• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kazahstāna varētu kļūt par stabilu partneri Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2000., Nr. 438/439 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nīderlande atbalsta Latviju ceļā uz ES un NATO

Vēl šajā numurā

05.12.2000., Nr. 438/439

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kazahstāna varētu kļūt par stabilu partneri Latvijai

30.novembrī un 1.decembrī Latvijā darba vizītē uzturējās Kazahstānas premjerministra vietnieks Danials Ahmetovs Pie Ministru prezidenta

K1.JPG (17807 BYTES) Piektdien, 1.decembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Kazahstānas Republikas premjerministra vietnieku Danialu Ahmetovu (attēlā), kā arī ar Kazahstānas valdības un biznesmeņu delegāciju. D.Ahmetovs informēja A.Bērziņu par sarunu rezultātiem vizītes laikā Liepājā un Ventspilī, atzīstot, ka iespējama nozīmīga abu valstu sadarbība.

Ministru prezidents izteica gandarījumu par lielo valdības un biznesmeņu delegāciju, kas ieradusies Latvijā. Informējot par mūsu valsts ieguldījumu tranzīta biznesa attīstībā, Ministru prezidents norādīja, ka svarīga ir visu Latvijas ostu attīstība un esošā potenciāla izmantošana. Latvijas puse apliecināja gatavību piedāvāt savus pakalpojumus, lai veicinātu Kazahstānas preču tranzītu caur Latvijas ostām. Arī Kazahstānas puse izrādīja lielu interesi par ostu izmantošanu naftas un dabasgāzes tranzītam, ņemot vērā, ka turpmākajos piecos gados dabasgāzes eksports varētu ievērojami palielināties un Latvija, kas atrodas ļoti izdevīgā ģeogrāfiskā stāvoklī, būtu laba sadarbības partnere.

Ministru prezidents apliecināja, ka Latvija ir gatava turpināt darbu pie nepieciešamajiem līgumu projektiem, kas radītu abpusēji izdevīgus apstākļus izmantot Latvijas neaizsalstošās ostas tranzītam uz Eiropu.

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga piektdien, 1.novembrī, Jūrmalas rezidencē tikās ar Kazahstānas vicepremjeru Danialu Ahmetovu.

Sarunas laikā abas puses pārrunāja Latvijas un Kazahstānas sadarbības iespēju padziļināšanu, īpašu uzmanību pievēršot ekonomiskajai sadarbībai.

Valsts prezidente atzina, ka būtu jāpilnveido valstu sadarbības juridiskā bāze un izteica gandarījumu par ieceri veidot abu valstu sadarbības grupu.

D.Ahmetovs informēja V.Vīķi–Freibergu par esošajiem abu valstu kontaktiem, atzīmējot savas valsts pieaugošo interesi par kopuzņēmumu veidošanu, tranzīta iespējām caur Latviju. Apspriestas iespējas attīstīt Ziemeļu koridoru, kas savienotu Tālo Austrumu valstis ar rietumvalstīm.

Latvijas prezidente ielūdza Kazahstānas prezidentu Nursultanu Nazarbajevu nākamgad valsts vizītē apmeklēt Latviju.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Lai atvieglotu divpusējo līgumu izstrādi un ļautu veiksmīgāk izmantot abu valstu tautsaimnieciskās sadarbības potenciālu, Ministru prezidents un Kazahstānas premjerministra vietnieks vienojās par starpvaldību komisijas izveidošanu. Lai veicinātu abu valstu sadarbību, ir jāsagatavo līgumu pakete, kurā ietilptu līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, līgums par investīciju veicināšanu un aizsardzību, līgums par sadarbību muitas jautājumos. Abas amatpersonas izteica cerību, ka komisijas darbības rezultātā līgumu pakete varētu tikt parakstīta jau nākamajā gadā paredzētās Kazahstānas Republikas prezidenta Nursultana Nazarbajeva vizītes laikā Latvijā.

Tā kā Kazahstānas Republika gatavojas iestāties Pasaules tirdzniecības organizācijā, D.Ahmetovs lūdza Latvijas puses atbalstu pārejas periodā.

D.Ahmetovs sarunas gaitā informēja par Kazahstānas un Ķīnas sadarbību tranzīta ceļu Ziemeļu koridora izveidē un aicināja Latviju izskatīt sadarbības iespējas. Latvijas puse uzskata, ka Kazahstāna varētu kļūt par stabilu partneri, veidojot tranzīta ceļu no Ķīnas uz Eiropu, un Ministru prezidents ierosināja aktualizēt jautājumu par pirmās Latvijas un Kazahstānas kopējās autopārvadājumu komisijas sanāksmes rīkošanu Rīgā 2001.gada sākumā.

K.JPG (30519 BYTES)

Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Kazahstānas Republikas premjerministra vietnieks Danials Ahmetovs

K2.JPG (24217 BYTES)

Danials Ahmetovs un Latvijas satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs pastaigā pa Vecrīgu

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!