• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības 2007.gada budžeta projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2006., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ekspertu kompetenci ES jautājumos

Vēl šajā numurā

09.05.2006., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības 2007.gada budžeta projektu

Eiropas Savienības (ES) finansējums mērķiem, kas saistīti ar konkurētspēju, pieaudzis par 11,5%, bet izaugsmes un attīstības izlīdzināšanas finansēšanai – gandrīz par 15%. Eiropas Komisija 3.maijā iesniedza Eiropas budžeta projektu 2007.gadam. Tas ir pirmais jaunajā finanšu sistēmā, pēc kuras ES finanses tiks vadītas līdz 2013.gadam. Eiropas Komisija ierosinājusi ES budžeta izdevumus 2007.gadā noteikt 126,8 miljardu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2006.gadu nozīmē saistību paredzamo pieaugumu par 4,6%. Par 3,9% līdz 116,4miljardiem eiro varētu pieaugt arī maksājumi.

Komisija pieņēma provizorisko budžeta projektu (PBP) 2007.gadam, kas ir pirmais solis budžeta procedūrā, pirms budžetu galīgi apstiprina Eiropas Parlaments un Padome. Saistības PBP paredzētas 1,08% līmenī no ES nacionālā kopienākuma (NKI), bet maksājumi – 0,99% no NKI.

Daļa Grībauskaite, Eiropas Komisijas locekle, kas atbildīga par finanšu programmu izstrādi un budžetu, teica: “Budžets ir vairāk nekā tikai skaitļi, tas ir ES politisko mērķu, kas galvenokārt veicina izaugsmi un nodarbinātību, tiešs tulkojums konkrētos finanšu jēdzienos. Reiz īstenots, šis budžets var dot būtisku ieguldījumu Eiropas ekonomikas konkurētspējas stiprināšanā.”

Vairāk nekā 54miljardi eiro paredzēti izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai. No saistībām paredzētās kopējās summas 126,8miljardiem eiro 54,3miljardus eiro izmantos konkurētspējas un izlīdzināšanas politikai, izaugsmei un nodarbinātībai (jauna 1.pozīcija Finanšu sistēmā). Tas ir par 6,8miljardiem eiro vairāk nekā 2006.gadā, kad apjoms bija 47,5miljardi eiro.

Šis pieaugums ir stratēģiski svarīgs, jo 1.pozīcija ietver galvenās programmas, piemēram, Konkurētspējas un jaunrades programma (KJP, finansējuma pieaugums salīdzinājumā ar 2006.gadu par 53%), Eiropas komunikāciju tīkli (TKT, +18%) un Mūž­izglītības programma (+30%), kā arī jaunu programmu izstrāde atbilstoši kohēzijas politikai, kurā 2004.gadā iestājušās valstis pilnā apjomā pirmo reizi piedalīsies 2007.gadā.

Ieteiktie izdevumi dabas resursu saglabāšanai un apsaimniekošanai (2.pozīcija) ir 57,2miljardi eiro, neliels pieaugums – par 1,2%, salīdzinot ar 2006.gadu. 2.pozīcijā ir tiešie maksājumi un ar tirgu saistītie izdevumi, kas 43,7miljardu apmērā paliek salīdzinoši stabili (0,8% pieaugums, salīdzinot ar 2006.gadu). Lauku attīstībai 12,4miljardi ir par 3% vairāk nekā 2006.gadā.

Kopā 1174miljoni eiro paredzēti izdevumiem par pilsonību, brīvību, drošību un tiesiskumu (3.pozīcija). Tas ir par 1,2% vairāk nekā 2006.gadā, ievērojami pieaudzis finansējums pasākumiem saistībā ar pamattiesībām un tiesiskumu un drošību un brīvību garantēšanu.

ES investēs 6,7miljardus eiro ārējo attiecību pasākumos (4.pozīcija) ar jaunās paaudzes programmām, piemēram, Eiropas kaimiņattiecību un partnerības politiku, attīstības un ekonomiskās sadarbības politiku un stabilitātes instrumentu – jaunu instrumentu krīžu un nestabilitātes jautājumu risināšanai trešajās valstīs un pārrobežu problēmu risināšanai, ieskaitot kodoldrošību un masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanu, cīņu pret narkotiku izplatīšanu, organizēto noziedzību un terorismu.

Visbeidzot, 7miljardi eiro (5,5% budžeta – tāpat kā 2006.gadā) ir paredzēti administratīviem izdevumiem, ieskaitot jaunās štata vietas, kas vajadzīgas sakarā ar bijušo un plānoto ES paplašināšanu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!