• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gatavošanos pašvaldību vēlēšanām 2001.gada 11. martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2000., Nr. 446/447 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13443

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai slimnieks arvien un laikā saņemtu palīdzību

Vēl šajā numurā

08.12.2000., Nr. 446/447

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gatavošanos pašvaldību vēlēšanām 2001.gada 11. martā

Kārtējās pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanas notiks 2001.gada 11.martā. Tās būs trešās pašvaldību vēlēšanas kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Vakar, 7. decembrī, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē tika pieņemts lēmums par pašvaldību vēlēšanu izsludināšanu, kas spēku iegūst šodien līdz ar publicēšanu Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars pēc lēmuma pieņemšanas uzsvēra, ka līdz ar tā spēkā stāšanos tiek panākti vairāki būtiski mērķi — tas ir atgādinājums visiem, ka tuvojas pašvaldību vēlēšanas, un jo īpaši pašvaldībām, ka to budžetā jāparedz līdzekļi vēlēšanu nodrošināšanai. Ar šo brīdi arī vēlēšanu komisijas sāk vēlēšanu sagatavošanas darbu, un vēlēšanu izsludināšanas diena ir atskaites punkts, lai noteiktu, kurās pilsētās, novados iedzīvotāju skaits ir lielāks par 5 tūkstošiem, reizē arī atgādinājums vēlēšanu rīkotājiem par to, cik deputātu ievēlami katras pašvaldības domē vai padomē.

CVK 7. decembra sēdē tika pieņemtas arī divas instrukcijas, ko izstrādājusi CVK un kas bija nodotas sabiedrībai apspriešanai un izvērtēšanai jau pirms vairākiem mēnešiem: komisijas vairākuma atbalstu guva instrukcija "Par pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanu 2001.gada 11.marta vēlēšanām" un instrukcija "Par vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošanu pilsētās, novados un pagastos". Pārējās četras izstrādātās instrukcijas tiks pieņemtas nākamajās CVK decembra sēdēs un publicētas pēc to pieņemšanas "Latvijas Vēstnesī" pēc 20. decembra, kad spēkā būs stājušies arī 6.decembrī "Latvijas Vēstnesī" publicētie "Grozījumi Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā". Instrukciju uzdevums ir precizēt kārtību, kā sagatavojamas un organizējamas pašvaldību vēlēšanas, kā iesniedzami deputātu kandidātu saraksti, izveidojami vēlēšanu iecirkņi un vēlēšanu iecirkņu komisijas un kā aprēķināmi balsošanas rezultāti; ar to projektiem katram iespējams iepazīties CVK mājaslapā internetā.

Pašvaldību vēlēšanās var piedalīties visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām pašvaldību vēlēšanās katrs vēlētājs var balsot tikai tajā pašvaldībā, kur ir pierakstīts vai reģistrēts viņam piederošs nekustamais īpašums. Atšķirībā no 1994.gadā un 1997.gadā notikušajām vēlēšanām 2001.gada vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi strādās par trijām stundām ilgāk un būs atvērti no pulksten 7 līdz 22. Turklāt katrs vēlētājs, kurš vēlēšanu dienā nevarēs ierasties vēlēšanu iecirknī, varēs nobalsot trīs dienas pirms vēlēšanām. Katrā pašvaldībā būs vismaz viens šāds iecirknis, kas pieņems vēlētājus, kuri vēlēsies nobalsot pirms 2001. gada 11. marta. Būs mainīta arī sarakstu iesniegšanas kārtība pilsētās un novados, kurās iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā pārsniedz 5 tūkstošus. Deputātu kandidātu sarakstus šajās pašvaldībās vairs nevarēs iesniegt vēlētāju apvienības, bet tikai partijas, to reģistrētās apvienības vai kopīgi vairākas partijas, kas nav reģistrētas apvienībā. Deputātu kandidātu sarakstus vēlēšanu komisijas pieņems no 2001. gada 20. līdz 30. janvārim. Katrā vēlēšanu apgabalā ir sava pilsētas, pagasta vai novada vēlēšanu komisija, kas pieņems un reģistrēs deputātu kandidātu sarakstus, lems par kandidātu svītrošanu no kandidātu sarakstiem, sagatavos sava apgabala vēlēšanu zīmes, izveidos vēlēšanu iecirkņus, noteiks vēlēšanu rezultātus un pašvaldībā ievēlamos deputātus, izskatīs vēlētāju sūdzības un risinās citus ar pašvaldību vēlēšanu rīkošanu saistītus jautājumus.

Pašvaldību vēlēšanās 2001.gada 11.martā būs jāievēlē 71 pilsētas dome, 473 pagastu padomes un pirmo reizi tiks vēlētas arī 7 novadu domes. Gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās vēlētāji kopumā varēs balsot 552 vēlēšanu apgabalos, jo katras pašvaldības administratīvā teritorija ir viens vēlēšanu apgabals.

Kristīne Valdniece, "LV" pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!