• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas prezidenta valstsvizīti Latvijā 27.-28.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2006., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 2004.gada budžeta izpildes apstiprinājumu

Vēl šajā numurā

03.05.2006., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas prezidenta valstsvizīti Latvijā 27.–28.aprīlī

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētājas biedri 28.aprīlī

02.JPG (14228 bytes)
Latvijas Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece, Saeimā sagaidot Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Vizītes pēdējā dienā, 28.aprīlī, Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns tikās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko.

V.Muižniece pauda prieku par iespēju tikties ar Ukrainas prezidentu Saeimā un uzsvēra, ka abas valstis vieno ciešas saites, kuras svarīgi paplašināt arī turpmāk, īpaši parlamentu līmenī. Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka pēc neatkarības atgūšanas Latvija izvirzīto ārpolitisko mērķi – integrāciju Eiropas Savienībā (ES) – ir sasniegusi un jau divus gadus ir pilntiesīga dalībvalsts šajā organizācijā. Turklāt viens no mūsu valsts uzdevumiem pašlaik ir palīdzēt ar savu uzkrāto pieredzi tām valstīm, kas izteikušas vēlmi integrēties ES.

Arī V.Juščenko atzina, ka starp abām valstīm izveidojusies sekmīga sadarbība, un pauda savas valsts ieinteresētību Latvijas atbalstā Ukrainas virzībai uz integrāciju ES. Viņš arī raksturoja Ukrainas un ES attiecību attīstību un pastāstīja par savas valsts izvirzītajiem stratēģiskajiem mērķiem ciešākai sadarbībai ar ES.

Puses pārrunāja iekšpolitiskās aktualitātes Ukrainā, tostarp politisko situāciju pēc parlamenta vēlēšanām, kā arī ekonomiskos sasniegumus pēdējā gada laikā un turpmākos plānus.

V.Muižniece izteica cerību, ka koalīcijas veidošanas process Ukrainā būs veiksmīgs. Viņa arī pauda pārliecību par to, ka pēc 9.Saeimas vēlēšanām turpināsies Latvijas atbalsts Ukrainas integrācijai ES. Savukārt O.Kastēns raksturoja Eiropas lietu komisijas pieredzi un iespējamo palīdzību ES jautājumu risinājumā.

Tikšanās noslēgumā V.Muižniece novēlēja Ukrainas prezidentam panākumus un uzsvēra Latvijas vizītes nozīmi abu valstu divpusējo attiecību turpmākā aktivizēšanā.

Saeimas preses dienests

03.JPG (23608 bytes)
Imants Freibergs, Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko un Katerina Juščenko Ukraiņu vidusskolā Latvijā, tiekoties ar Ukraiņu kopienu Latvijā un skolas audzēkņiem
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Ukraiņu vidusskolā Rīgā 28.aprīlī

Ukrainas prezidenta kungs!
Prezidenta kundze!
Ukrainas vidusskolas direktores kundze! Skolotāji! Bērni!
Šodien mums Latvijā daudziem ir īpaša diena, jo viesojas draudzīgas, lielas valsts prezidents. Mēs esam ļoti priecīgi viņu uzņemt un stiprināt ciešās draudzības un sadarbības saites, kas vieno mūsu valstis. Šī skola ir pierādījums tam, ka mūsdienu Eiropā katram ir iespējams izaugt un attīstīties ar ļoti plašu un dziļu identitātes apziņu, plašāku, nekā senāk tas bija tiem, kas paaudžu paaudzēs dzīvoja vienā vietā. Jūs dzīvojat Latvijā, un līdz ar to jums ir tādas pašas tiesības kā visiem citiem latviešiem. Viss, ko valsts sniedz kā atbalstu saviem iedzīvotājiem un pilsoņiem, visas brīvības, visas tiesības jums ir pieejamas. Bet jums, kuru senči un izcelsme nāk no Ukrainas, ir arī iespēja saglabāt savu tēva vai mātes un senču valodu, turpināt kopt savas kultūras tradīcijas, paturēt savu intelektuālo un emocionālo saikni ar jūsu senču izcelsmes zemi, kurā daži no jums ir arī dzimuši.
Likteņa vēji ir dzinuši cilvēkus aizbraukt tālu vai nu no paša dzimtenes, vai no savu senču zemes, un tad ir nepieciešams ielaist saknes arī tajā zemē, kur dzīvo, iemācīties tās zemes mentalitāti, saprast tās cilvēkus, likumus, paražas, zināt tās vēsturi, lai tur varētu pilntiesīgi un pilnvērtīgi dzīvot. Bet šī iespēja nes līdzi arī savu mantojumu, tā ir bagātība. Jums ir pieejamas šīs divas pasaules – ukraiņu un latviešu. Tās ir kā atvērtas durvis, kas jums visu laiku ir pieejamas. Jūs esat bagāti, jo jums ir dubults mantojums. Dzīvē jums ir plašas izvēles virzīties uz vienu vai otru pusi un abās justies kā mājās.
Es vēlos apsveikt šīs skolas direktori par viņas milzīgo ieguldījumu šīs skolas izveidošanā, uzplaukumā un attīstībā. Tas ir liels darbs, ko viņa veikusi Latvijas izglītības un Latvijas sabiedrības integrācijas labā. Mēs esam par to jums pateicīgi. Es kā Latvijas prezidente par to jums esmu pateicīga. Tāpat vēlos pateikt lielu paldies visiem skolotājiem, kas šeit strādā, par brīnišķīgo darbu, ko jūs esat paveikuši. Par to liecina skolas audzēkņu skaita pieaugums, viņu labās sekmes un gatavība turpināt izglītību Latvijas augstākās izglītības iestādēs. Jūs varat būt lepni par savu skolu un tās sasniegumiem. Es kā prezidente esmu lepna par to, ko jūs esat paveikuši.
Visbeidzot, mani sirsnīgākie sveicieni šīs skolas audzēkņiem. Jūs augat kā modernās Eiropas cilvēki. Kad atstāsiet šo skolu, daudzi no jums pratīs četras valodas, un citas vēl iemācīsities. Visā Eiropā jūs varēsiet justies kā zivis ūdenī. Jums visa nākotnē ir priekšā. Es novēlu jums visiem dzīvē sasniegt to, par ko esat sapņojuši, ko esat iecerējuši, novēlu jums labas sekmes un visu to labāko.

 

Par Latvijas un Ukrainas sadarbību ekonomikā

Ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs 28.aprīlī piedalījās Ukrainas prezidenta darba tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem. Pēc tam norisinājās A.Štokenberga divpusējā tikšanās ar Ukrainas ekonomikas ministra vietnieku Anatoliju Maksjutu, kuras laikā pārrunātas Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas.

Tiekoties ar Ukrainas prezidentu un Latvijas uzņēmējiem, ekonomikas ministrs uzsvēra Latvijas vēlmi paplašināt sadarbību ar Ukrainu. Ukrainas ekonomika Latvijai ir interesanta ar tās lielo pieprasījumu, ko veido gandrīz 50 miljoni patērētāju. Tas Ukrainu padara par izdevīgu vietu Latvijas investīcijām. A.Štokenbergs arī uzsvēra, ka Latvijai ir svarīga Ukrainas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā un tam sekojošā padziļinātā reģionālā līguma noslēgšana starp ES un Ukrainu.

A.Štokenberga un A.Maksjuta tikšanās laikā Ukrainas puse norādīja uz vairākām barjerām mūsu valstu ekonomiskajā sadarbībā, t.sk. Latvijas vīzu izsniegšanas kārtību Ukrainas iedzīvotājiem un ES noteiktajiem tirgus aizsardzības instrumentiem. A.Štokenbergs minēja, ka Latviju īpaši interesē birokrātisko prasību samazināšana un citu netarifu barjeru likvidēšana iekļūšanai un strādāšanai Ukrainas tirgū.

Ukrainas ekonomikas ministra vietnieks informēja Latvijas pusi par septembrī Kijevā gaidāmo trešo Latvijas un Ukrainas biznesa forumu. Iespējams, ka paralēli biznesa forumam Kijevā norisināsies “Rīgas dienas”, kas iepazīstinās ar tūrisma un biznesa iespējām. Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda nākamās starpvaldību komisijas sēdes organizatoriskos jautājumus. Ministrs ar A.Maksjutu vienojās par tās iespējamo norisi Rīgā šā gada septembrī. Apspriestas arī iespējas ciešāk sadarboties enerģētikas un tirdzniecības statistikas jomā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

04.JPG (7121 bytes) 05.JPG (18963 bytes) 06.JPG (11881 bytes)

Ukrainas prezidents Latvijas Universitātē; Viktors Juščenko un Katerina Juščenko Latvijas Okupācijas muzejā, iepazīstoties ar Latvijas vēsturi; Latvijas ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs un Viktors Juščenko, tiekoties ar uzņēmējiem viesnīcā “Radison SAS Daugava”
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV’; Boriss Koļesņikovs, “LV”; Normunds Mežiņš, A.F.I.

 

Par Latvijas un Ukrainas sadarbību transportā un sakaros

Satiksmes ministrs Krišjānis Peters 28. aprīlī tikās ar Ukrainas transporta un komunikāciju ministru Viktoru Bondaru, lai pārrunātu abu valstu sadarbības un pieredzes apmaiņas veicināšanu transporta un sakaru nozarē. V.Bondars iepazīstināja Latvijas pusi ar Ukrainas valdības uzsāktajām reformām transporta un sakaru nozarē, kā arī izteica uzaicinājumu Latvijas uzņēmējiem iesaistīties investīciju projektos Ukrainā.

Sarunas gaitā iezīmētas potenciālās sadarbības jomas – tranzīts un loģistika, telekomunikācijas un informācijas tehnoloģijas, autoceļu būvniecība u.c. Abi ministri vienojās turpināt iesākto dialogu un jau tuvākajā laikā organizēt divpusējās tikšanās nozaru ekspertu līmenī.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!