• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu jauninājumiem mazos un vidējos uzņēmumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2006., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134187

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par auto trauksmes signālsistēmu eCall

Vēl šajā numurā

03.05.2006., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu jauninājumiem mazos un vidējos uzņēmumos

Valsts atbalsts jauninājumiem jāpiemēro kā izņēmums no normas, teikts 27.aprīlī pieņemtajā Eiropas Parlamenta iniciatīvas ziņojumā. Deputāti nenoliedz, ka valsts atbalstam jauninājumu jomā ir savs būtisks uzdevums, jo īpaši attiecībā uz maziem un vidējiem uzņēmumiem, tomēr atbalsts jāpiemēro tikai tādēļ, lai novērstu spēkā esošo sistēmu nepilnības, tam jābūt pagaidu rakstura un “radītajai pievienotajai vērtībai ir jābūt skaidri novērtējamai”.

Vērtējot Eiropas Komisijas apspriežu dokumentu par valsts atbalstu jauninājumu jomā, Parlaments uzsver, ka tam arī turpmāk jāpaliek kā izņēmumam – “instrumentam, ar kura palīdzību labot trūkumus, kuri nav novēršami ar parastajiem politikas instrumentiem”. Jauninājumi ir neatņemama uzņēmējdarbības sastāvdaļa, un jauninājumu procesam pašam par sevi nepienākas valsts atbalsts, teikts ziņojumā. Tas jāpiešķir tikai tiem jauninājumiem, ko nav iespējams finansēt ar parastajiem komerciāliem līdzekļiem, un jauninājumiem, kas dod ieguldījumu uzņēmējdarbības un sabiedrības vispārējo mērķu sasniegšanā.

Attiecībā uz reglamentējošo vidi deputāti iesaka izvairīties no pārlieku ierobežojošiem formulējumiem, turklāt tie regulāri jāpārskata. Nosakot kritērijus atbalsta piešķiršanai jauninājumiem, jāņem vērā tādi faktori kā ekonomikas nozares raksturīgās īpatnības, tirgus struktūra un uzņēmuma ietekme tirgū.

Ziņojumā izteikts atbalsts pārskatāmiem, nediskriminējošiem, ex ante piemērojamiem noteikumiem, kas nodrošinātu juridisku skaidrību. Atgādināts arī, ka valsts atbalstam jauninājumu jomā ir pagaidu raksturs.

Tā kā mazie un vidējie uzņēmumi bieži nevēlas uzņemties lielus riskus, kas saistīti ar tehnoloģiskajiem jauninājumiem, deputāti uzsver, ka lielāka valsts atbalsta daļa jāpiešķir tieši šiem tirgus dalībniekiem. Ziņojumā atbalstīts priekšlikums sniegt finanšu atbalstu ar riska kapitāla palīdzību ne tikai sākuma un dibināšanas posmā, bet arī pēc tam. Jebkuram atbalstam tomēr jābūt īstermiņa un jāpapildina galvenokārt privāti ieguldījumi. Lai veicinātu ekonomisko un sociālo kohēziju, ieteikts reģionālo un valsts atbalstu jauninājumiem vairāk novirzīt uz mazāk attīstītajiem reģioniem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!