• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Bulgārijas vicepremjera un ārlietu ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2006., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labāku pārredzamību Eiropas Savienības darbībās

Vēl šajā numurā

10.05.2006., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Bulgārijas vicepremjera un ārlietu ministra vizīti Latvijā

00.JPG (13923 bytes)
Bulgārijas Republikas vicepremjers un ārlietu ministrs Ivailo Kalfins tikšanās laikā ar Latvijas Republikas Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti Rīgā 9.maijā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmdien, 8.maijā, Rīgas pilī tiekoties ar Bulgārijas ārlietu ministru Ivailo Kalfinu (Ivailo Kalfin), apliecināja, ka Latvija turpinās būt aktīva Bulgārijas atbalstītāja tās ceļā uz dalību Eiropas Savienībā (ES). Prezidente mudināja Bulgāriju pabeigt obligātās reformas un uzdevumus tieslietās un citās jomās, lai tā pēc iespējas drīz būtu gatava pilntiesīgai dalībai ES. I.Kalfins pateicās Latvijai par tās ilgstošo atbalstu un pieredzi, ko Bulgārija saņēmusi eirointegrācijas gaitā.

Abas puses apspriedās par drošības un stabilitātes jautājumiem Balkānu reģionā, un I.Kalfins uzsvēra, ka Bulgārija kā topošā ES dalībvalsts vēlas arī turpmāk veltīt nopietnu uzmanību Balkānu reģiona drošībai.

Bulgārijas ārlietu ministrs nodeva sveicienus V.Vīķei-Freibergai no savas valsts prezidenta Georgija Parvanova, uzsverot, ka abu valstu prezidentu valstsvizīšu apmaiņa ir devusi būtisku stimulu gan Latvijas un Bulgārijas divpusējam dialogam, gan sadarbībai starptautiskajā arēnā.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Otrdien, 9.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Bulgārijas Republikas ārlietu ministru, premjerministra vietnieku Ivailo Kalfinu (Ivailo Kalfin), kurš uzturas oficiālā vizītē mūsu valstī.

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Bulgārijas divpusējās attiecības, Bulgārijas integrācija Eiropas Savienībā (ES) un NATO aktualitātes.

I.Ūdre atzinīgi novērtēja abu valstu līdzšinējo sadarbību un pauda Latvijas atbalstu Bulgārijas virzībai uz dalību ES. Viņa akcentēja, ka Latvija ir gatava dalīties eirointegrācijas pieredzē un šajā kontekstā ir īpaši svarīgi paplašināt kontaktus parlamentu līmenī. I.Kalfins izteica pateicību par Saeimā ratificēto Bulgārijas pievienošanās ES līgumu, kā arī akcentēja ieinteresētību apgūt mūsu valsts uzkrātās zināšanas ES jautājumos, īpaši valdības un parlamenta sadarbībā. Viņš arī uzaicināja mūsu valsts parlamentāriešus oficiālā vizītē apmeklēt Bulgāriju.

Puses sprieda par aktualitātēm enerģētikas nozarē – Bulgārijas atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, līdz ar to ieinteresētību pabeigt darbu pie reģionālā cauruļvada projekta izstrādes un Baltijas valstu noraidošo attieksmi pret Krievijas un Vācijas gāzes vada izbūvi Baltijas jūrā. I.Ūdre un I.Kalfins bija vienisprātis, ka nepieciešama vienota ES enerģētikas politika.

Saeimas priekšsēdētāja un Bulgārijas ārlietu ministrs pieskārās jautājumiem, kas skar Eiropas kaimiņu politiku, tai skaitā Latvijas pieredzes nodošanu Ukrainai un Gruzijai to demokrātisko procesu stiprināšanai.

Puses arī pārrunāja NATO aktualitātes, tai skaitā nesen Sofijā notikušo alianses ārlietu ministru tikšanos un gaidāmo samitu Rīgā.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja un Bulgārijas ārlietu ministrs bija vienisprātis, ka vēl pastāv liels potenciāls sadarbības paplašināšanai gan divpusējā, gan starptautiskā līmenī.

Saeimas preses dienests

001.JPG (10384 bytes)
Vakar Latvijas Republikas Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim notika sarunas ar Bulgārijas Republikas vicepremjeru un ārlietu ministru Ivailo Kalfinu, kurš Latvijā uzturas divu dienu (8.–9.maijs) oficiālā vizītē
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pie Ministru prezidenta

Ministru prezidents Aigars Kalvītis otrdien, 9.maijā, tikās ar Bulgārijas Republikas premjerministra vietnieku un ārlietu ministru Ivailo Kalfinu (Ivailo Kalfin), kurš ieradās Latvijā oficiālā vizītē.

Ministru prezidents pauda Latvijas valdības atbalstu Bulgārijas dalībai Eiropas Savienībā (ES) ar 2007.gada 1.janvāri un izteica cerību, ka nākamnedēļ publiskotais Eiropas Komisijas ziņojums par Bulgārijas gatavību pievienoties ES būs pozitīvs.

Bulgārijas ārlietu ministrs pateicās par Latvijas atbalstu šajā jautājumā un informēja par saspringto valdības un parlamenta darbu, novēršot nepilnības ceļā uz ES. Ministrs atzīmēja veicamās reformas iekšlietās un tiesu sistēmas pārveidošanā, lauksaimniecībā un administratīvās sistēmas stiprināšanā, lai sekmīgi apgūtu ES struktūrfondu līdzekļus.

Aigars Kalvītis pastāstīja par Latvijas pieredzi, reformējot lauksaimniecības sektoru, apgūstot ES fondus un pirmsstrukturālos instrumentus. Ivailo Kalfins izteica vēlmi veikt konsultācijas starp abu valstu finanšu ministrijām par ES naudas plūsmu un apguvi, kas Bulgārijai ļautu labāk plānot savu budžetu pēc pievienošanās ES.

Ministru prezidents un ārlietu ministrs konstatēja ļoti līdzīgas abu valstu pozīcijas NATO aktuālajos jautājumos: organizācijas reformēšanā, paplašināšanā, kā arī kopējas ES enerģētikas politikas veidošanā un abu valstu sasaistē ar citiem ES enerģijas tīkliem, tādējādi palielinot ES energoapgādes drošību un neatkarību.

Latvija un Bulgārija atbalsta reformu procesus Ukrainā, Gruzijā, Adrijas jūras reģionā – Horvātijā, Maķedonijā – un šo valstu virzību uz NATO.

Aigars Kalvītis un Ivailo Kalfins vienprātīgi atzina iespējas paplašināt abu valstu ekonomisko sadarbību, palielināt tirdzniecības apjomu un veicināt savstarpēju investīciju piesaisti, kā arī uzsvēra aktīvu biznesa, tūrisma un kultūras sakaru nozīmi attiecību padziļināšanā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie ārlietu ministra

Ārlietu ministrs Artis Pabriks pirmdien, 8.maijā, tikās ar Bulgārijas premjerministra vietnieku un ārlietu ministru Ivailo Kalfinu un sarunas laikā puses atzina, ka enerģētikas problemātika kļūst par aktuālu ES, kā arī Bulgārijas dienaskārtības jautājumu. Ministri bija vienisprātis, ka Eiropai ir jāizstrādā vienota enerģētikas politika, lai mazinātu atkarību no enerģijas piegādātājiem.

Artis Pabriks informēja Bulgārijas kolēģi par Baltijas valstu ideju Ignalinas atom-elektrostacijas vietā būvēt jaunu, modernu enerģijas ražotni. Ivailo Kalfins atzina, ka arī Bulgārija plāno jaunas atomelektrostacijas būvniecību.

Tikšanās laikā pārrunātas arī Bulgārijas veiktās reformas ceļā uz ES un 16.maijā gaidāmais Eiropas Komisijas ziņojums par valsts gatavību dalībai organizācijā. Bulgārijas ārlietu ministrs pauda cerību, ka valsts pievienošanās ES netiks atlikta, jo Bulgārija dara visu iespējamo, lai reformas tiktu veiktas laikus.

Sarunas laikā pārrunāti arī divpusējie jautājumi un šā gada novembrī plānotā NATO samita norise Rīgā. Puses vienojās, ka sadarbība dažādās jomās, piemēram, tūrismā, kultūrā un izglītībā, ir jāintensificē, tādēļ Bulgārijas Goda konsulāta atvēršanai Rīgā ir liela nozīme divpusējo attiecību stiprināšanā.

Otrdien, 9.maijā, oficiālās vizītes ietvaros Latvijas un Bulgārijas ārlietu ministri svinīgi nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!