• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas e-valdības rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2006., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133725

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par putnu gripas nelabvēlīgo ietekmi uz tirgu un finansiālu atbalstu olu un mājputnu nozarei

Vēl šajā numurā

26.04.2006., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas e-valdības rīcības plānu

Eiropas nodokļu maksātāji varētu ietaupīt simtiem miljardu eiro katru gadu, ja 25 ES dalībvalstis modernizētu savu pārvaldi, norādīts Eiropas Komisijas e-valdības rīcības plānā. Informācijas un sakaru tehnoloģijas ir valdības pakalpojumu modernizācijas pamats, lai padarītu tos efektīvākus un atsaucīgākus. Simtprocentīga pāreja uz elektronisku rēķinu sagatavošanu un valsts iepirkumu varētu ietaupīt 300 miljardus eiro katru gadu. Visas dalībvalstis jau pagājušogad Mančestrā ir akceptējušas tālejošu plānu. Tagad šis rīcības plāns piedāvā konkrētus pasākumus mērķu sasniegšanai.

“Mēs sākam saskatīt ieguvumus no ieguldījumiem e-valdībā dažos pēdējos gados, bet mums aktīvāk jāmācās vienam no otra un jāpalielina ieguvums, visiem izmantojot vienādu pieeju,” paziņoja Vivjēna Redinga, informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre. “E-valdība vairs nav tikai politiska rotaļlieta, tā ir svarīgs valdības instruments Eiropas valsts pārvaldes modernizēšanai.”

E-valdības iniciatīvas Eiropā jau vairākās dalībvalstīs devušas ievērojamu laika un naudas ietaupījumu. Valsts dienestu e-iepirkums Itālijā 2003.gadā devis 3,2 miljardu eiro ietaupījumu (piemēram, vidēji 34% ietaupījums uz datoriem), Portugāle tikko ziņojusi par 30% ietaupījumu, izmantojot elektronisko valsts iepirkumu. E-iepirkuma plaša attīstība visā ES varētu katru gadu samazināt šo rēķinu par 80 miljardiem eiro.

Jaunais e-valdības rīcības plāns, ko pieņēmusi Eiropas Komisija, līdz 2010.gadam paredz piecas prioritāšu jomas un uzsver Eiropas Komisijas un dalībvalstu nozīmi taustāmu labumu nodrošināšanā visiem eiropiešiem.

Neviens pilsonis netiek aizmirsts

E-valdība tikai tad var mainīt situāciju, ja visiem ir iespējas to lietot. Eiropas Komisija kopā ar dalībvalstīm strādās, lai nodrošinātu, ka līdz 2010.gadam visiem pilsoņiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, tautības, ienākumiem vai invaliditātes ir pieejams plašs tehnoloģiju klāsts, piemēram, digitālā TV, datori un mobilie telefoni.

Efektivitātes paaugstināšana

Valsts pakalpojumi attiecas uz visiem 470 miljoniem ES pilsoņu, 20 miljoniem uzņēmumu un desmitiem tūkstošiem pārvaldes darbinieku. Valdības izmanto 45% no ES IKP, kas samaksāts no nodokļiem. Apvienotajā Karalistē pensiju programmas pārkārtošana ir atbrīvojusi 50% biroja darbinieku, kas tagad var apkalpot klientus tieši vai veikt citus darbus. Visas dalībvalstis gatavojas izmantot IST, lai līdz 2010.gadam “ievērojami palielinātu efektivitāti” un “ievērojami samazinātu administratīvo slodzi”. Atbilstoši rīcības plānam Eiropas Komisija un dalībvalstis izveidos sistēmu, kā atzīmēt e-valdības sasniegumus, lai varētu virzīt šo procesu.

E-iepirkumu ieviešana

Valdības iepirkumi ir 15% no IKP jeb apmēram 1500 miljardi eiro gadā. Dalībvalstis ir apņēmušās sasniegt 100% pieejamību un līdz 2010.gadam vismaz 50% iepirkuma veikt tiešsaistē, kas ļaus gadā ietaupīt 40 miljardus. Ir izstrādāts plāns, kā šos mērķus sasniegt, kā arī praktiski pasākumi, kas vajadzīgi tik liela mēroga pārrobežu iepirkuma izmēģinājuma projektiem un uzņēmumu dokumentu pilnīgai elektroniskai kārtošanai (“Uzņēmuma elektroniskais dosjē”).

Droša pieeja pakalpojumiem visā ES

Kad pilsoņi ceļo vai pārceļas, viņi vēlas, lai pakalpojumi būtu viegli pieejami. ES valdības ir vienojušās atvieglot šo procesu, izveidojot drošas valstu pārvaldes tīmekļa vietņu un pakalpojumu elektroniskās identitātes savstarpējās atzīšanas sistēmas. Rīcības plāns paredz to pilnībā ieviest līdz 2010.gadam. Eiropas Komisija palīdzēs to izveidot, atbalstot plašus pārrobežu paraugdemonstrējumus, 2007.gadā nosakot kopīgus raksturlielumus elektroniskajai identitātes pārvaldei un 2009.gadā pārskatot noteikumus par elektroniskajiem parakstiem.

Līdzdalība un demokrātiskas lēmumu pieņemšanas nostiprināšana

65% respondentu Eiropas Komisijas sabiedrības aptaujā par e-valdību teica, ka e-demokrātija var palīdzēt samazināt demokrātijas deficītu Eiropā. Rīcības plāns piedāvā atbalstīt eksperimentus IST izmantošanā, lai padarītu efektīvāku IST izmantošanu sabiedrības līdzdalībai politikas veidošanā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!