīties savā pieredzē. Vienlaikus aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Moldovai ir svarīgi iepazīties un izvērtēt citu valstu pieredzi un paveikto, tomēr tai ir jāizvēlas sev noderīgākais modelis.

Moldovas aizsardzības ministrs pateicās par Latvijas sniegto atbalstu Moldovai tās reformu procesā, kā arī atzinīgi novērtēja iespēju Moldovas virsniekiem mācīties Baltijas Aizsardzības koledžā Tartu. Šobrīd Moldova gatavo Individuālo partnerattiecību rīcības plāna dokumentu, ko drīzumā iesniegs NATO izvērtēšanai. V.Pleška informēja, ka Moldova no Latvijas vēlētos šā dokumenta ekspertīzi un izvērtējumu. Tāpat Moldova vēlētos tuvāk iepazīties ar Latvijas pieredzi bruņoto spēku pārejā uz profesionālo militāro dienestu. Ministri vienojās, ka būtu nepieciešams paplašināt sadarbību arī ekspertu līmenī.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Pie Ministru prezidenta

Trešdien, 12.aprīlī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Moldovas aizsardzības ministru Valeriu Plešku (Valeriu Plesca).

Tikšanās laikā puses vienprātīgi atzīmēja ļoti labās un intensīvās Latvijas un Moldovas attiecības, kam pēdējā gada laikā raksturīgi cieši kontakti un dialogs visos politiskajos līmeņos.

Moldovas aizsardzības ministrs pateicās par Latvijas atbalstu Moldovai dažādās starptautiskajās organizācijās un ar gandarījumu atzīmēja, ka pašreiz abu valstu kontakti izpaužas kopīgu projektu un ieceru praktiskā īstenošanā.

Aigars Kalvītis aicināja Moldovu cieši sadarboties aizsardzības jautājumos arī ar citām Baltijas valstīm – Lietuvu un Igauniju – un noteikt, kādās aizsardzības jomās ir nepieciešama Latvijas palīdzība un kādus projektus varētu kopā īstenot.

Kā pozitīvu sadarbības piemēru premjers minēja pagājušogad uz Moldovu nosūtītos sešus Latvijas robežsardzes un muitas darbiniekus, kuri Eiropas Savienības īstenotās atbalsta operācijas ietvaros palīdz apsargāt Moldovas robežu.

V.Pleška informēja par Moldovas plāniem šā gada 19.aprīlī iesniegt NATO individuālo Moldovas sadarbības plānu ar NATO un lūdza atbalstīt tā apstiprināšanu. Ministru prezidents izteica priekšlikumu, ka Latvija varētu nosūtīt uz Moldovu augsti kvalificētus ekspertus, lai palīdzētu valstij īstenot NATO individuālo plānu, kā tas jau notiek Gruzijā.

Aizsardzības ministrs ierosināja padomāt par kopīgu Latvijas un Moldovas bruņoto spēku vienību izmantošanu miera uzturēšanas operācijās pasaules karstajos punktos, kā arī pateicās par Latvijas gatavību dalīties savā pieredzē aizsardzības jautājumos.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāja

Trešdien, 12.aprīlī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš tikās ar Moldovas Republikas aizsardzības ministru Valeriu Plešku un viņa vadīto delegāciju, kas oficiālā vizītē uzturas mūsu valstī.

J.Dalbiņš sveica Moldovas aizsardzības ministru V.Plešku Saeimā starpsesiju laikā un īsumā pastāstīja par darbu komisijā likumdošanas jomā, kā arī par veiksmīgo sadarbību ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju un Tieslietu ministriju. J.Dalbiņš apliecināja, ka mūsu normatīvo aktu bāze valsts aizsardzības sfērā sakārtota atbilstoši NATO standartiem, īpaši akcentējot nozīmīgo lēmumu paaugstināt finansējumu nacionālajai aizsardzības sistēmai līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Moldovas aizsardzības ministrs pauda prieku par iespēju tikties Aizsardzības un iekšlietu komisijā un informēja, ka tikšanās mērķis ir pieredzes gūšana. Viņš atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegumus bruņoto spēku restrukturizācijā un atzina, ka Moldovas prioritāte aizsardzības jomā ir aizsardzības kapacitātes palielināšana, bruņoto spēku reforma un modernizācija.

Pārspriežot abu valstu bruņoto spēku reformas, J.Dalbiņš pastāstīja par pāreju uz profesionālo armiju. Moldovas aizsardzības ministrs informēja, ka Moldovā arī notiek bruņoto spēku reorganizācija un modernizācija, bet būtisks šķērslis reformas īstenošanā ir trūcīgais finansējums aizsardzības jomā.

Abas puses bija vienisprātis, ka abu valstu attiecības vērtējamas kā veiksmīgas, tomēr vēl ir liels potenciāls to attīstībai. Tāpēc abpusēji izdevīgas sadarbības turpināšanai ir nepieciešama ciešāku kontaktu intensificēšana, minot augsta līmeņa amatpersonu vizīšu nozīmību, kam liecinieks ir Moldovas prezidenta Vladimira Voroņina vizīte Latvijā un nesenā Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vizīte Moldovā.

Puses apmainījās arī viedokļiem par Moldovas lēmumu izstrādāt individuālo partnerattiecību rīcības plānu ciešākai sadarbībai ar NATO.

Sarunas noslēgumā Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš vēlreiz apliecināja gatavību sniegt atbalstu Moldovai, daloties pieredzē par aizsardzības sistēmas reformu un likumdošanas sakārtošanu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!