• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cīņu pret intelektuālo īpašumtiesību pārkāpumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2006., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134024

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības konkursu jauniešiem līdz 16 gadiem

Vēl šajā numurā

28.04.2006., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cīņu pret intelektuālo īpašumtiesību pārkāpumiem

Eiropas Komisija 26.aprīlī pieņēmusi priekšlikumu direktīvai, lai cīnītos pret intelektuālo īpašumtiesību pārkāpumiem, ar kuru groza 2005.gada 12.jūlijā apstiprināto priekšlikumu. Šādi tā atbild uz Tiesas 2005.gada 13.septembra nolēmumu lietā C-176/03, no kura izriet, ka nepieciešamās krimināltiesību normas efektīvai Kopienas tiesību aktu īstenošanai ir Kopienas tiesību ziņā. Līdz ar to priekšlikums Padomes pamatlēmumam, lai stiprinātu krimināltiesību satvaru cīņai pret intelektuālā īpašuma pārkāpumiem, ir atsaukts un tā noteikumi ir iestrādāti grozītajā direktīvas projektā.

Kā atzinis Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni, kas pārzina tieslietu, brīvības un drošības jautājumus, Eiropas Komisijas ierosinātās normas atspoguļo krimināltiesību dimensiju tieši cīņai pret viltošanu un pirātismu Eiropā. Efektīva dalībvalstu krimināltiesību pielīdzināšana šajā ziņā ir nepieciešamais minimums, lai kopīgi veidotu vērienīgu kampaņu, kuras mērķis ir izskaust minētās problēmas un kuras rada nopietnus kaitējumus ekonomikai. Mūsdienās noziedzīgās organizācijas pievēršas šīm darbībām, kas bieži vien ir ienesīgākas nekā cita veida nelikumīgas pārvietošanas veidi un kam arī iestādes nepievērš tik lielu uzmanību. Viltotāji un pirāti kaitē likumīgai uzņēmējdarbībai un apdraud jaunradi. Turklāt daudzos gadījumos preču viltošana kaitē sabiedrības veselībai un drošībai.

Ierosinātie pasākumi ir izstrādāti, lai dalībvalstu krimināltiesību normas savstarpēji tuvinātu un lai uzlabotu sadarbību Eiropā, lai efektīvāk apkarotu viltošanu un pirātismu – darbības, kuras nereti veic noziedzīgas organizācijas, tādējādi arī bieži apdraudot sabiedrības veselību un drošību un nopietni kaitējot daudzu sektoru interesēm visā Eiropas ekonomikā.

Noteikumus piemēros visu veidu intelektuālo īpašumtiesību pārkāpumiem. Direktīvā jebkuri tīši komerciāla apjoma intelektuālo īpašumtiesību pārkāpumi, tai skaitā šādu pārkāpumu mēģinājumi, palīdzēšana un to sekmēšana tiks uzskatīti par krimināli sodāmiem pārkāpumiem. Mazākais soda laiks būs brīvības atņemšana uz četriem gadiem, ja pārkāpums izdarīts noziedzīgas organizācijas “aizgādībā” vai ja tas rada nopietnu risku indivīdu veselībai un drošībai. Soda naudas summai būs jābūt vismaz 100 000 vai 300 000 eiro, ja tiktu konstatēta saikne ar noziedzīgu organizāciju vai risks veselībai un drošībai. Dalībvalstis ir tiesīgas piemērot nopietnākus soda maksājumus vai sodus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!