• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 22. maija rīkojums Nr. 359 "Par Vides ministrijas darbības stratēģiju 2007.-2009.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2006., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135524

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.406

Kārtība, kādā administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai

Vēl šajā numurā

23.05.2006., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 359

Pieņemts: 22.05.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.359

Rīgā 2006.gada 22.maijā (prot. Nr.27 34.§)

Par Vides ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam

1. Apstiprināt Vides ministrijas darbības stratēģijas 2007.–2009.gadam kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Vides ministrijas darbības stratēģija 2007.–2009.gadam īstenojama piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu turpmākajiem gadiem skatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju budžeta prioritātēm, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam.

3. Atzīt par spēku zaudējušu ar 2007.gada 1.janvāri Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra rīkojumu Nr.940 “Par programmu “Vides ministrijas darbības stratēģija 2005.–2007.gadam”” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 191.nr.).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Vides ministrs R.Vējonis



 

(Ministru kabineta

2006.gada 22.maija rīkojums Nr.359)

Vides ministrijas darbības stratēģijas 2007.–2009.gadam kopsavilkums

Vides ministrijas darbības stratēģija 2007.–2009.gadam ir ministrijas vidēja termiņa plānošanas dokuments, kurš ietver tās kompetencē esošajos politikas plānošanas dokumentos noteiktos mērķus un pamatojas uz nolikumā noteiktajām funkcijām un uzdevumiem.

Vides ministrijas darbības stratēģija pamatojas uz Latvijas ilgtspējīgas attīstības pamatnostādnēs un Nacionālajā vides politikas plānā (2004.–2008.) noteiktajām prioritātēm un ietver mehānismus šo prioritāšu īstenošanai.

Atbilstoši Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumiem Nr.111 “Ministru kabineta kārtības rullis” projekts attiecas uz vides politikas jomu.

Vides ministrijas darbības stratēģija ir izstrādāta, lai uzlabotu vidēja termiņa budžeta plānošanas procesu, tieši saistot politikas plānošanas dokumen­tus, pasākumus to ieviešanai ar pieejamo un nepieciešamo budžeta finansējumu.

Šī ir atjaunotā (koriģētā) ministrijas darbības stratēģija, kura ietver iepriekšējā stratēģijā (2005.–2007.gadam) noteiktos vidēja termiņa mērķus un rīcības plānu to sasniegšanai.

Katru gadu Vides ministrijas darbības stratēģija tiks koriģēta budžeta plānošanas procesa ietvaros.

Vides ministrijas darbības stratēģija ietver triju līdz piecu gadu vidēja termiņa mērķus, kā arī 2007.gada mērķus un rīcības plānu to izpildei. Rīcības plāns un tā izpildes budžets ir veidots pēc budžeta programmu principa. Katrai budžeta programmai tiek noteikti rezultatīvie rādītāji. Savukārt budžeta programmas ir sagatavotas, lai uzlabotu valsts budžeta līdzekļu pārskatāmību un novērstu dublēšanos to izlietošanā, kā arī nodrošinātu valsts budžeta efektīvu un koordinētu izmantošanu ministrijas mērķu sasniegšanai.

Vides ministrijas darbības virsmērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespēju dzīvot tīrā un sakārtotā vidē, īstenojot ilgtspējīgu attīstību, saglabājot vides kvalitāti un bioloģisko daudzveidību, nodrošinot dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā un informētību par vides stāvokli.

Lai sasniegtu Vides ministrijas darbības virsmērķi, stratēģijā izvirzīti septiņi darbības virzieni:

1) nodrošināt efektīvu vides un ilgtspējīgas attīstības politikas plānošanu, normatīvo aktu un politikas īstenošanas instrumentu izstrādi, vides prasību iekļaušanu citu nozaru politikas plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos;

2) saglabāt bioloģisko daudzveidību un attīstīt īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklu;

3) uzlabot vides kvalitāti, ilgtspējīgi izmantot un apsaimniekot dabas resursus (tai skaitā zemes dzīles);

4) nodrošināt informācijas uzkrāšanu, apkopošanu un analizēšanu vides jautājumos, tai skaitā nodrošināt ar meteoroloģisko un hidroloģisko informāciju tās cilvēku darbības jomas, kas ir tieši atkarīgas no laikapstākļiem un klimatiskajiem apstākļiem;

5) nodrošināt sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā vides jomā un sabiedrības informēšanu par vides stāvokli;

6) nodrošināt sabiedrības aizsardzību pret jonizējošo starojumu, organizēt drošu radioaktīvo vielu, bīstamo atkritumu un radioaktīvo atkritumu apsaimnie­košanu;

7) veidot nacionālo klimata pārmaiņu samazināšanas politiku un pārrau­dzīt tās īstenošanu.

Darbības virzienu īstenošanai izstrādātas astoņas budžeta programmas:

— nozaru vadība;

— vides informatīvais nodrošinājums;

— dabas aizsardzība;

— Eiropas Savienības un starptautiskā finansējuma koordinācija;

— vides politikas īstenošana;

— radiācijas drošība un bīstamo atkritumu apsaimniekošana;

— vides aizsardzības fonds;

— klimats un atjaunojamie energoresursi.

Latvijas dalība Eiropas Savienībā izvirza papildu prasības un funkcijas, pieaug sabiedrības interese par vides jautājumiem, kā arī pastiprinās prasība nodrošināt dzīvi nepiesārņotā vidē. Tādēļ tautsaimniecībā piemērojama tikai ilgtspējīga attīstība un vides prasību stingra ievērošana. Lai to panāktu, vides jomā būs nepieciešams nodrošināt arvien jaunu funkciju izpildi, kas prasīs arī papildu administratīvos un finanšu resursus.

Kopumā Vides ministrijas darbības stratēģija nosaka vidēja termiņa prioritātes, pasākumus finanšu resursu optimālam izlietojumam, kā arī nepiecie­šamās institucionālās izmaiņas.

Vides ministrijas darbības stratēģijā minētie nepieciešamie finanšu līdzek­ļi tiks pieprasīti, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam.

Vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!