• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrs, aicinot veicināt jauniešu piesaistīšanu studijām lauksaimniecības specialitātēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2006., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Armēnijas prezidentam

Vēl šajā numurā

08.05.2006., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrs, aicinot veicināt jauniešu piesaistīšanu studijām lauksaimniecības specialitātēs

Lauksaimniecības nozarē un lauku vidē kopumā, sevišķi pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, notiek stabila attīstība. Un ir skaidrs, ka jau tagad, kā arī tuvākā un tālākā nākotnē lauksaimniecības sektorā vajadzēs kvalificētus, labi izglītotus speciālistus, tālab ir ļoti būtiski jauniešus motivēt izvēlēties apgūt ar lauksaimniecību saistītas specialitātes, uzskata zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. “Lai to sekmētu, Zemkopības ministrija (ZM) ir radusi iespēju ar subsīdijām un citām aktivitātēm līdzdarboties speciālistu piesaistīšanā lauksaimniecībai. Atbalsts un tam atvēlētie ieguldījumi ir nozīmīgi, tāpēc aicinu jauniešus izmantot šīs iespējas un pievērsties studijām lauksaimniecības specialitātēs,” uzsvēra M.Roze.

Lai piesaistītu jauniešus mācībām lauksaimniecības specialitātēs, sākot ar 2006.gada 1.septembri, ikmēneša atbalstu – 35 latus var saņemt visi profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, kuri apgūst programmas “Lauksaimniecība” (lauku īpašumu apsaimniekotājs), “Dārzkopība” (dārznieks), “Biškopība” (biškopis), “Lauksaimniecības tehnika” (lauksaimniecības tehnikas mehāniķis), “Veterinārmedicīna” (veterinārārsta asistents) vai “Zivkopība” (zivkopis). Atbalstu var saņemt audzēkņi, kuru sekmju vērtējums nav zemāks par 4 un kuri ievēro izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumus. Šogad šim mērķim atvēlēti 100 tūkstoši latu.

70 latu atbalstu jau no šā gada 1.janvāra var saņemt Latvijas Lauksaimniecības universitātes pilna laika studenti (sākot ar otro kursu) programmās “Lauksaimniecība”, “Uzņēmējdarbība lauksaimniecībā”, “Vides un ūdenssaimniecība” (ar specializāciju meliorācijā), “Veterinārmedicīna”, “Lauksaimniecības inženierzinātnes” un Malnavas koledžas studiju programmas “Uzņēmējdarbība lauksaimniecībā”, kā arī maģistranti, ja viņiem ir līgums ar potenciālo darba devēju par to, ka students strādās specialitātē līgumā norādītajā darbavietā vismaz trīs gadus. Šim mērķim atvēlēti 70 tūkstoši latu.

Lai sekmētu jauno lauksaimniecības speciālistu izglītību, kā arī lai iedzīvotāji saņemtu informāciju par norisēm laukos, ZM sadarbībā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi rīko dažādus profesionālās orientācijas pasākumus vispārizglītojošo skolu skolēniem. Un pasākumiem paredzēti 149 000 latu. Savukārt Jauno zemnieku klubs ar ZM atbalstu šogad organizē vispārizglītojošo skolu skolēnu vasaras nometnes Mālpilī, Saldū, Jāņmuižā, Višķos un Saulainē lai plašāk iepazīstinātu jauniešus ar laukos notiekošajiem procesiem, bet jau rudenī paredzēts skolēnu konkurss par jautājumiem, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu un dzīvi laukos.

Savukārt, lai sniegtu atbalstu augstskolām un profesionālajām izglītības iestādēm studentu nodrošināšanā ar programmas prasībām atbilstošām prakses vietām un ieinteresētu darba devējus veidot šādas prakses vietas, par katru praktikantu dienā saimniecība var saņemt astoņus latus, ja tā ir ieguvusi prakses saim­niecības statusu. Sertificētās saimniecībās prakse būs iespējama laukkopības, lopkopības, dārzkopības, stādu audzēšanas, mežsaimniecības, bioloģiskās lauksaimniecības, lauku tūrisma, zivsaimniecības, veterinārmedicīnas un lauksaimniecības mehanizācijas jomā. Šogad šim mērķim atvēlēti 180000 latu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!