• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rumānijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2006., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ulda Brauna dokumentālās filmas izrādi Beļģijā

Vēl šajā numurā

08.05.2006., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rumānijas aizsardzības ministra vizīti Latvijā

12.JPG (10453 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piektdien, 5.maijā, Rīgas pilī tikās ar Rumānijas aizsardzības ministru Teodoru Ata­nasiu (Teodor Atanasiu), apstiprinot Latvijas atbalstu Rumānijas drīzai uzņemšanai Eiropas Savienībā, kā arī paužot gandarījumu par lielisko sadarbību aizsardzības jomā NATO ietvaros. T.Atanasiu pateicās Latvijai par tās nozīmīgo atbalstu Rumānijai tās ceļā uz ES.

Tikšanās laikā T.Atanasiu vēlreiz apstiprināja, ka Rumānija kontrolēs NATO gaisa telpu Baltijas teritorijā nākamā gada rudenī.

Prezidente izteica Latvijas nožēlu par plūdu laikā Rumānijai nodarītajiem postījumiem, kuru novēršanā liela nozīme bijusi Rumānijas bruņotajiem spēkiem. Pēc V.Vīķes-Freibergas sacītā, bruņoto spēku loma civilo katastrofu novēršanā, piemēram, pēc Pakistānas zemestrīces, arvien pieaug, un NATO spēku loma civilajā drošībā varētu būt viens no Rīgas NATO galotņu sanāksmes tematiem. T.Atanasiu pauda pārliecību, ka rudenī Rīgā gaidāmā NATO galotņu sanāksme būs vēsturiska NATO organizācijas transformācijai.

Pārrunājot Eiropas drošības un stabilitātes jautājumus, abas puses atzinīgi novērtēja 4.maijā Viļņā notikušo konferenci “Kopīgs redzējums par kopīgajiem kaimiņiem”, uzsverot demokrātijas nozīmi valstu drošībā un izaugsmē.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Ministru prezidents Aigars Kalvītis piektdien, 5.maijā, tikās ar Rumānijas aizsardzības ministru Teodoru Atanasiu (Teodor Atanasiu), kurš ieradās Latvijā vizītē. 

Rumānijas aizsardzības ministrs pateicās Latvijas valdībai par atbalstu Rumānijas ceļā uz Eiropas Savienību (ES) un Saeimas ratificēto Rumānijas pievienošanās līgumu ES.

Aigars Kalvītis izteica cerību, ka Eiropas Komisijas ziņojums par Rumāniju, kas tiks publiskots šā gada 16.maijā, būs pozitīvs un 2007.gada 1.janvārī ES būs 27 dalībvalstis.

Ministru prezidents arī izteica pateicību par Rumānijas gaisa spēku plānoto misiju Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzības nodrošināšanā 2007.gadā, kas ir ļoti svarīga reģiona drošībai. Abām valstīm ir daudz kopīgu jautājumu aizsardzībā, kas būs Rīgā paredzētā NATO samita dienaskārtībā.

Aigars Kalvītis un Teodors Atanasiu pārrunāja situāciju Moldovā, demokratizācijas procesu attīstību un bija vienisprātis, ka ar ES un NATO iesaistīšanos būs iespējams atrisināt konfliktsituāciju šajā reģionā. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijai ir ļoti svarīgi sekmēt demokrātiskās reformas un stabilitāti Moldovā, Ukrainā un Gruzijā.

Sarunas laikā liela uzmanība veltīta energoapgādes jautājumiem. Teodors Ata­nasiu informēja par enerģijas resursiem un to ražošanu Rumānijā, kas tuvākajos gados spēs ne tikai pilnībā saražot sev nepieciešamos enerģijas resursus, bet arī tos eksportēt. Puses bija vienisprātis, ka Eiropai ir svarīgi attīstīt alternatīvos enerģijas veidus un piegādes, lai palielinātu ES enerģētisko neatkarību un drošību.

Ministru prezidents ar gandarījumu atzīmēja labās divpusējās attiecības starp Rumāniju un Latviju, īpaši pateicoties par ciešo sadarbību aizsardzībā un plānoto studentu apmaiņu un apmācību militārajos jautājumos.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie aizsardzības ministra

Piektdien, 5.maijā, aizsardzības ministrs Atis Slakteris tikās ar Rumānijas aizsardzības ministru Teodoru Atanasiu.

Rumānijas aizsardzības ministrs pateicās par Latvijas atbalstu Rumānijas centieniem kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti. “Rumānija ir ļoti nopietns NATO partneris un tāda arī būs Eiropas Savienībai,” viņš teica.

T.Atanasiu informēja, ka 2007.gadā Rumānijas gaisa spēki piedalīsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijā.

Abu valstu aizsardzības ministri pārrunāja Melnās jūras reģiona drošības aspektus. Gan Latvijai, gan Rumānijai ir ļoti svarīgi panākt stabilitāti šajā reģionā, tāpēc tā ir abu valstu uzmanības centrā. Latvijas aizsardzības ministrs atzina, ka Eiropas Savienībai būtu jāveltī vairāk uzmanības “iesaldēto” konfliktu risināšanai Gruzijā, Ukrainā un Moldovā.

Tikšanās laikā apspriesti arī gaidāmās NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes jautājumi. Latvijas un Rumānijas aizsardzības ministri vienojās, ka samitam vajadzētu dot signālu, ka NATO durvis joprojām ir atvērtas. Samitam vajadzētu arī veicināt tālāku alianses militāro transformāciju.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Pie Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājiem

Piektdien, 5.maijā, Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas priekšsēdētāja biedrs Guntis Bērziņš tikās ar Rumānijas aizsardzības ministru Teodoru Atanasiu (Teodor Atanasiu).

Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas un Rumānijas divpusējā sadarbība aizsardzības jomā un aktualitātes, kas saistītas ar valstu dalību starptautiskajās organizācijās.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš īsumā pastāstīja par darbu komisijā un sadarbību ar ministrijām, kā arī uzsvēra veiksmīgās attiecības ar ārvalstu parlamentu un ministriju pārstāvjiem, tajā skaitā Rumāniju.

Rumānijas aizsardzības ministrs T.Atanasiu izteica pateicību par Saeimā ratificēto līgumu par Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). “Rumānija kā ļoti nopietna NATO partnere pilda visas uzņemtās saistības, un mēs īstenosim arī ES prasības,” atzīmēja T.Atanasiu. Ministrs informēja par Rumānijas bruņoto spēku dalību starptautiskajās miera misijās, kurās piedalās 2000 sertificētu karavīru, kā arī par gatavošanos divām ES kaujas grupām.

Pārspriežot abu valstu bruņoto spēku reformas, J.Dalbiņš pastāstīja par pāreju uz profesionālo armiju. Rumānijas aizsardzības ministrs informēja par viņa valsts bruņoto spēku reorganizāciju un militārā aprīkojuma modernizāciju, tādējādi pilnībā izpildot NATO prasības.

Puses sprieda arī par Latvijas gaisa telpas aizsardzību NATO ietvaros, jo 2007.gadā Rumānijas gaisa spēki veiks patrulēšanas operācijas Baltijas valstīs. T.Atanasiu piedāvāja veikt papildu lidojumus, apmācot Latvijas pilotus, lai valsts varētu nodrošināt aizsardzību pēc 2007.gada.

Sarunas noslēgumā puses apsprieda ar gaidāmo NATO samitu Rīgā saistītus jautājumus. Rumānijas ministrs pauda viedokli, ka īpaša uzmanība jāpievērš tālākai NATO paplašināšanai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!