• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Somijas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2006., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/134694

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EK pavasara ekonomikas prognozēm 2006.-2007.gadam

Vēl šajā numurā

11.05.2006., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Somijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

01.JPG (14907 bytes) 02.JPG (13728 bytes)

Vakar, 10.maijā, Saeimas namā tikās Somijas Republikas parlamentāriešu delegācijas vadītājs Mikko Elo (pa labi) un Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.; Māris Kaparkalējs, “LV”

Trešdien, 10.maijā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume tikās ar Somijas parlamenta Somijas un Latvijas parlamentu sadarbības grupas delegāciju, kas oficiālā vizītē uzturas mūsu valstī.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs J.Straume sveica Somijas parlamentāriešus Latvijā laikā, kad mūsu valstī notiek pasaules hokeja čempionāts, kurā piedalās arī abu valstu hokeja izlases. “Man pret Somiju izveidojušās īpašas simpātijas no laika, kad es kā 7.Saeimas priekšsēdētājs bieži tikos ar savu tālaika kolēģi Somijas parlamenta spīkeri Ritu Osukainenu,” atzina J.Straume.

Savukārt Somijas parlamenta delegācijas vadītājs Mikko Elo (Mikko Elo) pauda prieku par iespēju tikties ar J.Straumi un informēja, ka vizītes mērķis ir politiskā dialoga padziļināšana. Viņš atzinīgi novērtēja Latvijas pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā (ES), kas pozitīvi veicinājusi abu valstu sadarbību gan politiskajā un ekonomiskajā jomā, gan arī svarīgu lēmumu pieņemšanā ES.

Abas puses bija vienisprātis, ka abu valstu attiecības vērtējamas kā draudzīgas, ciešas un aktīvas, kas balstītas uz kopīgām interesēm – stabilitāti, drošību un labklājību Baltijas jūras reģionā.

M.Elo pastāstīja, ka šogad aprit 100 gadu, kopš Somijā pieņemts likums par vienpalātas parlamenta izveidi, kad vienlaikus vēlēšanu tiesības ieguva arī sievietes. Viņš arī uzsvēra sievietes lomas pieaugumu Somijas politikā un pastāstīja, ka jubilejas svinībās aicināta piedalīties arī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Puses arī sprieda par gaidāmajām parlamenta vēlēšanām abās valstīs un novēlēja veiksmīgu to iznākumu.

Sarunas noslēgumā J.Straume novēlēja viesiem veiksmīgu vizītes turpinājumu.

Trešdien, 10.maijā, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Dzintars Rasnačs un komisijas deputāti tikās ar Somijas Republikas parlamenta Somijas un Latvijas parlamentu sadarbības grupas delegāciju.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Dz.Rasnačs sveica viesus Saeimā un īsumā pastāstīja par sadarbību ar ministrijām un Eiropas Savienības (ES) institūcijām, atzīmējot, ka Latvijas pozīcijas ES jautājumos tiek apstiprinātas tieši šajā komisijā.

Somijas delegācijas pārstāvji apliecināja, ka arī viņu Eiropas lietu komisija darbojas līdzīgi. Parlamentāriešus interesēja svarīgā enerģētikas politikas jautājuma risināšana Latvijā. Eiropas lietu priekšsēdētāja biedrs atbildēja, ka valdībā ir apstiprināta jauna enerģētikas politikas koncepcija, kas vērsta uz alternatīvu enerģijas avotu izmantošanu, piemēram, biodegvielu, un arī Baltijas valstis plāno jaunas atom-elektrostacijas būvi Lietuvā.

Pārrunājot parlamentu sadarbību ar valstu deputātiem Eiropas Parlamentā, puses secināja, ka tā varētu būt aktīvāka. Somijas pārstāvji informēja par debatēm parlamentā sakarā ar ES konstitucionālā līguma turpmāko virzību.

Sarunas noslēgumā Dz.Rasnačs divpusējās attiecības starp abām valstīm novērtēja kā labas un izteica cerību par vēl aktīvāku sadarbību, kā arī novēlēja Somijai veiksmīgu prezidentūras laiku, kas sāksies šā gada 1.jūlijā.

Trešdien, 10.maijā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis un apakškomisijas deputāti tikās ar Somijas Republikas parlamenta Somijas un Latvijas parlamentu sadarbības grupas delegāciju.

Dz.Ābiķis pastāstīja par apakškomisijas darbu, tās nozīmi sporta likumdošanas izstrādē un citu valsts institūciju dalību šīs nozares politikas veidošanā.

Deputāti pārrunāja atšķirības, kādas vērojamas sporta nozarē Somijā un Latvijā, un sprieda par finansējumu profesionālajam un tautas sportam. Puses bija vienisprātis, ka jauniešu fiziskajai sagatavotībai jāpievērš īpaša uzmanība.

Tikšanās noslēgumā parlamentārieši novēlēja viens otram panākumus pasaules hokeja čempionātā un sekmīgu turpmāko sadarbību parlamentāro attiecību veicināšanā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!