• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas mākslinieki - Gaismas pils atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2000., Nr. 438/439 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13293

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nākamā gada budžetu

Vēl šajā numurā

05.12.2000., Nr. 438/439

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas mākslinieki — Gaismas pils atbalstam

MAKSLA2.JPG (28374 BYTES) UNESCO Latvijas nacionālā komisija vakar, 4.decembrī, ārvalstu diplomātus un presi iepazīstināja ar akciju "Mākslinieki - Latvijas Nacionālajai bibliotēkai", kuras mērķis ir piesaistīt sabiedrības uzmanību vitāli svarīgajam Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas celtniecības projektam un mudināt ikvienu cilvēku iesaistīties tā realizēšanā. Pirmie šajā solidaritātes akcijā iekļāvušies Džemma Skulme, Ģirts Muižnieks, Ilmārs Blumbergs, Sandra Krastiņa, Jāzeps Pīgoznis, Jānis Spalviņš, Frančeska Kirke un Vilis Ozols — astoņi sabiedrībā ļoti labi pazīstami gleznotāji un grafiķi. Ar Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu izdots atklātņu komplekts ar kādu šo mākslinieku darba reprodukciju. Katra atklātne sniedz arī informāciju par reproducētā darba autoru un iepazīstina ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu. Gan komplektā, gan atsevišķi šīs atklātnes tiks izplatītas dažādos ar Nacionālās bibliotēkas celtniecību saistītos pasākumos Latvijā un ārzemēs. Daļu atklātņu paredzēts izplatīt UNESCO mītnē Parīzē un ar ārvalstīs esošo Latvijas vēstniecību starpniecību. Šī projekta patronese ir Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības UNESCO padomniece Aina Nagobada-Ābola, kuras lielā pieredze un plašie kontakti var ļoti sekmēt šīs solidaritātes akcijas panākumus.

UNESCO Latvijas nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dace Neiburga īpaši atzīmēja, ka projektā līdz ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta fondu piedalās tādas institūcijas kā UNESCO nacionālā komisija, UNESCO starptautiskās mākslas asociācijas Latvijas nacionālā komiteja un Kultūrkapitāla fonds. Projekta idejas autors ir gleznotājs Jānis Spalviņš, kas vada UNESCO starptautiskās mākslas asociācijas nacionālo komiteju.

MAKSLA3.JPG (24308 BYTES) Jānis Spalviņš informēja, ka šis solidaritātes projekts katrā ziņā turpināsies. Pieredzējusī diplomāte Aina Nagobada-Ābola ievadījusi ar lielajām Vašingtonas, Parīzes un Stokholmas bibliotēkām sarunas par latviešu mākslinieku darbu izstādīšanu to telpās, paredzot šos darbus pārdot un līdz 75 procentiem iegūto līdzekļu nodot Nacionālās bibliotēkas celtniecībai.

Par atklātņu komplekta moto izraudzīti Ilmāra Blumberga teiktie vārdi: "Bibliotēku ar mākslu saista trīs lietas: izziņa, līdzdalība un mūžīgais atgādinājums – mainīties." To savās runās akcentēja arī Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un gleznotājs Jāzeps Pīgoznis. Par mākslinieku aktīvo iesaistīšanos Brīvības pieminekļa atjaunošanas projektā atgādināja Džemma Skulme, izteikdama pārliecību, ka plašāks kļūs atbalsts arī Nacionālajai bibliotēkai. Tika izteikta doma, ka varbūt pats nozīmīgākais, ko Latvijai atstājis 20.gadsimts, ir Brīvības piemineklis, bet 21.gadsimts varētu atstāt nākotnei šo iecerēto Gaismas pili.

Aina Rozeniece, "LV"nozares redaktore

Viens no astoņiem reproducētajiem darbiem: Frančeskas Kirkes glezna "Divas gandrīz vienādas sievietes", 1999.gads. Līdzās — atklātnes otrā puse ar Gunāra Birkerta projektētās Gaismas pils siluetu un mākslinieku akcijas atbalstītāju sarakstu

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!