• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta darba vizīti Japānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2006., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133412

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES tiesību aktu īstenošanas nodrošināšanu

Vēl šajā numurā

21.04.2006., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta darba vizīti Japānā

01.JPG (16867 bytes)
Ministru prezidents Aigars Kalvītis darba vizītes laikā Japānā (18.–24.aprīlis) 20.aprīlī Tokijā tikās ar Japānas premjerministru Dzuničiro Koidzumi
Foto: EPA/A.F.I.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis vakar, 20.aprīlī, Tokijā tikās ar Japānas premjerministru Dzuničiro Koidzumi.

Sarunas laikā Aigars Kalvītis informēja Japānas premjerministru par Latvijas vēstniecības atvēršanu Tokijā un iepazīstināja ar Latvijas valdības galvenajiem darbības virzieniem, kurus tā uzskata par prioritāriem daudzpusīgas un plašas sadarbības veidošanā ar Japānu.

“Domājot par mūsu valsts ekonomiskās izaugsmes iespējām un aktīvi iekļaujoties Eiropas Savienībā un NATO, Latvijai ir būtiski veidot divpusēju sadarbību ar Japānu,” atzina Ministru prezidents.

Japānas premjers atzinīgi novērtēja Latvijas vēstniecības atvēršanu un izteica pateicību Latvijai par līdzšinējo politiku ANO reformas kontekstā, atbalstot Japānas, Brazīlijas, Vācijas un Indijas izteikto priekšlikumu tās iekļaut Drošības padomes sastāvā.

Dz.Koidzumi atzīmēja, ka ļoti būtiski ir veidot divpusējās attiecības, turklāt Japāna vēlas stiprināt abu valstu sadarbību arī starptautisko organizāciju ietvaros.

Aigars Kalvītis norādīja, ka Latvijas ekonomiskā attīstība ir viena no straujākajām Eiropā un liecina par valsts un investīciju vides stabilitāti, garantējot papildu drošību investoriem un sadarbības partneriem.

Attīstības dinamika ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas apliecina Latvijas gatavību dalībai Eiropas Ekonomiskās sadarbības organizācijā. Ministru prezidents aicināja Japānu politiski atbalstīt Latvijas dalību šajā organizācijā.

Japānas premjers aicināja Aigaru Kalvīti domāt par veiksmīgu Latvijas tēla popularizēšanas kampaņu par tām daudzajām iespējām, ko var sniegt Latvija, lai spētu piesaistīt Japānas tūrisma industrijas uzmanību.

Sarunas noslēgumā Ministru prezidents pasniedza Koidzumi kungam oficiālu ielūguma vēstuli ar uzaicinājumu Japānas premjeram apmeklēt Latviju.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis ceturtdien, 20.aprīlī, svinīgā ceremonijā atklāja Latvijas Republikas vēstniecību Japānā.

Atklāšanas uzrunā Ministru prezidents uzsvēra, ka “šodien abu valstu attiecībās reāli piedzīvojam vēsturisku brīdi, jo esam liecinieki jaunām un līdz šim neapgūtām sadarbības iespējām, ko paver diplomātiskās pārstāvniecības tieša darbība Japānā”.

“Nav šaubu, ka Latvijas vēstniecība ieņems centrālo vietu plašu kontaktu dibināšanā starp mūsu valstīm, veidojot politiskos, ekonomiskos un kultūras sadarbības kontaktus. Vēstniecības atvēršana ir jauns izaicinājums arī Latvijas diplomātiskajam dienestam, jo Latvijas ārpolitikā pastiprinās sadarbība ar Āzijas valstīm,” atzīmēja Ministru prezidents.

Aigars Kalvītis novēlēja Latvijas vēstniekam Pēterim Vaivaram plašu redzējumu un apņēmību, uzsākot darbu Japānā un pilnībā no jauna veidojot mūsu valsts diplomātisko pārstāvniecību.

Vēstniecības atklāšanas ceremonijā ar īsu uzrunu uzstājās arī Japānas ārlietu viceministrs Jasuhisa Šiozaki, kurš atzinīgi novērtēja Latvijas valdības lēmumu un rīcību, atverot vēstniecību Tokijā un apliecinot patiesu ieinteresētību abu valstu sadarbības stiprināšanā visos līmeņos.

Vēstniecības atklāšanā piedalījās arī Japānas parlamenta pārstāvji, Latvijas un Japānas sadraudzības grupas pārstāvji, kā arī Latvijas uzņēmēju delegācija.

Uzsākot darba vizīti Japānā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis trešdien, 19.aprīlī, tikās ar Japānas ārlietu ministru Taro Aso un Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas vadītāju Osamu Vatanabi.

Sarunā ar Japānas ārlietu ministru Aigars Kalvītis uzsvēra Latvijas vēstniecības atvēršanas Japānā nozīmi abu valstu ekonomisko, politisko un kultūras sakaru stiprināšanā. Tas notiek zīmīgā laikā – ir pagājuši 15 gadi kopš abu valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas.

Taro Aso informēja Ministru prezidentu par Japānas ekonomikas izaugsmi un iespējamajām investīcijām Eiropā un Āzijā. Runājot par Latvijas ekonomikas attīstību, Aigars Kalvītis akcentēja valsts spēju nodrošināt labu investīciju un nodokļu vidi Japānas investoriem, kuri plāno izvērst savas ekonomiskās aktivitātes Eiropā.

Sarunas laikā uzmanība bija veltīta Eiropas Savienības (ES) un Japānas samitam Tokijā, kā arī gaidāmajam NATO samitam Rīgā šā gada novembrī, īpaši pārrunājot ciešākas sadarbības iespējas starp ES un Japānu un NATO un Japānu. Japānas ārlietu ministrs informēja par nodomu doties vizītē uz Eiropu un konsultēties ar Baltijas valstu ārlietu ministriem.

Vizītes laikā Ministru prezidents tikās arī ar Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas vadītāju Osamu Vatanabi. Aigars Kalvītis atzina, ka sadarbība ar Japānas Ārējās tirdzniecības organizāciju Latvijai ir ļoti svarīga – tā veicina reālu sadarbību starp Japānas un Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuriem ir būtiska loma Latvijas ekonomikā. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra cieši sadarbojas ar Japānas Ārējās tirdzniecības organizāciju.

O.Vatanabe atzina, ka pēc Latvijas iestāšanās Eiropa Savienībā ir palielinājusies Japānas uzņēmēju interese par Latviju un Baltiju kopumā. Ministru prezidents savukārt atzīmēja, ka arī Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti Japānas investīciju piesaistē un kopuzņēmumu veidošanā.

19.aprīlī Ministru prezidents piedalījās un uzstājās ar runu Japānas Ārējās tirdzniecības organizācijas seminārā par Latvijas ekonomisko attīstību un investīciju iespējām.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!