• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente - rūpēs par bērnu tiesībām, veselību, dzīvesprieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2000., Nr. 450/451 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13542

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Černobiļas monstrs slēgšanas priekšvakarā

Vēl šajā numurā

13.12.2000., Nr. 450/451

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— rūpēs par bērnu tiesībām, veselību, dzīvesprieku

Turpinot 1999.gadā aizsāktos pasākumus ar mērķi aktualizēt bērnu tiesību aizsardzību valstī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 12. decembrī, apmeklēja bērnunamu "Sprīdītis" Ķemeros, Nepilngadīgo profilaktisko centru Rīgā, kā arī Rīgas 1.internātskolu. Pēc atgriešanās Rīgas pilī Valsts prezidente vadīja sanāksmi, kurā bija aicinātas piedalīties par bērnu tiesību aizsardzību atbildīgās amatpersonas un institūcijas, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji. Uz sēdi bija pulcējušies izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis Guntis Vasiļevskis, Labklājības ministrijas valsts sekretāre Maija Poršņova, ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātes pasniedzēja Sandra Sebre, "Glābiet bērnus" vadītāja Ingūna Ēbele, VBTAC vadītāja Inese Ielīte, masu mediju pārstāvji.

Prezidente informēja sēdes dalībniekus par bērnu iestāžu apmeklējumiem un secinājumiem, kas radušies apmeklējuma laikā.

Kā vieni no galvenajiem šķēršļiem sekmīgai bērnu tiesību aizsardzībai sēdes laikā tika minēti nelabvēlīgie sociālie apstākļi, tai skaitā valsts ekonomiskās situācijas radītās sekas, alkoholisms, narkomānija vecāku un viņu bērnu vidū, nepietiekamais finansējums no valsts budžeta bērnu bāreņu un pamesto bērnu pilnvērtīgas dzīves nodrošināšanai, kā arī koordinācijas trūkums un neadekvāta kompetences sadale starp valsts un pašvaldības institūcijām un nevalstiskajām organizācijām, kas atbildīgas par bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem. Tāpat tika akcentēta nepieciešamība veicināt pedagogu profesionālo kvalifikāciju, papildinot zināšanas psiholoģijā, sociālos un citos jautājumos.

V.Vīķe–Freiberga uzsvēra, ka Latvijai katrs bērns ir dārgs un valstij ir jābūt atbildīgai par to, lai nodrošinātu viņiem pilnvērtīgas dzīves un izglītības iespējas. Prezidente uzsvēra, ka jārada labvēlīgi apstākļi gan no valsts, gan pašas sabiedrības puses, lai bērns pieaugot pilnvērtīgi iekļautos sabiedrībā. Tika uzsvērta masu mediju loma sabiedrības attieksmes veidošanā pret bērniem bāreņiem, internātskolu un patversmju audzēkņiem.

Tika pārrunāti likumdošanas jautājumi, kas saistīti ar iespējām nepilngadīgas personas pratināt tikai vienu reizi, par iespējām ārpuskārtas risināt lietu izskatīšanu pret nepilngadīgām personām, lai iepriekšējās izmeklēšanas izolatorā netiktu pavadīts ilgāks laiks par oficiāli pieļaujamo.

Tikšanās noslēgumā tika panākta vienošanās rīkot šādu sanāksmi atkārtoti, lai izsekotu izvirzīto problēmu risināšanai, veicinātu koordināciju starp atbildīgajām institūcijām un organizācijām, kā arī apkopotu priekšlikumus bērnu tiesību problēmu risināšanai un to īstenošanas veidus.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!