• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konsekventu cilvēktiesību politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2006., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135389

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Palestīnas pašpārvaldes prezidenta uzrunu

Vēl šajā numurā

19.05.2006., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konsekventu cilvēktiesību politiku

Ceturtdien, 18.maijā, ar 522 balsīm par, 32 pret un 15 atturoties pieņemtajā ziņojumā par cilvēktiesību stāvokli pasaulē 2005.gadā Eiropas Parlaments izvērtē ES rīcību cilvēktiesību jomā, norādot, kur ES jāpieliek papildu pūles. Ziņojums sagatavots, balstoties uz ES Padomes ikgadējo pārskatu.

Eiropas Parlaments novērtē, ka ES paplašināšanās ir palielinājusi tās globālo ietekmi, tomēr nožēlo, ka ES centieni cilvēktiesību jomā arvien paliek speciālistu vai atsevišķu pārstāvju ziņā. Visumā ES joprojām neizdodas panākt konsekventu cilvēktiesību politiku ārējās tirdzniecības, attīstības un citās ārpolitikas jomās.

“Efektīvai cilvēktiesību politikai ir būtiski, lai ES dalībvalstis īstenotu kopēju, konsekventu un pārredzamu politiku divpusējās attiecībās ar valstīm, kas neievēro cilvēktiesības,” debatēs pirms balsojuma teica Inese Vaidere. Deputāte uzsvēra, cik būtiskas ir ES attiecības ar Krieviju kā stratēģisku partneri un cik svarīgi Eiropas Parlamenta ziņojumā iekļaut prasību Komisijai un Padomei sarunās ar Krieviju apspriest cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā.

Ziņojumā pozitīvi novērtētas ES uzsāktās konsultācijas ar Krieviju cilvēktiesību jautājumā, taču izteiktas bažas, ka Krievijas jaunais likums par NVO atturēs cilvēktiesību organizācijas rīkoties gadījumos, kad cilvēktiesības apdraudētas. ES Padomei prasīts šo jautājumu pastāvīgi izvirzīt sarunās ar Krieviju. Deputāti arī prasa sarunās regulāri iekļaut jautājumu par cilvēku pazušanu un spīdzināšanu, kā arī par cilvēktiesību aktīvistu vajāšanu Čečenijā. Parlaments atzinīgi novērtē ES Padomes lēmumu par sankcijām pret Uzbekistānu pēc 2005.gada 13.maija notikumiem Andižānā, tomēr atzīmē, ka bija jāpaiet vairākiem mēnešiem, līdz ES reaģēja.

Parlaments atzinīgi novērtē ES vēlēšanu novērošanas pasākumu efektivitāti un cilvēktiesību pamatkritērija iekļaušanu Eiropas kaimiņu politikas rīcības plānos. Attiecībā uz ES līgumiem ar trešajām valstīm Parlaments vēlas noteikt “skaidru sankciju sistēmu” gadījumiem, kad partnervalstis pārkāpj līgumos ietvertās cilvēktiesību klauzulas.

Deputāti atzinīgi novērtē ES Padomes atbalstu spēcīgas un efektīvas ANO Cilvēktiesību padomes izveidei, taču aicina Padomi un Komisiju sistemātiski iebilst ANO Cilvēktiesību padomes prezidentūras piešķiršanai valstīm, kas neievēro cilvēktiesības. “Kubas, Nigērijas un citu līdzīgu valstu ievēlēšana ANO Cilvēktiesību padomē rada bažas par to, vai Padomes darbs būs efektīvāks par Cilvēktiesību komisiju,” debatēs norādīja Inese Vaidere.

Parlaments aicina ASV administrāciju nekavējoties slēgt Gvantanamo cietumu un tur ieslodzītos tiesāt atbilstoši taisnīgas tiesas principiem. Ziņojumā pievērsta uzmanība cilvēktiesībām Ķīnā, Irākā, Etiopijā, Tunisijā.

Parlaments iesaka turpmākajos Padomes gada ziņojumos iekļaut “īpaši problemātisku” valstu sarakstu. Parlaments arī vēlas būt tiešāk iesaistīts Padomes ikgadējā pārskata sagatavošanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!