• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas nākotni pašu eiropiešu skatījumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2006., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības cilvēktiesību politiku

Vēl šajā numurā

18.05.2006., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas nākotni pašu eiropiešu skatījumā

Eiropieši par vissvarīgāko Eiropas nākotnes jautājumu uzskata salīdzināmus dzīves standartus, pēc tam eiro ieviešanu visās dalībvalstīs un kopīgu konstitūciju. Joprojām vislielākās cerības uz saliedētāku un vienotāku Eiropu tiek saistītas ar svarīgākajiem jautājumiem – cīņu pret bezdarbu, sociālo tiesību aizsardzību un ekonomikas izaugsmi. Tās ir svarīgākās atziņas, kas gūtas 2006.gada februārī un martā veiktajos divos īpašos “Eirobarometra” apsekojumos saistībā ar D plānu par demokrātiju, dialogu un diskusijām.

Margota Vallstrēma, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece, kas atbildīga par institucionālām attiecībām un komunikāciju stratēģiju, gūtos rezultātus komentēja šādi: “Pilsoņi vēlas stipru Eiropu. Ir vērojama solidaritātes izjūta un vajadzība rast kopīgus risinājumus. ES saistās ar drošību – gan ar sociālo nodrošinājumu, gan drošību pret terorismu un noziedzību, drošību veselības aizsardzībā, dzīves un vides apstākļos, gan nodrošinātas darba vietas. Tiek sagaidīts, ka ES izmantos globalizāciju, radīs risinājumu miera, demokrātijas, dzīves standarta, kā arī pētniecības, inovāciju un ekonomiskā veikuma ziņā. Tas veidotu ES politikas uzdevumu pamatu, kas palīdzētu atjaunot ES tās 50.gadadienā.”

Šie “Eirobarometra” apsekojumi liecina, ka sabiedrībā valda liels optimisms par virzienu, kādā notiek attīstība Eiropas līmenī. 39% eiropiešu uzskata, ka attīstība ES notiek pareizā virzienā salīdzinājumā ar valsts situāciju (34% pauž šādu uzskatu arī par savu valsti). Turpretī 43% eiropiešu uzskata, ka attīstība viņu valstī notiek nepareizā virzienā, bet tikai 27% pauž šādu viedokli par ES.

Eiropas Savienības “tēls” ir pozitīvs. Eiropas Savienību galvenokārt uzskata par demokrātisku (67%), modernu (67%) un aizsargājošu (54%). Tomēr gandrīz puse respondentu uzskata to par tehnokrātisku (49%) un neefektīvu (43%).

Lai gan gandrīz katrs otrais respondents (49%) dalību ES vērtē pozitīvi, tomēr zināma kritika tiek veltīta politikas un kultūras integrācijas trūkumam Eiropas līmenī.

Eiropieši uzskata, ka miers starp visām dalībvalstīm (60% atbilžu) un kopējais tirgus (56%) ir vispozitīvākie Eiropas vienotības sasniegumi.

Eiropieši par vissvarīgāko Eiropas nākotnes aspektu uzskata salīdzināmus dzīves standartus (51%), pēc tam eiro ieviešanu visās dalībvalstīs (26%) un kopīgu konstitūciju (25%). Kopīgas konstitūcijas nozīmi uzsver 29% franču un 32% nīderlandiešu.

Eiropieša pašapziņu visvairāk varētu stiprināt “Eiropas sociālās labklājības sistēma” (32%), Eiropas konstitūcija (27%) un tiesības piedalīties visās vēlēšanās tajā dalībvalstī, kurā pilsoņi dzīvo (21%).

Dažādās politikas jomās saistībā ar sociālajiem, vides, politiskajiem un drošības jautājumiem lielāka daļa eiropiešu aicina vairāk lēmumu pieņemšanas tiesību paredzēt ES līmenī. Jāstiprina jomas, kurās Eiropas Savienībai jau ir labi panākumi (piemēram, demokrātijas un miera veicināšana pasaulē, sadarbība pētījumu un jauninājumu jomā).

47% uzskata globalizāciju par draudu nodarbinātībai valstī (šādas bažas īpaši tiek paustas Francijā un Grieķijā, 72%), turpretī pretēju viedokli pārstāv 37% (Dānijā –77%).

55% eiropiešu uzskata, ka ES paplašināšana ir pozitīvs pasākums. 61% uzskata, ka šādi tiks vairota ES ietekme pasaulē.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!