• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas prezidenta valstsvizīti Latvijā 27.-28.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2006., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133997

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cīņu pret intelektuālo īpašumtiesību pārkāpumiem

Vēl šajā numurā

28.04.2006., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas prezidenta valstsvizīti Latvijā 27.–28.aprīlī

Tiekoties ar Latvijas Valsts prezidenti

01.JPG (18846 bytes)
Vakar Ukrainas prezidenta valstsvizītes Latvijā pirmajā dienā pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas Ukrainas prezidents Viktors Juščenko un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Rīgas pilī
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Rīgas pilī uzņēma Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko, kurš 27. un 28.aprīlī pirmo reizi uzturas valstsvizītē Latvijā.

Apstiprinot Latvijas un Ukrainas abpusējo mērķi izvērst valstu sadarbību, V.Vīķe-Freiberga un V.Juščenko apspriedās par iespēju paplašināt abu valstu starpvaldību komisijas darbu, lai dažādās nozarēs panāktu plašu kontaktu attīstību no politiskā dialoga un ekonomiskajiem sakariem līdz plašākai sadarbībai kultūras laukā. V.Juščenko apliecināja prezidentei, ka Latvijas uzņēmēji tiek gaidīti Ukrainā, lai veiktu investīciju projektus, kā arī veidotu kopuzņēmumus. V.Vīķe-Freiberga mudināja Ukrainu turpināt aizsāktās reformas valsts izaugsmes un demokratizācijas procesā, atzīmējot, ka Latvija arī turpmāk atbalstīs Ukrainu tās reformās un eiroatlantiskajā virzībā.

Tika apspriesta nepieciešamība pēc vienotas Eiropas Savienības ilgtermiņa politikas enerģētikas nozarē. Pēc tikšanās V.Vīķe-Freiberga sacīja:“Eiropas Savienības dalībvalstis ir nonākušas pie secinājuma, ka pienācis pēdējais laiks izstrādāt kopēju enerģētikas politiku ES, un tikko valstsvizītē Somijā es guvu apliecinājumu tam, ka Somijas prezidentūras laikā Eiropas kopējā enerģētikas politika būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, pie kura tiks strādāts. Mēs ar prezidenta kungu pārrunājām divpusējās vajadzības enerģētikas jautājumā, uzsverot to, cik liela loma ir Ukrainai kā enerģētikas tranzītvalstij, un es pieminēju to, ka šīs piegādes ceļiem turpmāk būtu jābūt iespējami diversificētiem. Mēs vēlētos redzēt arī Kaukāza enerģijas avotus ejam cauri Ukrainai un virzāmies uz Baltijas valstīm, tai skaitā uz Latviju. Tie būtu jauni enerģijas ceļi. Eiropai nākotnē jadomā arī par citiem enerģijas avotiem, arī par piegādes un distribūcijas centriem, un tas ir būtisks jautājums, kas turpinās būt aktuāls tuvākajā laikā un kas tamdēļ prasa ļoti nopietnas bilaterālās un arī multilaterālās konsultācijas.”

02.JPG (18299 bytes)
Vakar Rīgas pilī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, parakstoties Goda viesu grāmatā, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Katerina Juščenko un Imants Freibergs
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Atbildot uz jautājumu par gaidāmo NATO galotņu sanāksmi gada beigās un Ukrainas transatlantiskajiem centieniem, V.Vīķe-Freiberga žurnālistiem sacīja, ka Latvija atbalsta to, lai Ukraina jau drīzumā varētu saņemt rīcības plānu dalībai NATO: “Latvija uzņems NATO samita dalībniekus šoruden, un šajā sanāksmē galvenokārt tiks pārrunāti pašas alianses pārkārtošanās un nākotnes plāni, taču tai pašā laikā šie nākotnes plāni ietver arī eventuālo paplašināšanos, un tajā sakarā ir ļoti iespējams, ka Ukraina saņems rīcības plānu pat pirms šā rudens samita. Tas no Latvijas puses būtu vēlams solis. Mēs novēlam, lai Ukraina virzās uz priekšu, cik ātri vien iespējams, mēs pilnībā atbalstām drošības un stabilitātes areāla paplašināšanos šeit, Austrumeiropā, mēs respektējam Ukrainas izvēli pievienoties NATO aliansei, uzskatām, ka katrai suverēnai valstij ir visas tiesības izvēlēties savus drošības mehānismus un arī savus sadarbības partnerus. Mēs paši esam izvēlējušies un sekojam transatlantiskajai integrācijai. Mēs atbalstām Ukrainas centienus tajā virzienā. Šeit, protams, ļoti nozīmīga loma ir tieši konkrētiem soļiem, ko Ukrainas valdība un bruņotie spēki spēs parādīt alianses locekļiem jau tuvāko mēnešu laikā. Runa ir par procesiem, kas pašreiz notiek ļoti strauji, tiem ir ļoti pozitīva dinamika, un es domāju, ka šī dinamika Ukrainai ir ļoti labvēlīga.”

Valsts prezidenta preses dienests

 

 

Tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu

Ceturtdien, 27.aprīlī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis ar Kristīni Kalvīša kundzi rīkoja darba pusdienas par godu Ukrainas prezidentam Viktoram Juščenko un Katerīnai Juščenko kundzei, kurās piedalījās arī Ukrainas satiksmes, ekonomikas, veselības un iekšlietu ministri, kā arī citi delegācijas pārstāvji. Tika pārrunāta politiskā situācija Ukrainā pēc parlamenta vēlēšanām, valsts centieni un plāni tuvākai sadarbībai ar Eiropas Savienību (ES) un NATO, divpusējie ekonomiskie jautājumi, kā arī Ukrainas un ES savstarpējās sadarbības iespējas enerģētikas jautājumos. Aigars Kalvītis un Viktors Juščenko vienojās, ka jau tuvākajā laikā daļa pārrunāto jautājumu ir jārisina starpvaldību komisijas ietvaros.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

03.JPG (20690 bytes) 04.JPG (24242 bytes)

Latvijas Valsts prezidente, Ukrainas prezidentam pasniedzot Triju Zvaigžņu ordeni
Foto: Juris Krūmiņš

Abu valstu prezidenti, noliekot ziedus Rīgas Brāļu kapos
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas runa vakariņās par godu Ukrainas prezidentam Viktoram Juščenko Rīgā, Melngalvju namā, 27.aprīlī:

Augsti godātais prezidenta kungs! Cienījamā prezidenta kundze!
Ekselences! Godātās dāmas un kungi!
Man ir patiess prieks sveikt jūs pirmo reizi Rīgā! Šī ir pirmā Ukrainas prezidenta vizīte Latvijā desmit gadu laikā! Esmu ļoti priecīga, ka tā ir notikusi un ka tā notiek tieši šobrīd!
Esmu apmierināta par mūsu šodienas produktīvajām sarunām un uzskatu, ka mēs veiksmīgi turpinājām konstruktīvo dialogu, kas izveidojies starp mūsu valstīm. Man ir prieks, ka mūsu valstu dialogs ir kļuvis tik aktīvs un dinamisks: pagājušā gada nogalē Ukrainu apmeklēja Latvijas Ministru prezidents, šogad notika Latvijas Saeimas priekšsēdētājas vizīte Ukrainā.
Tas liecina par to, ka mūsu attiecību potenciāls vēl nav pilnībā izmantots un ka ir pamats cerēt uz vēl ciešāku sadarbību. Par to liecina arī šodien parakstītie līgumi – gan starpvaldību, gan starp­resoru līmenī. Esmu pārliecināta, ka tie vēl vairāk veicinās sadarbību attiecīgajās nozarēs.
Pavasaris ir laiks, kad notiek pārmaiņas gan dabā, gan politikā. Martā ir notikušas vēlēšanas Ukrainā. Es domāju, ka tas ir ļoti zīmīgi. Jūsu vizīti Latvijā šajā laikā es gribētu izmantot, lai atkārtoti paustu Latvijas atbalstu Ukrainai tās ārpolitiskā kursa izvēlē.
Gribu jūs pārliecināt, ka Latvija uzmanīgi seko līdzi visam, kas notiek Ukrainā, īpaši pēc oranžās revolūcijas. Latvijas sabiedrības uzmanība, ko Ukraina piesaistīja pēc 2004.gada prezidenta vēlēšanām, tikai pieaug un pastiprinās.
Mēs kopā ar starptautisko sabiedrību atzinīgi novērtējām, ka šā gada martā notika demokrātiskākās vēlēšanas Ukrainas vēsturē. Tas pierāda Ukrainas ciešo apņemšanos īstenot savus lēmumus. Gribu izmantot šo iespēju un apsveikt jūs ar šo svarīgo uzvaru. Es uzskatu, ka tā patiesi ir arī jūsu uzvara un sasniegums, ko gan Latvija, gan visa starptautiskā sabiedrība novērtēja augstāk par pašiem vēlēšanu rezultātiem!
Man ir prieks, ka ne tikai Latvija, bet visa Eiropa novērtē Ukrainas centienus un labos darbus. Pašlaik notiek darbs pie jaunas vienošanās (Enhanced agreement) starp ES un Ukrainu, kas nepārprotami liecina par ES stingru vēlmi vēl vairāk padziļināt attiecības ar Ukrainu un aicinājumu Ukrainai turpināt tās izvēlēto attīstības ceļu.
Es vēlētos norādīt arī uz to, ka gan Latvija, gan visa Eiropas Savienība ļoti augstu vērtē Ukrainas saistību pildīšanu Piedņestras jautājumā. Mēs visi ļoti labi izprotam, kādas problēmas Ukrainai radās, īstenojot Ukrainas un Moldovas premjerministru 2005.gada 30.decembra deklarāciju, tāpēc tāpat kā visa Eiropas Savienība mēs vēl jo augstāk novērtējam jūsu pūles un centienus.
Es joprojām atceros mūsu tikšanos Kijevā 2005.gada sākumā, kā arī ukraiņu tautas pulcēšanos Maidāna laukumā pēc jūsu, prezidenta kungs, ievēlēšanas. Tā bija ļoti saviļņojoša tikšanās, ko es atceros ar lepnumu, jo man bija iespēja būt klāt jūsu tautas vēstures veidošanā.
Daudz kas ir mainījies – Ukrainai tagad ir citi uzdevumi un darbi, kas darāmi, ir citas problēmas. Taču galvenais ir tas, ka nav mainījusies ukraiņu tautas vērtību sistēma un redzējums par Ukrainas nākotni.
Gribu vēlreiz uzsvērt, ka jūsu izvēlētais ceļš ir grūts. Par to mēs paši pārliecinājāmies no savas pieredzes. Un vēl vairāk – jūsu valstij tas ir daudz grūtāks nekā tas, ko gājām mēs Latvijā. Tāpēc varu tikai apbrīnot jūsu stingro lēmumu un vēlmi to turpināt par spīti visām grūtībām un šķēršļiem, par kuriem mēs visi zinām. Ar savu stingro apņēmību Ukraina iegūst ne vien Latvijas, bet visas Eiropas un starptautiskās sabiedrības cieņu un apbrīnu.
Nobeigumā gribu uzsvērt, ka Latvija bija kopā ar Ukrainu pirms gada un ir kopā ar Ukrainu arī šodien. Protams, vizītes nevar notikt katru mēnesi un mēs nevaram katru dienu paust savu atbalstu, taču mēs būsim kopā ar Ukrainu un atbalstīsim tās centienus reformu īstenošanas procesā tik ilgi, kamēr mūsu abas valstis sasniegs šodien izvirzītos mērķus, lai tiektos pēc jaunām virsotnēm.
Es paceļu šo glāzi par mūsu valstu draudzību, par mūsu attīstību un nākotni, kuru mēs redzam kopīgu vērtību Eiropā! Par jums un par jūsu kundzes veselību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!