• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas līdzekļu izmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2000., Nr. 438/439 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbības pārskati

Vēl šajā numurā

05.12.2000., Nr. 438/439

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas līdzekļu izmantošanu

Piektdien, 1. decembrī, tika parakstīts Latvijas un Eiropas Savienības Saprašanās memorands par Nacionālā fonda līdzekļu izmantošanu

M.JPG (21902 BYTES) Piektdien, 1. decembrī, tika parakstīts Latvijas un Eiropas Savienības (ES) Saprašanās memorands par Nacionālā fonda līdzekļu izmantošanu ES pirmsiestāšanās programmas ISPA vides un transporta sektora projektu finansēšanai. Saprašanās memorands ir vienošanās starp Eiropas Komisiju un Latvijas valdību par Eiropas Savienības piešķirtā pirmsiestāšanās finansu instrumenta ISPA līdzekļu izmantošanu. Dokuments nosaka Nacionālā fonda (kura funkcijas īsteno Valsts kase) darbības pamatprincipus un atbildīgo amatpersonu pienākumus, ieviešot ISPA finansētos projektus Latvijā.

Memorandu parakstīja Eiropas Komisijas (EK) delegācijas Latvijā vadītājs Ginters Veiss, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām, Nacionālais ISPA koordinators Roberts Zīle un nacionālā atbildīgā amatpersona, Finansu ministrijas valsts sekretāres vietniece Ingūna Sudraba (attēlā).

R.Zīle izteica lielu gandarījumu par šī dokumenta parakstīšanu, jo tas ļaus Latvijai pēc iespējas drīzāk sākt īstenot pirmos projektus. Līdz šim EK apstiprinājusi jau septiņus Latvijas iesniegtos projektus, lai saņemtu ISPA finansējumu 80,7 miljonu eiro vērtībā. Četri projekti par kopējo summu 43,1 miljons eiro apstiprināti transporta sektorā, trīs projekti — vides sektorā, ISPA līdzfinansējums vides projektiem ir 37,6 miljoni eiro. Latvijas ieguldījums šajos pirmajos septiņos projektos būs vidēji 33% no projektu kopsummas jeb 40 miljoni eiro. Finansiāli lielākie projekti būs "Austrumu–Rietumu dzelzceļa koridora rekonstrukcija — pārmiju pārvadu nomaiņa" un "Rīgas ūdens un apkārtējās vides" projekta otrā fāze.

Īpašu uzdevumu ministrs norādīja, ka ISPA finansu līdzekļi būs liels ieguldījums vides un transporta sektora attīstībai un Latvijas kopējai virzībai uz ES. R.Zīle pauda gandarījumu par Latvijas pirmo ISPA projektu sekmīgajiem rezultātiem, jo Latvijai iedalītie līdzekļi ievērojami pārsniedz sākotnēji paredzētos 3,5 — 5,5 procentus no kopējā ISPA budžeta, kas naudas izteiksmē būtu 35 — 55 miljoni eiro. Lielāka finansējuma iedalīšana Latvijai norāda uz projektu augsto kvalitāti. Tas ļaus Latvijai sasniegt labākus rezultātus transporta un vides sektoru sakārtošanā.

Arī EK delegācijas vadītājs ļoti atzinīgi novērtēja parakstīto dokumentu, norādot, ka tas ir sākums reālai Latvijas līdzdalībai ES pirmsiestāšanās instrumentu izmantošanā. Protams, tas būs arī ievērojams papildu darbs divām ministrijām, kurām nāksies pielikt lielas pūles šo līdzekļu sekmīgā koordinēšanā. G.Veiss norādīja, ka ES ar pirmsiestāšanās fondu starpniecību veiks apjomīgas investīcijas Latvijas un citu ES kandidātvalstu attīstībā. Atšķirībā no citiem atbalsta līdzekļiem šie kandidātvalstīm nebūs jāatmaksā, tādēļ EK ir ieinteresēta, lai šī nauda tiktu izlietota pēc iespējas lietderīgāk un efektīvāk. G.Veiss uzsvēra, ka šie finansu līdzekļi ir ļoti nozīmīgi Latvijas attīstībai, tādēļ svarīgi, lai Latvijas sabiedrība pamanītu šo ES ieguldījumu Latvijā un veidotu pozitīvāku attieksmi pret ES un Latvijas integrāciju šajā organizācijā.

Savukārt Ingūna Sudraba uzsvēra Latvijas puses iniciatīvu projektu izstrādē un norādīja, ka visa nauda vispirms tiks ieguldīta no vietējiem resursiem un tikai pēc projektu realizācijas Latvija saņems ES finansējumu.

Artis Nīgals, "LV" Eiropas lietu redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!