• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Šlēsvigas-Holšteinas pavalsts zemkopības ministru tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2006., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135033

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Turcijas ārlietu ministriju konsultācijām

Vēl šajā numurā

16.05.2006., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Šlēsvigas-Holšteinas pavalsts zemkopības ministru tikšanos

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze 12.maijā tikās ar Vācijas Šlēsvigas-Holšteinas pavalsts lauksaimniecības, apkārtējās un lauku vides ministru Kristiānu fon Botiheru. Tikšanās gaitā ministri diskutēja par biomasas ražošanu un sabiedrības attieksmi pret ģenētiski modificēto pārtiku. Zemkopības ministrs arī atbildēja uz K.fon Botihera jautājumiem par cukura reformu un gaidāmo reformu piensaimniecības nozarē, kā arī citiem lauksaimniecībā aktuāliem jautājumiem.

M.Roze uzsvēra, ka svarīga ir ne vien diskusija, bet reāla rīcība, turpmāk sadarbojoties ar Vācijas Šlēsvigas-Holšteinas pavalsti. Zemkopības ministrs atzīmēja, ka lauksaimniecība ir būtiska valsts ekonomiskās izaugsmes daļa un Latvijas lauksaimniecības veiksmīgā attīstībā liela nozīme ir izglītībai un jauno speciālistu piesaistei laukiem.

Zemkopības ministrs arī skaidroja cukura reformas gaitu Latvijā, norādot uz cukurfabriku pozitīvo lēmumu turpmākajā gadā turpināt cukura ražošanu. Bez tam šobrīd sabiedrība satraucas arī par gaidāmo reformu piensaimniecības nozarē. Tomēr ministrs norādīja, ka piensaimniecība ir vairāk lokāla un pārmaiņas attieksies uz svaigo produkciju. “Īstenojot reformu piensaimniecības nozarē, būs iespēja dubultot ražošanu un sekmīgāk veicināt eksportu. Jau pērn piena eksports pieauga, par spīti Eiropas Savienības cenām. Mums ir jāattīsta kvalitatīva piensaimniecības nozare, lai varētu konkurēt starptautiskajā tirgū,” atzina M.Roze.

Savukārt Kristiāns fon Botihers sarunas laikā norādīja, ka vāciešu attieksme pret ģenētiski modificēto pārtiku ir drīzāk emocionāla nekā racionāla. Ministrs norādīja: “Sabiedrība uztraucas par savu veselību un neuztver sniegto informāciju racionāli. Tāpēc ir svarīgi runāt ar sabiedrību par jauno pārtiku un sakārtot likumdošanu.” Turklāt noteikumi jāizstrādā nevis nacionālā, bet visas Eiropas Savienības līmenī. Zemkopības ministrs arī norādīja, ka ir būtiski pēc iespējas sekmīgāk attīstīt un veicināt bioloģisko lauksaimniecību, ražojot kvalitatīvu un dabisku produkciju.

Pārrunājot biomasas ražošanas iespējas, abu valstu ministri bija vienisprātis, ka tas ir aktuāls jautājums abām valstīm. Šo-brīd Šlēsvigas-Holšteinas pavalstī tiek nemitīgi spriests, kā šo nozari attīstīt un palielināt enerģijas iegūšanu ar biodegvielas palīdzību. M.Roze akcentēja, ka biodegvielas ražošana ir būtisks faktors, kā veicināt valsts ekonomisko attīstību un panākt ražotāju neatkarību no fosilās enerģijas piegādātāja. Viņš arī norādīja, ka Latvijā jau tiek iegūtas rapša sēklas un ražota rapša eļļa.

Sarunas noslēgumā M.Roze un K. fon Botihers atzina, kas Vācijas uzņēmēju viesošanās Latvijā ir bijusi auglīga un turpmākā Latvijas un Vācijas Šlesvigas-Holšteinas pavalsts sadarbība lauksaimniecībā varētu veiksmīgi attīstīties.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!