• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas 2006.gada 22.maija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2006., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135561

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 18.maija sanāksmē

Vēl šajā numurā

23.05.2006., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas 2006.gada 22.maija sēdē

TM: Par jaunu Maksātnespējas likuma projektu

Ministru kabineta komiteja pirmdien, 22.maijā, akceptēja jauno Maksātnespējas likumprojektu, ar kuru plānots veicināt parādnieka maksātspējas atjaunošanu un kreditoru interešu aizsardzību parādnieka ierobežotas maksātspējas vai maksātnespējas gadījumā.

Pašlaik maksātnespējas jomu regulē 1996.gadā pieņemtais likums “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”, kura mērķis ir kreditoru interešu maksimāla aizsardzība. Tādēļ, lai īstenotu kreditoru kopuma intereses, lielākajā daļā maksātnespējas procesu kā maksātnespējas stāvokļa risinājumu pieņem lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu. Tādējādi finansiālās grūtībās nonākušajam komersantam nav iespējas veikt pasākumus, lai atjaunotu savu maksātspēju.

Pašreizējais normatīvais regulējums arī neveicina maksātnespējīgu uzņēmumu maksātspējas atjaunošanu, bet pieļauj nepamatotu maksātnespējas pieteikumu iesniegšanu, tādējādi mazinot konkurētspēju.

Plānots, ka jaunais Maksātnespējas likums būtiski mainīs maksātnespējas procesa izpratni un norisi, mainot procesa darbības principus un mērķus. Ar maksātnespējas terminu paredzēts aptvert divus atsevišķus procesus – tiesiskās aizsardzības procesu un maksātnespējas procesu šā termina klasiskajā izpratnē.

Ar tiesiskās aizsardzības procesa ieviešanu plānots samērot finansiālās grūtībās nonākuša komersanta un kreditoru intereses, kā arī nodrošināt parādnieka interešu aizsardzībai ierobežotas maksātspējas gadījumā ar mērķi atjaunot parādnieka maksātspēju pilnā apjomā. Likumprojektā noteikts, ka tiesiskās aizsardzības procesa ilgums nedrīkstēs pārsniegt vienu gadu.

Ja komersanta ierobežotās maksātspējas laikā nebūs izdevies atjaunot maksātspēju pilnā apjomā, tiks īstenots pasākumu kopums parādnieka maksātspējas atjaunošanai, izmantojot izlīgumu vai sanāciju. Ja maksātspējas atjaunošana nebūs iespējama, komersantam piemēros bankrota procedūru.

Likumprojekts nosaka, ka maksātnespējas process ietvers arī fiziskās personas maksātnespējas procesu, kura mērķis būs sniegt fiziskai personai iespēju atjaunot maksātspēju vai tikt atbrīvotai no parāda saistībām, ievērojot kreditoru intereses.

Likumprojekts paredz sekmēt komercdarbības vides attīstību un ierobežot nepamatotu maksātnespējas pieteikumu iesniegšanu, paredzot jaunas maksātnespējas procesa pazīmes. Viena no būtiskākajām pazīmēm paredz, ka parādnieka nenokārtotajiem parādiem jābūt vismaz 1000 latu. Savukārt cita pazīme nosaka to, ka maksātnespējas procesa pieteikumu var iesniegt, ja, piemērojot piespiedu izpildes līdzekļus, nav bijis iespējams izpildīt tiesas nolēmumu par parāda piedziņu no parādnieka.

Maksātnespējas likumprojektā paredzēts arī pārrobežu maksātnespējas process. Tā laikā komersants varēs ierosināt maksātnespēju pret ārvalsts parādnieku, kam Latvijā atrodas manta. Savukārt, ja maksātnespēja būs uzsākta ārvalstī pret parādnieku, kam Latvijā atrodas manta, tad maksātnespējas sekas būs automātiski attiecināmas arī uz parādnieka mantu Latvijā. Tādējādi tiks novērsta iespēja parādniekam veikt “faktiski maksātnespējīgu” komercdarbību citā valstī vai pārvietot savu komercdarbību uz citu valsti, kur pret viņu maksātnespēja nav uzsākta.

Likumprojektā paredzēts izveidot elektronisku maksātnespējas reģistru. Tādējādi rastos iespēja sakārtot informāciju par visiem maksātnespējas subjektiem – no parādnieka tiesiskās aizsardzības procesa lietas vai maksātnespējas procesa lietas ierosināšanas līdz pat parādnieka tiesiskās aizsardzības procesa vai maksātnespējas procesa pabeigšanai. Papildus tam maksātnespējas reģistrā tiks ieļauta pamatinformācija par visiem sertificētajiem maksātnespējas procesa administratoriem Latvijā.

Maksātnespējas aģentūra, Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!