• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Dāniju kultūras jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2006., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133865

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un ASV partnerattiecībām drošības jautājumos

Vēl šajā numurā

27.04.2006., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Dāniju kultūras jomā

Otrdien, 25.aprīlī, beidzās kultūras ministres Helēnas Demakovas darba vizīte Dānijā, kuras laikā ministre tikās ar Dānijas kultūras ministru Braianu Mikelsenu, Dānijas Karaliskā teātra direktoru Mikālu Kristiansenu, Dānijas radio simfoniskā orķestra jaunās koncertzāles celtniecības projekta vadītāju Keldu Boiji Melleru, Dānijas Karaliskās bibliotēkas ģenerāldirektoru Erlandu Koldingu Nilsenu, Dānijas Kultūras institūta direktoru Finnu Andersenu, bijušo Dānijas vēstnieku Latvijā Mihaelu Mecu-Merku un citiem.

Tāpat ministre ar bijušo Dānijas ārlietu ministru Ufi Elemanu Jensenu, Dānijas Kultūras institūta direktoru Finnu Andersenu, kā arī bijušo pazīstamās avīzes “Politiken” galveno redaktoru Herbertu Pundiku piedalījās “Politiken” rīkotajā diskusijā par nacionālo kultūru kā politiskas atbrīvošanās dzinējspēku Baltijas valstīs pēdējos piecpadsmit gados.

Pēdējos gados Dānijā notiek ļoti intensīva kultūras infrastruktūras objektu celtniecība – ir uzbūvēta jauna Karaliskā bibliotēka jeb “Melnais dimants”, nupat ekspluatācijā nodots jaunais Operas nams, tiek celta koncertzāle Dānijas radio simfoniskajam orķestrim un jauns Drāmas teātris.

Pēc ministres uzskata, “Dānijas pieredze liecina, ka kultūras objektu celtniecība ne tikai ceļ nācijas pašapziņu un pievērš jaunu sabiedrības uzmanību kultūras un mākslas jomām, bet arī sniedz ievērojamu ieguldījumu ekonomikā – gan tūrisma pieaugumā, gan ar jaunu pilsētas rajonu attīstībā, gan darba vietu radīšanā un citos aspektos”.

Tiekoties ar Dānijas kultūras ministru B.Mikelsenu, ministre pārrunāja veselu virkni Eiropas Savienības jautājumu, kur Latvijai un Dānijai ir gandrīz identiskas pozīcijas, kā arī uzklausīja Dānijas pieredzi nacionālās kultūras komponentes iekļaušanā izglītības programmās – šajā jautājumā Helēna Demakova izstrādā jaunu iniciatīvu.

Dānijas kultūras darbinieku radošās savienības uzturētajā ARTLAB institūcijā ministre iepazinās ar Dānijas pieredzi radošo industriju jautājumos. ARTLAB sūtība ir sniegt radošajiem cilvēkiem – māksliniekiem, mūziķiem un citiem – papildu izglītību un prasmes, kuras nepieciešamas konkurencei darba tirgū. Ministre uzskata, ka līdzīgu institūciju ar dāņu palīdzību varētu izveidot arī Latvijā, un tika panākta vienošanas par Dānijas Kultūras institūta ciešu sadarbību ar Latviju šāda projekta īstenošanā.

Ar Dānijas Karaliskās bibliotēkas direktoru Erlandu Koldingu Nilsenu ministre vienojās par jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas maketa un projekta prezentācijas filmas eksponēšanu dāņu bibliotēkas telpās. E.Koldings Nilsens, kurš kā UNESCO eksperts ir līdzdarbojies mūsu Nacionālās bibliotēkas programmas izstrādē, izteica gandarījumu par šo ideju un uzsvēra, ka ļoti svarīgi ir stiprināt nacionālo bibliotēku sadarbību visā reģionā.

Dainis Miķelsons, kultūras ministres preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!