• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2006., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kases pārvaldnieku

Vēl šajā numurā

19.04.2006., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa sēdē

 

MK: Par Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentāro sekretāri

Ministru prezidents Aigars Kalvītis otrdien, 18.aprīlī, parakstījis rīkojumu par parlamentārās sekretāres iecelšanu.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 12.pantu, kā arī ievērojot izglītības un zinātnes ministres Baibas Rivžas ieteikumu, Tatjana Koķe iecelta par Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentāro sekretāri.

 

MK: Par Ventspils augstskolas rektoru

Ministru kabineta 18.aprīļa sēdē pieņemts rīkojums “Par J.Vucānu”.

Ministru kabinets saskaņā ar Augstskolu likumu apstiprināja matemātikas doktoru Jāni Vucānu par Ventspils augstskolas rektoru.

Saskaņā ar Augstskolu likumu un Ventspils augstskolas Satversmi rektoru ievēlē augstskolas Satversmes sapulce uz pieciem gadiem, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Tādēļ Ventspils augstskolā tika rīkotas kārtējās rektora vēlēšanas, un 2006.gada 13.februārī Satversmes sapulcē par Ventspils augstskolas rektoru atkārtoti ievēlēts matemātikas doktors Jānis Vucāns.

 

MK: Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā

Ministru kabineta 18.aprīļa sēdē pieņemts rīkojums “Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā”, kurā iekļauti 644 pilsonības pretendenti, tajā skaitā 34 viņu nepilngadīgie bērni.

No 610 pilsonības pretendentiem 70% ir krievi, 11% – ukraiņi, 11% – baltkrievi, kā arī lietuvieši, poļi un citas tautības.

21% pilsonības pretendentu ir pamata, 52% – vidējā, 26% – augstākā izglītība.

Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā ir uzņemtas 107 547 personas: 1995.gadā – 984; 1996.gadā – 3016; 1997.gadā – 2992; 1998.gadā – 4439; 1999.gadā – 12 427; 2000.gadā – 14 900; 2001.gadā – 10 637, 2002.gadā – 9 844; 2003.gadā – 10 049; 2004.gadā – 16 064; 2005.gadā – 19 169; 2006.gadā – 3026 personas.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

 

AM: Par gaisa kuģa piespiedu nosēdināšanas noteikumiem

Otrdien, 18. aprīlī, Ministru kabinetā (MK) pieņemts Aizsardzības ministrijas izstrādātais MK noteikumu projekts “Noteikumi par kārtību, kādā tiek pieņemts lēmums par gaisa kuģa piespiedu nosēdināšanu un kaujas darbību veikšanu pret gaisa kuģi Latvijas Republikas teritorijā”.

Noteikumi paredz vienotu kārtību, pieņemot lēmumu par gaisa kuģu pārtveršanu un piespiedu nosēdināšanu, kā arī kaujas darbību veikšanu pret gaisa kuģi.

Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar likuma “Par aviāciju” 49. un 49.1 pantā noteikto deleģējumu.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

EM: Par Latvijas Nacionālās metroloģijas aģentūras izveidi un Valsts metroloģijas inspekcijas reorganizāciju

Otrdien, 18.aprīlī, Ministru kabinets apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādātos grozījumus likumā “Par mērījumu vienotību”, kas paredz izveidot Latvijas Nacionālo metroloģijas aģentūru (LNMA) un reorganizēt Valsts metroloģijas inspekciju (VMI), kā arī ar to saistītos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka tiesības izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas un uzlikt administratīvos sodus valsts metroloģiskās uzraudzības jautājumos, ko līdz šim veica VMI, būs Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC).

Grozījumi likumā “Par mērījumu vienotību” precizē mērījumu vienotības jomā lietoto terminoloģiju, mērīšanas līdzekļu valsts metroloģiskās kontroles veidus un uzraudzības organizācijas, kuras tiesīgas veikt mērīšanas līdzekļu kontroli, kā arī paredz izveidot valsts aģentūru “Latvijas Nacionālā metroloģijas aģentūra”, kas galvenokārt uzturētu fizikālo lielumu mērvienību etalonu bāzi un nodrošinātu mērvienību reproducēšanu, kā arī reorganizēt VMI, to pievienojot PTAC.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā nepieciešami saistībā ar grozījumiem likumā “Par mērījumu vienotību”, kas paredz izveidot jaunu valsts pārvaldes iestādi – valsts aģentūru “Latvijas Nacionālā metroloģijas aģentūra”. Lai LNMA neveiktu tai neraksturīgas funkcijas, tiek reorganizēta arī VMI, to pievienojot PTAC. VMI reorganizācija notiek, ņemot vērā VMI un PTAC uzticēto uzraudzības funkciju apjomu, kā arī aizvien pieaugošās personāla un administratīvās izmaksas, kas nepieciešamas uzraudzības funkciju veikšanai.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par grozījumiem Valsts fondēto pensiju likumā

Otrdien, 18.aprīlī, Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas tālāk tiks virzīti apstiprināšanai Saeimā.

Plānotie grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā paredz, ka, sākot ar 2007.gada 1.aprīli, fondēto pensiju shēmas dalībniekiem vairs netiks dota iespēja par valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldītāju izvēlēties Valsts kasi (VK), jo VK ieguldījumu plāna portfelis tiks nodots privātajiem līdzekļu pārvaldītājiem.

Grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā ir sagatavojusi Finanšu ministrija atbilstoši Ministru kabineta (MK) rīkojumam, ar kuru Finanšu ministrija bija noteikta par atbildīgo institūciju koncepcijas par VK ieguldījumu plāna portfeļa nodošanu privātajiem līdzekļu pārvaldītājiem īstenošanā un nepieciešamo tiesību aktu projektu izstrādē.

Paredzams, ka grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā pozitīvi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi, nodrošinot vienādus konkurences apstākļus.

Valsts kases pārvaldīšanā esošo fondēto pensiju shēmas dalībnieku kontos reģistrētā fondētās pensijas kapitāla nodošana citiem fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājiem notiks konkursa kārtībā. Konkursa noteikumus un kapitāla nodošanas kārtību noteiks Ministru kabinets – grozījumi likumā paredz, ka atbilstoši MK rīkojumam noteikumi jāizdod līdz 2006.gada 1.oktobrim. Līdz šim datumam arī jāizdara nepieciešamie grozījumi MK 2003.gada 27.maija noteikumos Nr.272 “Noteikumi par valsts fondēto pensiju shēmas darbību”.

Grozījumi likumā ir izstrādāti atbilstoši MK rīkojumam, kurš paredz VK ieguldījumu plāna portfeli nodot privātajiem līdzekļu pārvaldītājiem, portfeli sadalot tādā veidā, lai katrs pretendents, kas atbilst noteiktajiem kritērijiem, saņemtu identisku ieguldījumu plāna aktīvu daļu. Šo rīkojumu MK izdeva pērnā gada novembrī, apstiprinot vienu no koncepcijas “Par Valsts kases turpmāko darbību valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā” risinājuma variantiem.

Valsts fondēto pensiju shēma sāka darboties 2001.gada 1.jūlijā. Sākotnēji valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldīšanas funkcija tika deleģēta tikai Valsts kasei. No 2003.gada 1.janvāra ar šo līdzekļu pārvaldīšanu drīkst nodarboties arī privātie līdzekļu pārvaldītāji – ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, kurām Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir izsniegusi licenci valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldīšanai.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

FM: Par NVO pieteikšanos nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojumam

Ministru kabineta (MK) 18.aprīļa sēdē pieņemti MK noteikumi par kritērijiem, pēc kuriem nevalstiskās organizācijas (NVO) – biedrības un nodibinājumi – tiek atbrīvoti no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumiem par tām piederošajām ēkām un būvēm.

Atbilstoši šiem noteikumiem uz nodokļa atbrīvojumu var pretendēt organizācijas, kurām piederošās ēkas un būves atbilst šādiem kritērijiem:

1) īpašumtiesības uz ēkām un būvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

2 ēkas un būves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;

3) ēkas un būves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (izņemot invalīdu biedrībām piederošās).

Nodokļa atbrīvojumu varēs izmantot biedrības un nodibinājumi atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātam sarakstam. Saraksts tiks apstiprināts katru gadu.

Lai organizācija tiktu iekļauta 2006.gadā veidojamajā sarakstā, tai līdz šā gada 15.maijam jāiesniedz Finanšu ministrijā rakstisks iesniegums, kam jāpievieno šādi dokumenti:

1) zemesgrāmatas apliecības kopija;

2) Valsts zemes dienesta izziņa par biedrībai vai nodibinājumam piederošās ēkas vai būves pēdējo noteikto kadastrālo vērtību, norādot pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā ēka vai būve atrodas;

3) rakstisks apliecinājums, ka biedrībai (izņemot invalīdu biedrības) vai nodibinājumam piederošā ēka vai būve tiek izmantota tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu.

Ja sabiedriskā labuma darbības jomā tiek izmantota ēkas vai būves daļa, nodokļa atbrīvojums būs attiecināms tikai uz šo ēkas vai būves daļu.

Turpmākajos gados NVO, kas vēlēsies saņemt atbrīvojumu no NĪN maksājuma, dokumenti Finanšu ministrijā būs jāiesniedz līdz taksācijas gada 31. janvārim. Saņemtos iesniegumus un dokumentus Finanšu ministrija apkopos līdz taksācijas gada 15. februārim, pēc tam tā apstiprināšanai MK sagatavos atbilstošu noteikumu projektu par biedrībām, kas tiek atbrīvotas no NĪN maksājumiem par tām piederošajām ēkām un būvēm.

Nodokļa atbrīvojums tiks piešķirts uz vienu taksācijas gadu, un tā piemērošana tiks uzsākta ar nākamā taksācijas gada 1.janvāri.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

LM: Par pilnveidotu Profesiju klasifikatoru

Ministru kabinetā (MK) 18.aprīļa sēdē apstiprināti Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie Ministru kabineta noteikumi par Profesiju klasifikatoru, kas nodrošina starptautiskajai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu.

Līdz šim spēkā esošo ar LM rīkojumu apstiprināto Profesiju klasifikatoru aizstās Ministru kabineta “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību”.

Apstiprinātajos noteikumos iekļauts sistematizēts profesiju saraksts, kā arī attiecīgās profesijas pamatuzdevumi un kvalifikācijas pamatprasības. Klasifikatora struktūra un kodu sistēma ir saglabāta tāda pati kā iepriekšējā Profesiju klasifikatorā.

Klasifikatoru varēs aktualizēt pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā divas reizes gadā. Priekšlikumus klasifikatora aktualizēšanai jebkurš interesents varēs iesniegt LM. Pēc to saņemšanas ministrija sagatavos grozījumus noteikumos par Profesiju klasifikatoru, kurus iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā līdz katra gada 1.jūlijam un 1.decembrim.

Iesniedzot priekšlikumus par jaunu profesiju iekļaušanu klasifikatorā, ir jānorāda profesijas nosaukums, pamatojums tās nepieciešamībai (amata apraksts, profesijas standarts u.c.), profesijas paredzamā vieta klasifikācijā, kā arī profesijas profesionālās darbības pamatuzdevumu apraksts.

Profesiju klasifikatorā profesijas pēc starptautiski atzītiem kodiem ir klasificētas deviņās pamatgrupās, balstoties uz profesiju profesionālās kvalifikācijas līmeni (teorētisko un praktisko sagatavotību, kas ļauj veikt noteiktai sarežģītības un atbildības pakāpei atbilstošu darbu). Šobrīd klasifikatorā ietverts vairāk nekā 3000 profesiju.

Profesiju klasifikators ir valsts vienotās ekonomiskās informācijas klasifikācijas sistēmas sastāvdaļa, kas veidots, adaptējot Starptautisko standartizēto profesiju klasifikācijas versiju Eiropas Savienībā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

TM: Par kadastrālās vērtēšanas noteikumiem

Otrdien, 18.aprīlī, Ministru kabinets pieņēma kadastrālās vērtēšanas noteikumus, kuri izstrādāti saskaņā ar Valsts kadastra likumā noteikto deleģējumu.

Noteikumu projekts paredz kadastrālo vērtību bāzes izstrādi un kadastrālo vērtību pārrēķinu nekustamā īpašuma grupai (zemei un ēkām) vienlaikus visā valsts teritorijā ik pēc četriem gadiem, starplaikā (otrajā gadā) indeksējot kadastrālās vērtības ar tirgus korekcijas koeficientu. Pašlaik spēkā esošie noteikumi paredz kadastrālo vērtību bāzes izstrādi atsevišķām pašvaldību teritorijām.

Noteikumos arī paredzēta jauna, ar nekustamā īpašuma tirgus analīzes informāciju pamatota lauku zemes kadastrālo vērtību bāzes izstrādes kārtība un jauna lauku apvidu lauku zemes kadastrālās vērtības aprēķina formula. Būs noregulēta arī inženierbūvju kadastrālo vērtību bāzes izstrādes un kadastrālo vērtību aprēķina kārtība, kas nebija atrunāta ārējos normatīvajos aktos, un precīzi noteikta kadastrālo vērtību ietekmējošo apgrūtinājumu izvērtēšanas kārtība.

Pašlaik kadastra informācijas sistēmā reģistrēti aptuveni 4,9 miljoni kadastra objektu, tostarp 911 000 zemes vienību, 4900 zemes vienību daļu un 1 332 000 būvju, kam jāaprēķina kadastrālās vērtības.

Noteikumu autori uzskata, ka pēc vienotiem principiem noteikta un nekustamā īpašuma tirgus informācijai atbilstoša kadastrālā vērtība veicinās ekonomiskās vides sakārtotību un investīciju piesaisti. Kadastrālā vērtība ir arī pamatrādītājs izpirkšanas maksas noteikšanai nekustamā īpašuma privatizācijā, un tā kalpo par orientieri kredītiem un investīcijām, kas savukārt rada iespējas tautsaimniecības nozaru attīstībai.

Šie noteikumi nodrošinās visu īpašumu grupu un konkrētu nekustamo īpašumu novērtēšanu uz vienlīdzīgiem principiem atbilstoši tirgus izmaiņām un aktuāliem datiem Kadastra informācijas sistēmā. Objektīvi noteiktas kadastrālās vērtības arī mazinās spriedzi starp dažādu nekustamā īpašuma objektu īpašniekiem.

Kadastrālo vērtību bāzes aktualizācija pa nekustamā īpašuma grupām vienlaikus visā valsts teritorijā nodrošinās informatīvo bāzi optimālas nodokļu politikas veidošanai, lai nekustamā īpašuma tirgus cenu kāpuma apstākļos varētu realizēt sabalansētu nodokļu politiku dažādām īpašuma kategorijām, izvērtējot maksātspēju.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VesM: Par zāļu ražotāju pienākumiem

Otrdien, 18.aprīlī, Ministru kabinets akceptēja noteikumus “Zāļu ražošanas un kontroles noteikumi, prasības par zāļu ražošanu atbildīgās amatpersonas kvalifikācijai un profesionālai pieredzei un kārtība, kādā zāļu ražošanas uzņēmumam tiek izsniegtas labas ražošanas prakses sertifikāts”. Šajā normatīvajā aktā ir apvienoti vairāki citi noteikumi un Veselības ministrijas instrukcijas, kā arī pārņemtas Eiropas Savienības direktīvas attiecībā uz cilvēkiem paredzēto zāļu ražošanu.

Ministru kabineta noteikumi attiecas uz cilvēkiem paredzētām zālēm, kas ražotas rūpnieciski vai pagatavotas pēc metodes, kas ietver rūpniecisku procesu. Tie attiecas arī uz zālēm, kas ražotas Latvijas Republikā un paredzētas tikai izvešanai uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis vai Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas (EBTA) valstis, kas parakstījušas Eiropas Ekonomikas zonas līgumu, kā arī uz zāļu starpproduktiem, homeopātiskām zālēm, augu izcelsmes zālēm, kas atbilst tradicionāli lietotu augu izcelsmes zāļu kritērijiem, kas noteikti zāļu reģistrēšanas noteikumos, pētāmo zāļu ražošanu un aptiekā izgatavotu zāļu kvalitātes kontroli.

Līdz ar normatīvā akta pieņemšanu tiek ieviesti sīki izstrādāti noteikumi attiecībā uz zāļu ražotāju pienākumiem, tiek garantēta ražoto zāļu kvalitāte, pieprasot, lai zāļu sastāvā izmantotās aktīvās vielas (ir viela vai vielu maisījums, ko paredzēts izmantot zāļu ražošanā un kas šādā gadījumā kļūst par konkrēto zāļu aktīvo sastāvdaļu) tiktu ražotas atbilstoši labas ražošanas prakses principiem.

Lai garantētu klīniskajā izpētē lietoto pētāmo zāļu kvalitāti, noteikumos ir ieviesta prasība, ka pētāmo zāļu ražošanai ir nepieciešama speciāla atļauja un ražošanā jāievēro labas ražošanas prakses principi.

Noteikumu galvenais mērķis ir aizsargāt sabiedrības veselību.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

VidM: Par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu uzskaites kārtību

Ministru kabineta (MK) 18.aprīļa sēdē akceptēts Vides ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministra kabineta 2002.gada 22.oktobra noteikumos Nr.466 “Noteikumi par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu uzskaites kārtību un datu bāzi””.

Ar šo MK noteikumu projektu tiek precizēta kārtība, kādā ķīmisko vielu vai ķīmisko produktu ražotājs vai persona, kas Latvijas teritorijā ieved bīstamās ķīmiskās vielas vai ķīmiskos produktus gan no Eiropas Savienības dalībvalstīm, gan no valstīm, kas nav Eiropas Savienības sastāvā, informē par savām darbībām atbildīgās institūcijas.

Noteikumu projekts ir sagatavots tādēļ, ka pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā 2004.gada 1.maijā ir mainījusies terminu “imports” un “importētājs” izpratne, kā arī lai precizētu atbildīgo institūciju nosaukumus atbilstoši Vides ministrijas institucionālajai sistēmai.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!