• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par investoru iespējām Baltijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2000., Nr. 450/451 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13557

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Latvijas gāzes" akcijām

Vēl šajā numurā

13.12.2000., Nr. 450/451

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par investoru iespējām Baltijā

Pēdējā laikā visai veiksmīgi izvēršas Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) sadarbība ar Lietuvas un Igaunijas depozitāriju, ar ko LCD lielā mērā saista savu nākotni. Iepazīstinot ar LCD un Lietuvas Centrālā vērtspapīru depozitārija (LCVD) sadarbības pirmajiem rezultātiem, LCD valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rikšis informēja, ka aizvadītajā mēnesī uz Latviju pārskaitīti pirmie Lietuvas vērtspapīri. Līdz 1.decembrim LCD vērtspapīru kontos jau bija pārskaitīti Lietuvā izlaisti vērtspapīri 255 tūkstošu latu vērtībā. Kā zināms, abu valstu depozitāriju līgums par korespondējošo attiecību nodibināšanu stājās spēkā šā gada 1.septembrī.

Turpretī starp Latviju un Igauniju brīva vērtspapīru kustība notiek jau no 1997.gada, kad tika parakstīts abu valstu depozitāriju sadarbības līgums. LCD šobrīd reģistrēti Igaunijas vērtspapīri gandrīz trīs miljonu latu vērtībā, bet Igaunijā glabājas Latvijas vērtspapīri, kuru kopējā vērtība ir 119 tūkstoši latu. Tātad pašreiz LCD reģistrēto Baltijas valstu vērtspapīru kopējais apjoms jau pārsniedz trīs miljonus latu, turklāt tas diezgan stabili pieaug. LCD tiek glabāti divu veidu Lietuvas vērtspapīri — Lietuvas valsts parādzīmes un a/s "Lietuvos Telekom" akcijas. Savukārt no LCD reģistrētajiem Igaunijas vērtspapīriem 95 procentus veido a/s "Eesti Gaas" akcijas, kuru cena nemitīgi aug.

M.Rikšis pozitīvi novērtēja veiksmīgo un necerēti ātri sākušos sadarbību ar Lietuvu, piebilstot, ka par to sāk interesēties aizvien vairāk klientu, un paužot cerību, ka Baltijas bizness koncentrēsies vairāk tieši Rīgā, nevis Tallinā vai Viļņā. LCD sadarbība ar Igaunijas un Lietuvas attiecīgajām struktūrām ļaus paplašināt investoru iespējas Baltijas valstīs, jo Latvijā vērtspapīru kontā vienuviet var glabāt visās trijās Baltijas valstīs emitētos vērtspapīrus.

LCD vadītājs pastāstīja, ka Baltijas valstu sadarbība vērsīsies plašumā tieši norēķinos un ieguldījumos dažādos vērtspapīros. Tā kā plānots arī turpmāk paplašināt sadarbību ar citu valstu norēķinu struktūrām un depozitārijiem, tieši sadarbība ar Lietuvu un Igauniju ir viens no veidiem, kā to padarīt aizvien daudzveidīgāku. Pēc M.Rikša domām, investoru interesi par Igaunijas un Lietuvas vērtspapīru glabāšanu kontos Latvijā varētu veicināt arī ievērojamā maksu samazināšana, kas plānota no nākamā gada 1.janvāra. Maksu par Lietuvas vērtspapīru glabāšanu Latvijas depozitārijā paredzēts samazināt trīs reizes, bet par Igaunijas vērtspapīru glabāšanu — četras reizes.

Tādējādi maksa par LCD pakalpojumiem būs vienāda ar Igaunijas un Lietuvas depozitārija noteikto maksu saviem dalībniekiem, un no šī viedokļa nebūs starpības, kuras valsts vērtspapīru kontā vērtspapīri tiek glabāti.

Kā liecina Vērtspapīru tirgus komisijas apkopotie statistikas dati, daudzi Latvijas investori iegulda ne vien Latvijā, bet arī citās valstīs emitētos vērtspapīros. Tas nozīmē, ka tiek veiktas arī visas darbības, kas saistītas ar šo vērtspapīru pirkumiem, to glabāšanu, norēķiniem utt. Kā pastāstīja M.Rikšis, šī iemesla dēļ LCD jau diezgan ilgu laiku pēta iespējas sākt sadarbību ar lielākajām Eiropas norēķinu organizācijām, konkrēti — "Euroclear" un "Clearstream". Piemēram, organizācijā "Clearstream", kurai pievienojies arī Vācijas Centrālais vērtspapīru depozitārijs, glabājas ļoti daudz svarīgu vērtspapīru, tai skaitā Latvijas valsts parādzīmes, kas nominētas Eiropas vienotajā valūtā eiro. Ja ar pietiekami izdevīgiem nosacījumiem izdotos nodibināt sadarbību ar minētajām organizācijām, tirgus dalībniekiem tiktu dota alternatīva — tie varētu izlemt, kur labāk glabāt, piemēram, eiro nominētās Latvijas valsts parādzīmes — ārvalstu vai vietējā bankā, kas savukārt tās tur LCD.

Abās norēķinu organizācijās pašreiz notiek lielas pārmaiņas. "Euroclear", piemēram, plāno apvienoties ar Francijas Centrālo vērtspapīru depozitāriju, bet "Clearstream" sadarbībā ar Vācijas depozitāriju domā par sistēmas maiņu un servisa uzlabošanu. Ar šīm organizācijām LCD saista savu darbību jau tuvā nākotnē, bet pagaidām nekādi līgumi vēl nav noslēgti, notiek vienīgi izpētes darbi, informācijas vākšana un pirmās pārrunas.

Nesenajā tikšanās reizē ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārstāvjiem tika pausts atbalsts sakaru paplašināšanai starp vērtspapīru depozitārijiem, jo tas atbilst ECB ieteikumiem, kas vērsti uz dažādu vērtspapīru brīvu pārvietošanu starp valstīm un ir ļoti svarīgi starpbanku tirgū, centrālās bankas kredīta operācijās. Tā kā Eiropā valūta ir vienota, šāda veida sadarbība tikai atvieglo starpbanku tirgu un kreditēšanas operāciju veikšanu. Nākotnē, kad Latvijā kredītoperācijās, iespējams, tiks akceptēti arī citu valstu vērtspapīri, LCD būs uzkrājis pietiekami lielu pieredzi, teica Latvijas depozitārija vadītājs, piebilstot, ka par sadarbības līgumiem ir saņemtas pozitīvas atsauksmes no ECB.

M.Rikšis ar gandarījumu atzīmēja aizvadītajā mēnesī Latvijas vērtspapīru tirgū vērojamās pozitīvās tendences. Ņemot vērā gan biržas tirgū, gan ārpusbiržas tirgū veiktās operācijas, LCD reģistrēto vērtspapīru kapitalizācija novembrī pieaugusi par 7 miljoniem latu, sasniedzot 588 miljonus latu (te ņemti vērā gan publiskie, gan nepubliskie vērtspapīri, gan akcijas, kas tiek kotētas biržā, gan akcijas, kas netiek kotētas biržā, gan parāda vērtspapīri un valsts parādzīmes). Šis pieaugums panākts lielākoties uz vērtspapīru cenu celšanās rēķina. Tajā pašā laikā vērtspapīru kopējā vērtība pēc nomināla ir nedaudz samazinājusies.

Vislielākais pieaugums aizvadītajā mēnesī attiecas uz valsts parāda vērtspapīriem, kuru vērtība cēlusies gandrīz par 12 miljoniem latu. Par 8 miljoniem latu palielinājusies arī publisko akciju vērtība. Savukārt slēgto emisiju akciju vērtība nedaudz sarukusi, un tas noticis sakarā ar a/s "Latvijas gāze" slēgtās emisijas akciju daļēju konvertēšanu apgrozībai publiskajā akciju tirgū. Sakarā ar a/s "Merita Bank Plc." obligāciju dzēšanu samazinājies korporatīvo parāda vērtspapīru apjoms.

Runājot par LCD veikto vērtspapīru norēķinu operāciju skaitu, M.Rikšis norādīja, ka novembris šai ziņā bijis aktīvākais mēnesis pēdējā pusotra gada laikā. Salīdzinot, piemēram, ar oktobri, aizvadītajā mēnesī veikto norēķinu operāciju skaits pieaudzis vairāk nekā par trim tūkstošiem, bet šo darījumu kopējā vērtība — par 41 miljonu latu. Tas lielā mērā izskaidrojams ar veiksmīgi īstenoto a/s "Latvijas Unibanka" akciju atpirkšanas piedāvājumu. Aktivitāte pieaugusi arī ārpusbiržas tirgū.

Gita Kronberga, "LV" nozares redaktore

Citu Baltijas valstu vērtspapīru sadalījums starp Latvijas centrālo depozitāriju (LCD) un Igaunijas Centrālo vērtspapīru depozitāriju (ICVD) 2000.gada 1.decembrī

ZIMEJUMI.GIF (23034 BYTES)

LCD reģistrēto vērtspapīru kopējā vērtība

LCD reģistrēto vērtspapīru vērtība

ZIM2.GIF (23021 BYTES)

LCD veikto vērtspapīru norēķinu operāciju skaits

ZIM3.GIF (23255 BYTES)

LCD veikto vērtspapīru norēķinu operāciju vērtība

ZIM4.GIF (24139 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!